Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Śniadania, obiady, kolacje


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
484 odpowiedzi w tym temacie

#81 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11826 postów

Napisano 20 gru 2014 - 14:41

Mam dylemat  :cry: .Nie wiem co napisać bo małżonka podała dzisiaj na obiad leniwe i nie wiem czy to był deser czy już drugie danie :laugh: Mimo wszystko pychotka  :thumbsup:  :)

 

Załączony plik  DSC00181.jpg   57,43 KB   14 Ilość pobrań


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 20 gru 2014 - 14:42


#82 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3328 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 20 gru 2014 - 14:44

małżonka podała dzisiaj na obiad leniwe

Może to jakaś aluzja w Twoją stronę :D  



#83 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 20 gru 2014 - 19:54

Ale tam sa chyba z dwie lyzki cukru  :(



#84 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11826 postów

Napisano 23 gru 2014 - 15:11

Po leniiwych przyszedł czas na coś poważniejszego. :D

 

 

Załączony plik  DSC00184.jpg   109,04 KB   9 Ilość pobrań



#85 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11826 postów

Napisano 14 lut 2015 - 10:16

Dziś na śniadanko "Móżdżek wp. po polsku". :)

 

Załączony plik  WP_000220.jpg   106,76 KB   7 Ilość pobrań



#86 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11826 postów

Napisano 28 lut 2015 - 15:05

Obiad Pizza.Jak ja nie cierpię pizzy :mad: .Nie dość ,że musiałem zrobić to jeszcze musiałem zjeść. :cry:

 

Załączony plik  DSC00277.jpg   105,04 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  DSC00276.jpg   89,82 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  DSC00278.jpg   124,18 KB   7 Ilość pobrań



#87 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 987 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 28 lut 2015 - 15:25

A gdzie pieczarki? Pizza bez grzybów nie ma dobrego smaku.



#88 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5941 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 28 lut 2015 - 15:29

To akurat pizza w typie "Hawai" wiec nie musi miec pieczarek.



#89 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11826 postów

Napisano 28 lut 2015 - 19:37

A gdzie pieczarki?

 

Ananas i pieczarki  :facepalm: .To już bym w ogóle tego nie zjadł  :cry: .Szkoda mi tylko tej pięknej i smacznej  szyneczki Dziadka Arka, ale co się nie robi dla LP  :D



#90 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 987 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 28 lut 2015 - 19:56

A dla mnie szynka i ananas  na samą myśl  robi mi się niedodrze.



#91 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11826 postów

Napisano 28 lut 2015 - 20:15

A dla mnie szynka i ananas  na samą myśl  robi mi się niedodrze

 

No z tym bym jednak polemizował.Wędlina ze słodkimi dodatkami jest całkiem niezła.Ogólnie niektóre mięsa jak np. indyk i żurawina jest bardzo dobrym połączeniem, czy np. szynka i jabłko, szynka i dynia w zalewie na słodko mnie  pasuje.Szynka i ananas też moim zdaniem może być tylko nie na ciepło i nie z takim plackiem.Jak widać są różne gusty.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 28 lut 2015 - 20:16


#92 Jojo

Jojo

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1003 postów
  • MiejscowośćLeszno

Napisano 28 lut 2015 - 20:25

Pizza na słodko też do mnie nie przemawia, ale połączenie mięsa i słodkich sosów jest jak najbardziej trafione.

Zróbcie sobie sos czosnkowy z ananasem. Rewelacyjne jako dodatek do szynki gotowanej lub jakiejś pieczeni na zimno. U mnie często go robię i znika błyskawicznie z różnym mięsiwem.

Sos może być na bazie majonezu lub dla dbających o linię majonez z jogurtem.



#93 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5941 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 28 lut 2015 - 21:12

Ananas pasuje rowniez z kurczakiem,  na toast z szynka i serem zapiekany tez dobry, czy grylowany  podany z lodami waniliowymi.

Do potraw z miesiwem napewno lepszy swiezy niz z puszki.


Użytkownik electra edytował ten post 28 lut 2015 - 21:13


#94 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 03 mar 2015 - 13:08

arkadiusz mam pytanie odnośnie golonki ( nigdy nie peklowałam )  , bo mam w sobotę na obiedzie szwagra i prosi golonkę golonkę i golonkę .Ogólnie podaje gotowaną i pieczoną ale czasami mam problem , że skórka wychodzi jak guma a czasami rozpływa się w ustach  i do dzis dnia nie mam pojecia o co biega  :hmm: i mam w takim razie do Ciebie prośbę o przepis na golonkę Twoją ( hmmm czy dam rady ją przygotowac do soboty?) z góry serdeczne dzięki i pozdrawiam



#95 Gość_magdajack_*

Gość_magdajack_*
  • Goście

Napisano 03 mar 2015 - 13:15

arkadiusz mam pytanie odnośnie golonki ( nigdy nie peklowałam )  , bo mam w sobotę na obiedzie szwagra i prosi golonkę golonkę i golonkę .Ogólnie podaje gotowaną i pieczoną ale czasami mam problem , że skórka wychodzi jak guma a czasami rozpływa się w ustach  i do dzis dnia nie mam pojecia o co biega  :hmm: i mam w takim razie do Ciebie prośbę o przepis na golonkę Twoją ( hmmm czy dam rady ją przygotowac do soboty?) z góry serdeczne dzięki i pozdrawiam

http://www.chleby.in...na-w-piwie.html

 

spróbuj tą, pyszna była



#96 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3070 postów

Napisano 03 mar 2015 - 14:14

mam w sobotę na obiedzie szwagra i prosi golonkę golonkę i golonkę

 

Ulalka,

tu masz z naszego forum. Zaczniesz w piątek wieczorem i na sobotnią kolację jak znalazł.

 

Załączony plik  Golonka Pieczona Niepeklowana wedlug TINKA.pdf   164,38 KB   45 Ilość pobrań

 

Smaczności !!!!


Użytkownik dyzio edytował ten post 03 mar 2015 - 14:15


#97 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 03 mar 2015 - 14:30

ależ wyglądaja smakowicie , problem jest że mam tylko halogen oven a piekarnika brak ale przemyślę może się uda w nim , dziękuję za porady 



#98 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11826 postów

Napisano 03 mar 2015 - 17:47

 i mam w takim razie do Ciebie prośbę o przepis na golonkę Twoją

 

Ja golonkę pekluję przez 2-3 dni w solance 8% z jednym nastrzykiem.Póżniej wrzucam do szybkowara i gotuję w wodzie z zielem i listkiem dużą golonkę tylną przez 1 h.Później wrzucam do naczynia żaroodpornego  bez przykrycia włączam opiekacz i opiekam w temp 160C przez ok. 1h do zrumienienia skórki.Wyglada to tak.

 

Załączony plik  DSC00153.jpg   64,69 KB   5 Ilość pobrań



#99 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6184 postów

Napisano 03 mar 2015 - 17:50

Ja golonkę pekluję przez 2-3 dni w solance 8% z jednym nastrzykiem. Póżniej wrzucam do szybkowara

Ja pomiędzy tym jeszcze wędzę.  :rolleyes:



#100 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 03 mar 2015 - 19:25

Juhu szybkowar mam , no to jestem krok do przodu , dzięki wszystkim za rady




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych