electra Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Dziekuje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Czekałem z opisem jak wyszły konserwy pod degustacji. Przepis Mira. Miałem pod ręką szynkę 5 kg oraz 2 kg podgardla oraz 3 kg boczku. Pomysł na boczek zaczerpnąłem bo taki mi wpadł dział od Dziadka. Przyprawy według Mira, czosnku dodałem po dwa ząbki na kg. Konserwa smaczna, na stepne sztuki zrobię z karkówki i łopatki. Boczek powalił mnie na kolana. Kuż.....a jaki smaczny!!! Nie jadłem jeszcze takiego . Zajadał bym się nim codziennie ale strach co ze mnie będzie. Pewnie kilogramy biły by jak na liczniku samochodu wyścigowego. Więc ostrożnie po kawałeczku Chłopaki dzięki za przepis. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez januszfeniks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 3 Lutego 2015 Pytanie... czytam ze parzycie swoje konserwy w wodzie dwu krotnie. Ja swoje trzymam przez dwie godzinki w piekarniku w 150 stopniach. Cz y to wystarczy aby drugi raz nie robić tego dla trwałości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 3 Lutego 2015 Słoiki w 150 stopniach? Z gumowo-plastikowymi uszczelkami na spodzie zakrętki? No zdrowe to te Twoje wyroby nie będą Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Słoiki w 150 stopniach? Z gumowo-plastikowymi uszczelkami na spodzie zakrętki? No zdrowe to te Twoje wyroby nie będą Łoj łoj Nie wiem czy to coś zmieni ale na dno wlałem z dwa centymetry wody do blaszki? A jaka propozycja ? Edytowane 3 Lutego 2015 przez januszfeniks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 4 Lutego 2015 W tym przypadku dla ciebie słowo kluczowe to tyndalizacja - czyli trzykrotna pasteryzacja. Po co? Żeby po zjedzeniu twoich konserw przeżyć Można konserwy tak potraktować w piekarniku ale ja tego nigdy nie robiłem. Po prostu tyndalizuje w wodzie.Wstawiasz słoiki do gara z wodą. Jesli nie masz specjalnego garnka do tego celu to na dno możesz położyć ścierkę kuchenną lub no sam nie wiem. Chodzi o to żeby słoik nie nagrzewał się zbytnio od palnika lub płyty. Słoiki zalewasz do wysokości około 3 cm poniżej pokrywki. Doprowadzasz do zagotowania sie wody i właśnie zacząłeś tyndalizację:dla słoików do 0,5l objętości pierwszego dnia gotujemy 60 min, przerwa 24 h, drugiego dnia gotujemy 40 min i trzeciego 30 mindla słoików do 1,5 l objętości odpowiednio 120 min, 80 min, 60 min. Te czasy pisze z pamięci. Pożniej sprawdzę czy się nie pomyliłem ale powinno być ok. Po trzecim gotowaniu konserwa jest już dość trwała. Jeżeli słoik lub dwa masz zamiar zjeść w ciągu 2-3 dniu to możesz poprzestać na jednodniowym gotowaniu. Miejsce przechowywania - lodówka. To tak z pamięci- jeżeli coś poplątałem to prosze mnie poprawić. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 13 Lutego 2015 Mimo nieciekawej pogody tego roku jutro idę do ogrodu pichcić na ogniu. Wzięło mnie Czuć jak by wiosnę ale wszedłszy na dach i zerkając czy jej za wzgórza nie widać... kurcze jeszcze nie ma . ;( Wspomnienie lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 13 Lutego 2015 A dziś na obiadek... coś mi się bez planu urodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 13 Lutego 2015 Mistrzowska robota. http://www.mixofpix.eu/ako-vykostit-kura/Co miałeś w tym linku bo nie pamiętam? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 13 Lutego 2015 przygotowanie kurczaka do faszerowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 16 Lutego 2015 Kurcze a zdjęcia ostateczności nie wkleiłem. Szantrapa ze mnie ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 17 Lutego 2015 Nie bardzo wiem co mam zrobić... Mam 1,5 kg łopatki z sarny. Dodałem mięsa mielonego garmażeryjnego oraz przyprawy. Plan... w słoiki jako konserwy. I pytanie bo nie chciał bym zmarnować czy nie zmarnuje? Może pokroić w kosteczkę słoninę i dodać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 17 Lutego 2015 Mam 1,5 kg łopatki z sarny. ..... Może pokroić w kosteczkę słoninę i dodać? Dodaj do 20-30 %. Chyba, że masz tłuste mięso garmażeryjne . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 18 Lutego 2015 Trudno powiedzieć ile ma w sobie tłuszczu ale dodam za radą z 20 procent Moja Pani miała mi kupić mięsiwa i zapomniała a że już sarninę odmroziłem wiec nie czekałem i zabrałem sie za mieszanie. Będzie nowe doświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 2 Marca 2015 Co do sarniny... trzeci raz próbuję sie do niej przekonać i jednak nie będzie moim ideałem na stole. Chyba ze nie umiałem zrobić. ;( Co do boczku to w słoikach jest że tak napisze... zawalisty Pytanie z innej materii. Chciał bym zrobić słoiki z mięsem w sosie warzywnym. Jak to zrobić? Obawiam sie że warzywa mogą skwaśnieć itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 3 Marca 2015 Co do sarniny... trzeci raz próbuję sie do niej przekonać i jednak nie będzie moim ideałem na stole. Chyba ze nie umiałem zrobić. ;( Co do boczku to w słoikach jest że tak napisze... zawalisty Pytanie z innej materii. Chciał bym zrobić słoiki z mięsem w sosie warzywnym. Jak to zrobić? Obawiam sie że warzywa mogą skwaśnieć itp.Co do sarniny to dostałem wyczerpującą odpowiedz telefoniczną jednego od kolegów z forum Bardzo podziękować Ponawiam pytanie czy jest możliwość zrobić np. gulasz w słoikach i żeby były w tym warzywa? Jeśli nie dostanę natychmiast odpowiedzi to nie ręczę za siebie Mogę zacząć bez rad ale jak cos nie wyjdzie to obwinę Was i będą konsekwencje łokropniste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 3 Marca 2015 Ponawiam pytanie czy jest możliwość zrobić np. gulasz w słoikach i żeby były w tym warzywa? Ja robię taki gulasz z warzywami w słoiczkach i mam gotowe obiadki. Przeważnie z warzywami mrożonymi ( słupki albo paski chyba tak się nazywają) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 3 Marca 2015 Wybawco Nie kwaśnieje, ile czasu może tak stać, pasteryzowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 8 Marca 2015 Wiosenne klimaty na mnie podziałały Usłyszałem ptaka śpiew Ładnie mu szło ale nie zdążyłem przyłapać kto i kim on:) Pięknie zawodził...A na tą okazje ze mnie z rana paru tu forumowiczów zdenerwowało i zrobiło mi się jakoś głupio. Odpaliłem piekarnik, nastawiłem garnki i zaszalałem aby im jakoś może choć troszkę dorównać Obiad: wieprzowina duszona w czerwonym winie w warzywach zapiekana z serem w cieście francuskim. "rogaliki" miały takie być Emotikon smile ale coś poszło nie tak? Więc są rogaliki proste Emotikon smile plaśkate Emotikon wink z konfiturami... No i bułeczki pszenne do śniadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 8 Marca 2015 Bułeczki do śniadania dajesz o 13? ładnie je rozsadziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 8 Marca 2015 Wiosenne klimaty na mnie podziałały Usłyszałem ptaka śpiew No zobacz co zwiastuny wiosny robią z człowieka No i bułeczki pszenne do śniadania. Na kolację też będą smakować Napracowałeś się w ten niedzielny poranek Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 8 Marca 2015 (edytowane) Bułeczki były z rana a w sumie mój kot i będę z nim robił co będę chciał A bułeczki miały być takie malutkie Chiba co i miarka jakaś za duża była Znaczy oko nie wyrobione A i na kolację też zostanie Edytowane 8 Marca 2015 przez januszfeniks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 8 Marca 2015 JAnusz Obiad: wieprzowina duszona w czerwonym winie w warzywach zapiekana z serem w cieście francuskim. "rogaliki" miały takie być Emotikon smile ale coś poszło nie tak? Więc są rogaliki proste Emotikon smile plaśkate Emotikon wink z konfiturami... No i bułeczki pszenne do śniadania. Bulki bardzo ladnie sie prezentuja a ze rogale troche urosly, bo to twoje roale a nie kogos innego i masz koperty z dzemem Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) Zegrze 360... Właśnie przystąpiłem do kociołka. Potrawa... Jedno garnkowa Otwarcie sezonu żeglarskiego... Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez januszfeniks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Właśnie przystąpiłem do kociołka Ale co? Samą wodę gotujesz ? Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.