Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby Sobola


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#21 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 269 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 23 kwi 2019 - 17:35

Obiecałem dodawać tutaj coś od czasu do czasu, więc jedziemy z ostatnim kwartałem :)

Zacząłem piec własne pieczywko.

Na początek bagietki

Załączony plik  2019-02-10 19.04.09.jpg   100,01 KB   4 Ilość pobrań

Najlepsze jako zapiekanki :)

Do bagietek łopatka słoikowa

Załączony plik  2019-02-17 18.04.50.jpg   40,33 KB   4 Ilość pobrań    Załączony plik  2019-02-17 18.05.07.jpg   66,58 KB   4 Ilość pobrań

Znalazłem też niehomogenizowane mleko w markecie :)

Więc zrobiłem twarogu. Tutaj z 4l mleka pełnego.

Załączony plik  2019-02-19 18.16.07.jpg   70,65 KB   4 Ilość pobrań

W marcu byłem na wspaniałym kursie hybrydowym gdzie poznałem wielu SiB-ów :)  i nauczyłem się paru rzeczy :D

Także następne były chleby

Załączony plik  2019-03-08 17.26.32.jpg   79,64 KB   4 Ilość pobrań

masło

Załączony plik  2019-03-30 17.01.02.jpg   72,1 KB   3 Ilość pobrań

Pasztetowa smarowna słoikowa :)

Załączony plik  2019-03-30 18.52.28.jpg   66,81 KB   4 Ilość pobrań

I wszystko razem :D mmmmm

Załączony plik  2019-03-31 09.31.41.jpg   119,59 KB   4 Ilość pobrań

W tym tygodniu powinni dostarczyć mi szkło na szklarnię, to za parę miesięcy będą lepsze kanapeczki, bo z pomidorkiem :)

Był znów twaróg

Załączony plik  2019-04-01 06.35.28.jpg   83,69 KB   4 Ilość pobrań

No i Chicken Adelmann

Załączony plik  2019-04-13 18.50.19.jpg   104,87 KB   4 Ilość pobrań

Na Wielkanoc skromnie. Żona zażyczyła sobie pasztetowa smarowną z pomidorami a ja dokupiłem trochę polędwicy.

Załączony plik  2019-04-18 20.04.31.jpg   181,37 KB   4 Ilość pobrań

No i oczywiście biała. Tylko 9kg :D

Na grilla jak znalazł będzie. Niestety w ferworze walki nie padło żadne zdjęcie białej.

 



#22 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8829 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 kwi 2019 - 18:15

jedziemy z ostatnim kwartałem

Q-cze, człowiek-orkiestra  :clap: 

Wszechstronność godna podziwu i naśladowania. 

Znalazłem też niehomogenizowane mleko w markecie

Możesz podać markę?

Skąd wiesz, że jest niehomogenizowane? 



#23 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 269 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 23 kwi 2019 - 18:35

Zaznaczę że jest to market w UK :)

https://groceries.as...lk/910003085059

Jest napisane że jest niehomogenizowane, poza tym śmietana wypływa :)



#24 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8829 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 kwi 2019 - 18:50

Zaznaczę że jest to market w UK

No, no,...Jeździsz do UK po mleko niehomogenizowane  :thumbsup: 

U nas chyba takiego mleka nie ma.

Poza targowiskami i nielicznymi oborami.



#25 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 933 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 23 kwi 2019 - 18:55

Brawo, przednie wyroby. Pieczywo bardzo fajne.  :clap:



#26 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6620 postów

Napisano 23 kwi 2019 - 19:51

W marcu byłem na wspaniałym kursie hybrydowym gdzie poznałem wielu SiB-ów i nauczyłem się paru rzeczy
Serdecznie pozdrawiam - Wyroby klasa :thumbsup: 

#27 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 269 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 03 maj 2019 - 18:27

No i znowu się coś porobiło :)

Było mleko i po ukwaszeniu zebrana śmietana

 

Załączony plik  2019-04-27 19.12.06.jpg   46,34 KB   3 Ilość pobrań

 

Niestety masło nie wyszło :(. Podejrzewam że przegapiłem moment zmaślenia i rozmieszałem masło z powrotem z serwatką. Zrobiła się emulsja. Nic się jednak nie zmarnowało i poszło do zupy-krem marchewkowej :)

 

Z 6l mleka prawie 900g twarogu

 

Załączony plik  2019-04-28 10.07.24.jpg   62,28 KB   3 Ilość pobrań

 

Po kursie hybrydowym, zaopatrzony w nową wiedzę :), próba ricotty z serwatki po-twarogowej. Wcześniej nie zawsze wychodził mi skrzep, a jak wyszedł, to bardzo drobny i przelatywał przez chustę serowarską.

W 95°C najpierw dodałem trochę kwasku, a że nie było efektu to odkwasiłem serwatkę sodą oczyszczoną do momentu powstania skrzepu.

Do ociknięcia użyłem też ściereczki kuchennej zamiast chusty i otrzymałem 270g ricotty.

 

Załączony plik  2019-04-28 12.53.16.jpg   59,77 KB   3 Ilość pobrań Załączony plik  2019-04-28 15.43.49.jpg   69,7 KB   3 Ilość pobrań

 

Serwatka przed i po:

Załączony plik  2019-04-28 12.53.13.jpg   49,53 KB   3 Ilość pobrań Załączony plik  2019-04-28 15.19.14.jpg   34,11 KB   3 Ilość pobrań

 

Niesamowita sprawa ile rzeczy można z mleka zrobić. Najpierw mamy mleko, potem zbieramy śmietanę, którą możemy ubić i zjeść ze smakiem, lub ubijać dalej i mieć masło. Masło można sklarować i użyć do gotowania. Z produkcji masła zostaje też pyszna maślanka :)

Z mleka możemy zrobić ser, jogurt, lub kefir. Z serwatki po producji sera możemy zrobić riccotte, lub żentyce :).

Ja pozostałą po ricotcie serwatkę użyłem zamiast wody do chleba :)

Z chlebem tym zjadłem twarożek ze śmietaną, pomidorami, szczypiorkiem i rzodkiewką.

Rzodkiewka już z własnego ogródka :)

 

Załączony plik  2019-04-29 18.50.59.jpg   45,5 KB   3 Ilość pobrań

 

Jako że nie samym mlekiem człowiek żyje :) to dorobiłem "na chleb" trochę mięsa :o)

Tutaj przebrane za kurczaka, trzy przednie golonki wieprzowe z odrobiną peklosoli, pieprzu, czosnku, kolendry i gorczycy :oD

Załączony plik  2019-05-01 06.14.01.jpg   46,71 KB   3 Ilość pobrań

 

A wczoraj było pierwsze w życiu własne curry :o)

Załączony plik  2019-05-02 19.35.52.jpg   81,16 KB   3 Ilość pobrań

 

PS. Wychodzi na to, że na forum jest ograniczona ilość emotikon w jednym poście :o)

 



#28 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6620 postów

Napisano 03 maj 2019 - 18:45

Po kursie hybrydowym, zaopatrzony w nową wiedzę
Pieknie - i curry i serki  :thumbsup:  :clap:  :clap:  :clap:  serdecznie pozdrawiem :thumbsup: 

#29 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 11 maj 2019 - 16:15

:) kurde Sobol, miażdżysz asortymentem... fajnie to wszystko ogarniasz...
Oceniam na 3.... w skali trzystopniowej ;) :D

#30 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8829 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 maj 2019 - 19:16

kurde Sobol, miażdżysz asortymentem... fajnie to wszystko ogarniasz...

Wzór utalentowanego forowicza  :clap:  



#31 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6620 postów

Napisano 11 maj 2019 - 20:17

Wzór utalentowanego
I mieliśmy okazję poznać drogiego kolegę - przyleciał samolotem specjalnie na kurs hybryda - SZACUN :D  :thumbsup: 

#32 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 11 maj 2019 - 21:20

:) ....W dodatku kolejny Stosowant doktryny Lussseirosss ;) :D

Użytkownik ziezielony edytował ten post 11 maj 2019 - 21:20


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#33 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 269 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 11 maj 2019 - 22:39

No to jak Lussseirosss to Lussseirosss :)

Zeszłotygodniowe curry dopiaza z chlebkiem naan

Załączony plik  2019-05-04 20.21.22.jpg   84,2 KB   3 Ilość pobrań Załączony plik  2019-05-04 20.42.53.jpg   58,4 KB   3 Ilość pobrań 

 

W międzyczasie skończyłem szklarenkę i już przesadziłem pomidorki i chilli :)

Załączony plik  2019-05-09 18.05.04.jpg   158,53 KB   3 Ilość pobrań

 

Jako że lato się zbliża, należy uzupełnić zapasy grillowe. Biała jest pomrożona po Wielkanocy, a teraz przyszła pora na kaszankę.

Załączony plik  2019-05-11 17.40.47.jpg   72,99 KB   3 Ilość pobrań Załączony plik  2019-05-11 17.40.50.jpg   80,04 KB   3 Ilość pobrań Załączony plik  2019-05-11 17.59.37.jpg   54,41 KB   2 Ilość pobrań

Kaszanka "na bogato" :). W UK ciężko o dobrego rzeźnika więc jedyne co mi się udało dostać to golonki, boczek i serca. To plus trochę skórek ze słoniną z poprzednich produkcji, musi wystarczyć :)

Tylko wymieszać

Załączony plik  2019-05-11 18.58.25.jpg   45,12 KB   2 Ilość pobrań

i na ząbek jak znalazł, ok 8kg kaszanki :)

Załączony plik  2019-05-11 20.18.53.jpg   73,79 KB   2 Ilość pobrań

 

A na kolację curry korma

Załączony plik  2019-05-11 21.37.04.jpg   57,23 KB   2 Ilość pobrań

 

 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych