Skocz do zawartości

Receptury dla odważnych.. Prawdziwe ale nie sprawdzone..


Gregtom

Rekomendowane odpowiedzi

Kazdy z nas gdzies/kiedys uslyszal albo przeczytal recepty na stare i dziwne  wyroby..

Moze znajdzie sie "smialek" aby je wyprobowac..

Na poczatek.: "Germanska Kielbasa Starodawna"

Przepis na 1 kg.:

--------------------

 

1 kg miesa wieprzowego (jakiego nie wiem),

1 lyzeczka pieprzu.

1 1/2 lyzki soli peklujacej.

1 lyzeczka cukru.

Troszke kminku.

Czosnek marynowany w wodce, winiaku albo rumie (ile nie wiem).

 

Calosc przemielic na maszynce i po dokladnym wymieszaniu napelnic jelita wykluwajac szpilka z nich powietrze..

Kielbachy troszke  podsuszyc w pozycii lezacej a nastepnie powiesic w przewietrznym i troszke wilgotnym miejscu do dojrzewania..

 

 

 

 

 

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Saksonskie Kielbaski "Pykajace"

Przepis na 1 kg.:

 

-------------------

 

1 kg. karkowki albo lopatki.

sol

pieprz

gozdziki 

kwiat muskatu

skorka cytryny

(Przyprawiamy w/g wlasnego smaku)

 

Mieso gotujemy na wolnym ogniu do miekkosci, studzimy i kroimy na male kawalki.

Przepuszczamy przez maszynke razem z przyprawami dwa razy i mase dokladnie wyrabiamy ewentualnie jeszcze doprawiajac do smaku.

Farsz nabijamy w jelita ciekie, odkrecamy na kawalki 15-20 cm. i parzymy przez 15 min. w wodzie o temp. 80 stopni.

Sparzana kielbase studzimy w zimnej wodzie i po przestudzeniu wieszamy w przewiewnym miejscu do calkowitego ostudzenia.

 

P.s Jest to kielbasa nietrwala..

 

 

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

        Kiełbasa Litewska

 

 

4 kg wieprzowiny

1,5 kg wołowiny

1 zając

1,5 kg słoniny

200 g soli

10 g saletry

10 g pieprzu

10 g ziela angielskiego

5 g goździków

5 g majeranku

5 g listków laurowych

5 g kolendra

szklanka spirytusu,rumu lub araku

jelita wołowe środkowe

 

Mięso pokrajać nożem jak najdrobniej,przyprawy korzenne utłuc bardzo drobno ,sól wyprażyć i zmieszać z saletrą.

Wszystkie składniki włożyć do dużego naczynia,wymieszać dokładnie i mocno ubijać tłuczkiem dolewając po trochu spirytus,rum lub arak.Ubijać należy tak długo, aż masa stanie się gładka i jednolita.Słoninę pokrajać na wąskie cienkie paseczki i wymieszać razem z masą.Gotową masę nakładać w jelita uprzednio wytarte do sucha wewnątrz i zewnątrz pomagając sobie wałkiem,aby w osłonkach nie zostawało powietrze.Przygotowane w ten sposób kiełbasy ułożyć między dwiema deskami ,obciążyć kamieniem,wynieść w chłodne miejsce i przetrzymywać 2 tygodnie.Po tym okresie kiełbasy wyjąć,wynieść na powietrze i rozwiesić w przewiewnym miejscu na 2 dni.

 

Przepis w całości pochodzi z książki

 

Domowe Wyroby Mięsne Tadeusza Kłossowskiego 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sądząc po peklowaniu saletrą ,jest to przepis na najtańszą kiełbasę  z PRLu,obok zwyczajnej.Ceny tych kiełbas były 44 zł.Były to kiełbasy niedobre w smaku ,zrobione z najgorszego mięsa, 3 klasa ,albo 4 kl.wieprzowiny,z małym dodatkiem przypraw,ale soli nie żałowano.Ta kiełbasa litewska była wędzona i parzona.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nestor - chyba nie odnosisz swego postu do przepisu podanego przez bilu72 ?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Saksonskie Kielbaski "Pykajace"

Przepis na 1 kg.:

 

-------------------

 

1 kg. karkowki albo lopatki.

sol

pieprz

gozdziki 

kwiat muskatu

skorka cytryny

(Przyprawiamy w/g wlasnego smaku)

 

Mieso gotujemy na wolnym ogniu do miekkosci, studzimy i kroimy na male kawalki.

Przepuszczamy przez maszynke razem z przyprawami dwa razy i mase dokladnie wyrabiamy ewentualnie jeszcze doprawiajac do smaku.

Farsz nabijamy w jelita ciekie, odkrecamy na kawalki 15-20 cm. i parzymy przez 15 min. w wodzie o temp. 80 stopni.

Sparzana kielbase studzimy w zimnej wodzie i po przestudzeniu wieszamy w przewiewnym miejscu do calkowitego ostudzenia.

 

P.s Jest to kielbasa nietrwala..

Po co parzyć już ugotowane? Jaki to rodzaj kiełbasy, grillowa, do parzenia?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mięso do salcesonu ,pasztetowej i i.t.p.też gotujemy a potem wyrób parzymy.

Tak ale to kiełbasa jednak, więc dlatego mnie to ciekawi. Jaka jest konsystencja takiej kiełbasy i jakie ma przeznaczenie? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli mięso jest podwójnie mielone , to będzie to kiełbasa typu "weisewurst" do pieczenia na ruszcie i podawana ze słodką musztardą - typowe dla południowych Niemiec - tak myślę Pawle.

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeżeli mięso jest podwójnie mielone , to będzie to kiełbasa typu "weisewurst" do pieczenia na ruszcie i podawana ze słodką musztardą - typowe dla południowych Niemiec - tak myślę Pawle.

Weißwurst nie piecze się na ruszcie,tylko grzeje w wodzie.Jest zrobiona z cielęciny , z zieloną pietruszką i mlekiem.Typowy Monachijski specjał,jedzony ze słodką musztardą.Absolutnie nie mylić z Bratwurst,która jest zdatna do smażenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Poszukuje smialej osoby, ktora wykona na probe "kielbase czekoladowa" wg. receputy z kasiazki (rok wyd. 1952) ktora kupilem na pchlim targu..

Ta kielbacha nie ma nic do czynienia z miesem ale ma miec konsystencje "wyrobu kielbasianego"..

Koszt produkcji "wyrobu" to zaledwie kilka zlotych..!

Chetnym podam przetlumaczona recepte na PW i jak im zasmakuje to podamy razem przepis.. :)

 

Czekam na chetnych..  ;)  (PW)

(cukiernicy milo widziani)..  :D

 

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

 

Gregtom czyżby chodziło o ten wyrób :)

http://i54.tinypic.com/8xk76s.jpg

 

 

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poszukuje smialej osoby, ktora wykona na probe "kielbase czekoladowa"
 

 

Grzesiu a to nie jest przypadkiem to:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4979-francja-kielbasa-czekoladowa-a-la-claude/

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.