JaGra Opublikowano 11 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 11 Lipca 2021 A u mnie kapusta bez golonki Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 (edytowane) Mniam. Edytowane 17 Sierpnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Smacznego Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 nawet po obiedzie jak zerknę do TEGO tematu to od razu jestem głodny... Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 1 Października 2021 Barszcz biały z płuckami wp. i ziemniaki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 1 Października 2021 Nooo "Miszczu Arkadiuszu", taki barszcz na "dudkach" to sam cymesik, niebo w gębie, też kocham ten smak . http://www.kuchniastarowiejskiejgospodyni.pl/wp-content/uploads/2016/01/DSC07018.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 1 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 1 Października 2021 A co to jest barszcz biały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 1 Października 2021 Coś podobnego do żurku,ale na innym zakwasie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 2 Października 2021 A co to jest barszcz biały?Żur na zakwasie pszennym. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 2 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 2 Października 2021 Tak z ciekawości, czy zupa na kwasie z kapusty to też barszcz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 2 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 2 Października 2021 (edytowane) Żur na zakwasie pszennym. Podstawową różnicę między barszczem białym a żurkiem stanowi zakwas. Barszcz biały przygotowywany jest zazwyczaj na zakwasie pszennym, natomiast żurek gotowany powinien być zawsze na zakwasie żytnim.Żur natomiast przygotowuje się również na zakwasie z mąki żytniej, ale w niektórych miejscach w Polsce również z mąki owsianej, mąki gryczanej lub płatków owsianych. Zupa powinna być gęsta, zawiesista, z wyczuwalną strukturą otrębów. Tak z ciekawości, czy zupa na kwasie z kapusty to też barszcz?Barszcz przygotowuje się na wywarze z kości z dodatkiem soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków. Edytowane 2 Października 2021 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 2 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 2 Października 2021 Żur na zakwasie pszennym. Podstawową różnicę między barszczem białym a żurkiem stanowi zakwas. Barszcz biały przygotowywany jest zazwyczaj na zakwasie pszennym, natomiast żurek gotowany powinien być zawsze na zakwasie żytnim. Żur natomiast przygotowuje się również na zakwasie z mąki żytniej, ale w niektórych miejscach w Polsce również z mąki owsianej, mąki gryczanej lub płatków owsianych. Zupa powinna być gęsta, zawiesista, z wyczuwalną strukturą otrębów. Tak z ciekawości, czy zupa na kwasie z kapusty to też barszcz? Barszcz przygotowuje się na wywarze z kości z dodatkiem soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków.Sok z kiszonej kapusty i zabielona śmietaną zupa przez moją mamę gotowana w domu nazywana była białym barszczem. Podawana była z kluskami z tartych surowych ziemniaków. P.s. Mama pochodziła z Kujaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 2 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 2 Października 2021 Taka zupa na Kujawach nazywa się KWAS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 2 Października 2021 https://www.gov.pl/web/rolnictwo/zupa-kwas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 2 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 2 Października 2021 Sok z kiszonej kapusty i zabielona śmietaną zupa przez moją mamę gotowana w domu nazywana była białym barszczem. Podawana była z kluskami z tartych surowych ziemniaków. P.s. Mama pochodziła z Kujaw. Taka zupa na Kujawach nazywa się KWAS Potwierdzam ponieważ moi rodzice również z tego regionu wywodzą się i kwas jest mi znany od maleńkości a kluski to zapewne sine kluchy z pokrywki, lub kluchy spod cyca, tak mawiali moi dziadkowie pochodzący również z Kujaw Pamiętam jeszcze te same sine kluchy z białym serem, skwarkami ze słoniny lub boczku, podsmażaną na złocisto cebulą... proste a jakże smaczne. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 2 Października 2021 (edytowane) Pamiętam jeszcze te same sine kluchy z białym serem, skwarkami ze słoniny lub boczku, podsmażaną na złocisto cebulą... proste a jakże smaczne. Ojjj tak, tak, tak, jest tak jak pisze Mariusz, takie danie to niebo w gębie, a te kluchy szare, sine, czy "żelazne" w niektórych stronach, to te same pyszne kluchy, tylko ich nazwa nieco inna w zależności od regionu . Jednak jak zwał, tak zwał, danie bije na głowę nawet najbardziej wykwintne "wynalazki" jakie Pascal potrafi wymyślić . Edytowane 2 Października 2021 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 2 Października 2021 Podstawową różnicę między barszczem białym a żurkiem stanowi zakwas. Zanim Arkadiusz posprząta, to może bez skrótów myślowych. Barszcz biały to zupa na zakwasie pszennym, żur na żytnim. Żurek, to taka sama "poprawna" nazwa jak "strogonow" i handlowa jak schab bez kości. Nie ma takiej zupy w Polsce. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 2 Października 2021 @paweljack, U nas jest taka nazwa wlasnie zurek .....Zur .nazwa z niemieckiego dawnego sūr, u nas tez kwasny to Sur Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 2 Października 2021 U nas jest taka nazwa wlasnie zurek ..... U mnie też od zawsze tak się nazywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 31 Października 2021 I to jest obiad. A na wywarze będą flaki po warszawsku.Takie jak u Flisa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 31 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 31 Października 2021 (edytowane) I to jest obiad. 20211031_135633.jpg A na wywarze będą flaki po warszawsku.Takie jak u Flisa.Smacznego dla "Miszcza Arkadiusza" .Takich flaków jak w starym "Flisie" na Hożej, to nigdzie nie było, i nigdzie nie będzie . Nawet na "Różycu", to głównie pyzy, a flaki też niby nie były złe, ale nie ten smak, i to już nie było to co w śródmieściu, ot jadało się, bo te w nowym "Flisie" w "Szanghaju" na Marszałkowskiej, to też już był nie ten sam klimat, i nie ten smak, niestety . http://arch.warszawa.pl/Rozrywka/Restauracje/666,6836,2,1,0,0-Po%C5%BCegnanie_Flisax.html W "Kamerze" też się bywało, ojj, bywało, mieszkałem o rzut beretem od tego wspaniałego "Przybytku" . http://kulturadogorynogami.pl/2017/07/30/na-wodke-do-kameralnej-na-flaki-do-flisa-kulturalno-alkoholowy-przewodnik-po-knajpach-prl-owskiej-warszawy/ Edytowane 31 Października 2021 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 31 Października 2021 to jest obiad. A co to za potwór na talerzu ? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 31 Października 2021 Kawał wołowej kości udowej wraz ze szpikiem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.