Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby Feniksa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
117 odpowiedzi w tym temacie

#41 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1415 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 21 sty 2015 - 19:48

:D



#42 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2261 postów

Napisano 21 sty 2015 - 20:32

jak sucha zakrętka i "góra gwintu" słoika- ten styk- to będzie.. udanie... zapewniam :)



#43 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1922 postów

Napisano 21 sty 2015 - 22:24

Bo moja babcia tak robiła i ja będę robił i już :tongue: A poważnie... obserwowałem jak Ania moja robi konfituren i tak samo odwraca

No to chyba jesteśmy to samo pokolenie :laugh: bo ja też się tego od mojej Babci nauczyłam.

Moja Babcia była Ania ... ja jestem Ania i Twoja LP też jest Ania ... jaki z tego wniosek ? wszystkie Anie robią tak samo :laugh:

A wyroby ? ... :thumbsup:



#44 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4988 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 22 sty 2015 - 00:08

 Czesto daje cylafon pod pokrywke, jesli jest to sloik i pokrywka z" odzysku"( nie nowe). Bo zauwazylam, ze wiele osob nozem podwaza pokrywke , a pozniej wlasnie slioki dobrze sie nie zamykaja.


Użytkownik ANNAM edytował ten post 22 sty 2015 - 00:09


#45 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 22 sty 2015 - 07:49

Jeśli chodzi o tradycje i to co i jak robiły nasze babcie, mam fajny dowcip:

 

 - Mąż pyta żonę - dlaczego obcinasz końce szynki zanim ją włożysz do brytfanki?
Nie wiem, moja babcia tak robiła, moja mama tak robiła, to i ja tak robię.
Idzie więc do teściowej - mamo, dlaczego mama obcina końce szynki zanim ją włoży do brytfanki? 
Nie wiem, moja mama tak robiła, to i ja tak robię.
Idą do babci. Babciu - dlaczego nacinałaś końce szynki zanim ją włożyłaś do brytfanki.
Bo, po prostu miałam za krótką brytfankę.



#46 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1415 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 22 sty 2015 - 07:52

 

Bo moja babcia tak robiła i ja będę robił i już A poważnie... obserwowałem jak Ania moja robi konfituren i tak samo odwraca

No to chyba jesteśmy to samo pokolenie  bo ja też się tego od mojej Babci nauczyłam.

Moja Babcia była Ania ... ja jestem Ania i Twoja LP też jest Ania ... jaki z tego wniosek ? wszystkie Anie robią tak samo :laugh:

A wyroby ? ... :thumbsup:

 

Aż mnie korci zapytać się czy wszystkie Anie potrafią... potrafią.... ;) wszystko ;) :tongue:  jak moja Ania ;)   Diabelski Anioł  z niej ;)   Baba z jajami i charakterkiem   :facepalm:  :thumbsup:



#47 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4988 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 22 sty 2015 - 08:57

Aż mnie korci zapytać się czy wszystkie Anie potrafią... potrafią.... wszystko   jak moja Ania   Diabelski Anioł  z niej   Baba z jajami i charakterkiem    
 

 Jak tylko moje imienniczki znam, takie sa, Nie spotkalam nigdy spokojnej Anny :D



#48 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1922 postów

Napisano 22 sty 2015 - 09:06

 

Aż mnie korci zapytać się czy wszystkie Anie potrafią... potrafią.... wszystko   jak moja Ania   Diabelski Anioł  z niej   Baba z jajami i charakterkiem    
 

 Jak tylko moje imienniczki znam, takie sa, Nie spotkalam nigdy spokojnej Anny :D

 

Aniu ... ja też :D Wszystkie Anny mają coś w sobie :tongue: troszkę z diabła i troszkę z Anioła :laugh:



#49 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5556 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 sty 2015 - 10:44

Z Tymi Annami to chyba cos jest bo ja znam tez same takie :)

a ja znow z pytaniem glupim czy ten celofan to jakis specjalny czy taki jak np uzywane do pakowania ," koszy kwiatowych"?



#50 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4988 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 22 sty 2015 - 11:22

Taki, tylko musisz byc pewn,ze nie ma wilgoci na brzegu i sloika i pokrywki.



#51 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5556 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 sty 2015 - 12:17

Dziekuje  :)



#52 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1415 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 25 sty 2015 - 11:06

Czekałem z opisem jak wyszły konserwy pod degustacji.  Przepis Mira.   Miałem pod ręką szynkę 5 kg oraz 2 kg podgardla oraz 3 kg boczku. Pomysł na  boczek zaczerpnąłem bo taki mi wpadł dział od Dziadka.  Przyprawy według Mira, czosnku dodałem po dwa ząbki na kg. Konserwa smaczna, na stepne sztuki zrobię z karkówki i łopatki. Boczek powalił mnie na kolana. Kuż.....a  jaki smaczny!!!  Nie jadłem jeszcze takiego ;) . Zajadał bym się nim codziennie ale strach co ze mnie będzie. Pewnie kilogramy biły by jak na liczniku samochodu wyścigowego. Więc ostrożnie po kawałeczku ;)  Chłopaki dzięki za przepis.   ;)

Załączone pliki


Użytkownik januszfeniks edytował ten post 25 sty 2015 - 11:08


#53 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1415 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 03 lut 2015 - 16:34

Pytanie... czytam ze parzycie swoje konserwy w wodzie dwu krotnie. Ja swoje trzymam przez dwie godzinki w piekarniku w 150 stopniach. Cz y to wystarczy aby drugi raz nie robić tego dla trwałości?



#54 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 03 lut 2015 - 18:23

Słoiki w 150 stopniach? Z gumowo-plastikowymi uszczelkami na spodzie zakrętki? No zdrowe to te Twoje wyroby nie będą :(



#55 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1415 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 03 lut 2015 - 18:27

Słoiki w 150 stopniach? Z gumowo-plastikowymi uszczelkami na spodzie zakrętki? No zdrowe to te Twoje wyroby nie będą :(

Łoj łoj  :(     Nie wiem czy to coś zmieni ale na dno wlałem z dwa centymetry wody do blaszki?

 A jaka propozycja ?


Użytkownik januszfeniks edytował ten post 03 lut 2015 - 18:27


#56 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 04 lut 2015 - 16:35

W tym przypadku dla ciebie słowo kluczowe to tyndalizacja - czyli trzykrotna pasteryzacja. 

Po co? Żeby po zjedzeniu twoich konserw przeżyć :D

Można konserwy tak potraktować w piekarniku ale ja tego nigdy nie robiłem. Po prostu tyndalizuje w wodzie.

Wstawiasz słoiki do gara z wodą. Jesli nie masz specjalnego garnka do tego celu to na dno możesz położyć ścierkę kuchenną lub no sam nie wiem. Chodzi o to żeby słoik nie nagrzewał się zbytnio od palnika lub płyty. 

Słoiki zalewasz do wysokości około 3 cm poniżej pokrywki. Doprowadzasz do zagotowania sie wody i właśnie zacząłeś tyndalizację:

dla słoików do 0,5l objętości  pierwszego dnia gotujemy 60 min, przerwa 24 h, drugiego dnia gotujemy 40 min i trzeciego 30 min

dla słoików do 1,5 l objętości odpowiednio 120 min, 80 min, 60 min. 

Te czasy pisze z pamięci.  Pożniej sprawdzę czy się nie pomyliłem ale powinno być ok. Po trzecim gotowaniu konserwa jest już dość trwała. Jeżeli słoik lub dwa masz zamiar zjeść w ciągu 2-3 dniu to możesz poprzestać na jednodniowym gotowaniu. Miejsce przechowywania - lodówka. To tak z pamięci-  jeżeli coś poplątałem to prosze mnie poprawić.



#57 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1415 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 13 lut 2015 - 12:53

Mimo nieciekawej pogody tego roku jutro idę do ogrodu pichcić na ogniu. Wzięło mnie ;)  Czuć jak by wiosnę ale wszedłszy  na dach i zerkając czy jej  za wzgórza nie widać... kurcze jeszcze nie ma  . ;(

 

Wspomnienie lata ;)  

Załączone pliki



#58 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1415 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 13 lut 2015 - 14:45

A dziś na obiadek...  coś mi się  bez planu urodziło ;)

 

 

Załączone pliki



#59 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6119 postów

Napisano 13 lut 2015 - 18:16

Co miałeś w tym linku bo nie pamiętam?



#60 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1415 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 13 lut 2015 - 21:46

przygotowanie  kurczaka do faszerowania  ;)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych