Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Śniadania, obiady, kolacje


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
398 odpowiedzi w tym temacie

#381 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 02 lut 2019 - 14:48

Robiliśmy pierwszy raz to proszę o wyrozumiałość. :D Zapytam jeszcze jakie przyprawy dodajecie do mięsa i jaki wywar.Ja dałem pieprz ,lubczyk,kolendrę i wywar wołowy bo mięso było tylko wp.

Załączony plik  IMG_20190202_134216.jpg   56,52 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20190202_140546.jpg   63,69 KB   6 Ilość pobrań

 



#382 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6373 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 02 lut 2019 - 15:00

Robiliśmy pierwszy raz to proszę o wyrozumiałość.

 

I co, zadowoleni jesteście??

Musicie jeszcze popracować nad wykończeniem, ale nie ukrywam ,że chętni wciągnęłabym jednego . :)



#383 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 02 lut 2019 - 15:26

 

Robiliśmy pierwszy raz to proszę o wyrozumiałość.

 

I co, zadowoleni jesteście??

 

 

Nawet ,nawet.Zagoszczą w naszym menu.



#384 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 02 lut 2019 - 16:40

Takie pierożki Chińczycy gotują na parze, gotowane we wodzie tracą nadaną formę. 



#385 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 02 lut 2019 - 19:45

Ja robiłem po gruzińsku nie po chińsku Tam chyba jest inne ciasto.,ale następnym razem mogę spróbować.



#386 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 13 kwi 2019 - 13:13

Dziś na targu była młoda kapusta.A jak młoda kapusta to parzybroda..Pychotka. :)

 

Załączony plik  IMG_20190413_135143.jpg   52,99 KB   3 Ilość pobrań

 

 



#387 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6062 postów

Napisano 13 kwi 2019 - 13:20

Dziś na targu była młoda kapusta.A jak młoda kapusta to parzybroda..Pychotka. :)

 

attachicon.gif IMG_20190413_135143.jpg

O której można podjechać ze słoikiem?  :)



#388 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6629 postów

Napisano 13 kwi 2019 - 13:21

Apetyczna!

#389 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26441 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 kwi 2019 - 13:21

Dziś na targu była młoda kapusta.

U nas jest od jakiegoś czasu, ale jeszcze się wstrzymujemy z zakupem z uwagi na skład chemiczny tego pędzonego warzywa.



#390 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2191 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 13 kwi 2019 - 14:21

Apetyczna i pewnie smaczna, odnośnie kapusty to jak urośnie moja własna to będę jadł, prędzej wolę unikać tablicy Mendelejewa :-)

#391 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 13 kwi 2019 - 15:32

 

Dziś na targu była młoda kapusta.

U nas jest od jakiegoś czasu, ale jeszcze się wstrzymujemy z zakupem z uwagi na skład chemiczny tego pędzonego warzywa.

 

A czy uważasz,że ta późniejsza z pola to nie będzie pędzona.Chyba tylko jak będziesz miał z własnego zbioru a i tu mam wątpliwości.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 13 kwi 2019 - 18:06


#392 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2621 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 13 kwi 2019 - 15:36

Arkadiusz 👍 Obecnie chyba? nie ma zdrowej żywności w takim powszechnym rozumieniu tego pojęcia.

Ps nawet jak wszystko zrobi się zgodnie ze sztuką to zawsze zostaje kwestia deszczu, a to kwaśny, a to z metalami ciężkimi.

W tych dyskusjach czy jest możliwa zdrowa żywność tak. Ale trzeba zrezygnować globalnie z klimatyzacji, spalania ropy węgla itd. Czy jest to możliwe nie. Czy jest możliwa produkcja zdrowej żywności nie co najwyżej zdrowszej od innej. Która spełnia normy a jak nie to się zmieni!!!!! Normy i dalej będzie zdrowa. Ot świat

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 13 kwi 2019 - 15:44


#393 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26441 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 kwi 2019 - 16:02

A czy uważasz,że ta późnkejszaz pola to nie będzie pędzona.

No jasne. :D Wczesne warzywa są zawsze pędzone. Później nie ma już potrzeby walenia tylu nawozów.



#394 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2621 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 13 kwi 2019 - 16:13

Maxell nawozy się zawsze daje. Czy sztuczne czy naturalne. Klu to powinno się je dawać z "głową" inaczej sztuką. A nie maksymalizacją zysku.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 13 kwi 2019 - 16:14


#395 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26441 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 kwi 2019 - 16:18

Klu to powinno się je dawać z "głową" inaczej sztuką. A nie maksymalizacją zysku

Powinno, ale tak nie było i nie jest. To samo będzie można niebawem zaobserwować przy truskawkach, a właściwie już się zaczęło. :D Dobra spadam do zajęć, a jeśli ktoś ma ochotę kupować i jeść te nowalijki, to niech zajada. 



#396 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 900 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 13 kwi 2019 - 17:04

 

Klu to powinno się je dawać z "głową" inaczej sztuką. A nie maksymalizacją zysku

Powinno, ale tak nie było i nie jest. To samo będzie można niebawem zaobserwować przy truskawkach, a właściwie już się zaczęło. :D Dobra spadam do zajęć, a jeśli ktoś ma ochotę kupować i jeść te nowalijki, to niech zajada. 

 

To co pisze Maxell to niestety prawda. Pierwsze warzywa, a zwłaszcza owoce są niemiłosiernie pędzone bo ich cena jest zwykle wysoka. Kolegi ojciec ma plantacje truskawek i z jego ust usłyszałem żeby nigdy nie kupować pierwszych owoców bo hodowcy robią wszystko  żeby dojrzały jak najszybciej bo zarobek wtedy najlepszy.



#397 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2621 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 13 kwi 2019 - 17:14

I tego nikt nie neguje. Niestety pokusa w przypadku nowalijek przeważa nad przyzwoitoscią.
A wpis zamieściłem aby nie tworzyć ułudy że warzywa itp po okresie nowalijek nie są nawożone. Są tylko może? mniej intensywnie.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 13 kwi 2019 - 17:16


#398 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5349 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 kwi 2019 - 17:53

Arkadiusz  ! lubie ..moja babcia zawsze robila , ja niestety nie potrafie odtworzyc tego smaku..



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#399 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 900 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 13 kwi 2019 - 17:59

Wracając do wątku, bardzo apetyczne pierożki. Wcale bym sie nie obraził jakbym takie dostał.  :clap:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych