Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby Feniksa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
114 odpowiedzi w tym temacie

#1 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1266 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 15 maj 2014 - 20:12

  Mistrzowska robota. http://www.mixofpix....-vykostit-kura/



#2 ginta19

ginta19

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćLeszczyny

Napisano 16 maj 2014 - 09:34

gostek jest najlepszy



#3 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1266 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 17 maj 2014 - 19:25

Nazwa powinna być KURCZAK FASZEROWANY  ;(  A oto foto relacja z kolacji którą przygotowaliśmy wspólnie z moją Panią.

Załączone pliki



#4 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 17 maj 2014 - 19:43

No Janusz wygląda to zaje...smacznie ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4



#5 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1266 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 18 maj 2014 - 17:02

A dziś na obiadek  skrzydełka "kuczaczka" ;).   Nie wiem jaką mogą nosić oficjalną nazwę. Ja je nazwałem " Maczugi Zbója Łamignata"Załączony plik  P5180318.JPG   67,24 KB   17 Ilość pobrańZałączony plik  P5180321.JPG   60,04 KB   15 Ilość pobrańZałączony plik  P5180327.JPG   54,06 KB   14 Ilość pobrańZałączony plik  P5180322.JPG   57,03 KB   17 Ilość pobrań

Załączone pliki


Użytkownik abratek edytował ten post 19 maj 2014 - 17:31


#6 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 18 maj 2014 - 21:25

Nie wiem jaką mogą nosić oficjalną nazwę.
 

 Po angielski to sie nazywa chicken lollipop, czyli tlumaczac lizaki z kurczaka (?)



#7 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1266 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 25 maj 2014 - 19:19

Dziś znowu przyszła mi ochota na faszerowanego kurczaka. Zmieniłem farsz. Farsz... pieczarka włoszczyzna oraz szpinak wymieszany z mięsem z sarny  oraz wieprzowiną. 50/50. 

 

Po wędziłem wytrybowane kurczaki i zwinięte w roladę. Czy jest sposób na taką wędzonkę aby po uwędzeniu była w całości zbita i nie rozpadała się.  Jest na to sposób?


Załączony plik  DSC_0113.jpg   48,35 KB   15 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0121.jpg   114,75 KB   14 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0119.jpg   141,47 KB   18 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0119.jpg   48,25 KB   19 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0124.jpg   43,43 KB   14 Ilość pobrań

Załączone pliki



#8 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2221 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 25 maj 2014 - 20:23

Ale pychotki te Twoje wyroby :tongue: :clap: :clap: :clap: :clap:



#9 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1266 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 25 maj 2014 - 20:40

:)



#10 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1266 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 29 maj 2014 - 17:49

A dziś przyszła mnie ochota na coś takiego.   ;)

 Szynka  a w niej... ogórek kiszony . pomidor,  paróweczki i wszystko po kolei zawinięte. Włożone w brytfannę z włoszczyzną w sosie. Na koniec posypane serem i zapieczone. Załączony plik  DSC_0140.jpg   134,59 KB   11 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0142.jpg   115,37 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0145.jpg   120,35 KB   11 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0149.jpg   117,36 KB   11 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0151.jpg   122,83 KB   11 Ilość pobrań 



#11 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4101 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 29 maj 2014 - 20:33

Po wędziłem wytrybowane kurczaki i zwinięte w roladę. Czy jest sposób na taką wędzonkę aby po uwędzeniu była w całości zbita i nie rozpadała się. Jest na to sposób?

Jest. Mięso drobiowe należy do mięs, które raczej mają dobre właściwości wiążące. Po wytrybowaniu i po soleniu lub peklowaniu powinno się mięso delikatnie potraktować tłuczkiem, tak by jego powierzchnia była klejąca. Dodatkowo można wykonać masę wiążącą z rozdrobnionego na drobnym sitku oraz wyrobioną z mięsa, z piersi i ud.

Po wędzeniu należy parzyć ( nie gotować ) w wodzie o temp. 75-80 C do osiągnięcia wewnątrz 70-72 C.


Użytkownik Bagno edytował ten post 29 maj 2014 - 20:36


#12 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1266 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 01 cze 2014 - 19:00

 

Po wędziłem wytrybowane kurczaki i zwinięte w roladę. Czy jest sposób na taką wędzonkę aby po uwędzeniu była w całości zbita i nie rozpadała się. Jest na to sposób?

Jest. Mięso drobiowe należy do mięs, które raczej mają dobre właściwości wiążące. Po wytrybowaniu i po soleniu lub peklowaniu powinno się mięso delikatnie potraktować tłuczkiem, tak by jego powierzchnia była klejąca. Dodatkowo można wykonać masę wiążącą z rozdrobnionego na drobnym sitku oraz wyrobioną z mięsa, z piersi i ud.

Po wędzeniu należy parzyć ( nie gotować ) w wodzie o temp. 75-80 C do osiągnięcia wewnątrz 70-72 C.

 

 

 

Po wędziłem wytrybowane kurczaki i zwinięte w roladę. Czy jest sposób na taką wędzonkę aby po uwędzeniu była w całości zbita i nie rozpadała się. Jest na to sposób?

Jest. Mięso drobiowe należy do mięs, które raczej mają dobre właściwości wiążące. Po wytrybowaniu i po soleniu lub peklowaniu powinno się mięso delikatnie potraktować tłuczkiem, tak by jego powierzchnia była klejąca. Dodatkowo można wykonać masę wiążącą z rozdrobnionego na drobnym sitku oraz wyrobioną z mięsa, z piersi i ud.

Po wędzeniu należy parzyć ( nie gotować ) w wodzie o temp. 75-80 C do osiągnięcia wewnątrz 70-72 C.

Dziękuję.

 

Dziś na obiad stworzyłem roladę z szynki, piersi kurczaka, sera, i warzyw.     Palce lizać....

Załączone pliki



#13 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4101 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 01 cze 2014 - 19:16

Rozumiem, że rolada jest dobrze związana.



#14 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1266 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 02 cze 2014 - 06:57

Tym razem nie wiazalem... :-)

#15 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 02 cze 2014 - 11:36

Andrzeju... jak widać ...roladę dobrze ''związał'' ser... :D ;) :) bo właścicielowi się nie chciało... :facepalm: Ps.  Januszu ! Super te Twoje ''kuczaczki'' :thumbsup: :clap: :)  Pozdrawiam!


Użytkownik einshel edytował ten post 02 cze 2014 - 11:37


#16 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1266 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 02 cze 2014 - 17:18

Nie wiązałem ponieważ zrobiła się kulka i się ślizgała i trudno było owiązać tyle farszu itp było.   Delikatnie włożyłem do naczynia i okazało się ze nie było potrzeby wiązać.  Roladka wyszła  nie ziemska.  Gorąco polecam.


Użytkownik EAnna edytował ten post 02 cze 2014 - 17:19
ort


#17 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1266 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 19 paź 2014 - 09:49

Moje pierwsze weki ;)   Oraz schab suszony.  Po zabiegach solankowych itp. Kolorek niezachwycający, szarawy. Już wiem gdzie problem ;( . Następny raz zrobię na soli morskiej i drugą na peklo soli.  Weki mięsne zainspirowały do dalszych działań w tym kierunku. ;)  Jestem w trakcie nabywania odpowiednich słoików ;) .

Załączone pliki



#18 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 19 paź 2014 - 10:02

Sama sól nie wybarwi mięsa Janusz zastosuj peklosól, peklo z solą niejodowaną 50/50 lub sól morską ;)
Wtedy będzie kolorowo i apetyczniej ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

#19 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1266 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 19 paź 2014 - 10:11

Serdeczne ;)  i tak też zrobię ;)

 mój schab powinien nazywać się  Jesienna Szarość ;)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1886 postów

Napisano 19 paź 2014 - 10:25

Janusz ... ja tu u Ciebie jestem pierwszy raz ( jakoś mi wcześniej umknęło )  :facepalm:  ale powiem szczerze, że mnie z lekka ''zatkało'' jak zobaczyłam co potrafisz :thumbsup:

Możesz z ''grubsza'' podać składniki do tego kurczaka faszerowanego, bo nie bardzo mogę się dopatrzeć wszystkiego :) a chyba jeszcze z takim farszem nie robiłam.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych