Gregtom Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Czesc.. Mam takiego "pomysla".: Szynka dojrzewajaca w popiele..Szukam osoby ktore chcialy by wziasc udzial w eksperymencie, mogaca poswiecic ok. 1 kg. szynki, dzielaca sie fotkami oraz informacjami przebiegu dojrzewania..Zaloze liste chetnych i po tygodniu (jak sie ktos zglosi) zaczniemy przygode.. 1. Gregtom2.34.5....... itd. Za "niewypaly" nie odpowiadam.. Edytowane 4 Czerwca 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Grześ , może coś więcej o tym sposobie, no bo wiesz, tu nie chodzi o kilo mięsa, tylko jak spojrzeć w lustrze temu głupkowi w oczy? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Czerwca 2014 (edytowane) hihihi.. Piotrku.. Rzuc okiem na te fotki a "Glupol" juz nigdy nie spojrzy do lustra... ahaa.. Fotki nie sa moje..!!! Edytowane 5 Czerwca 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Czerwca 2014 WOW zróbcie koniecznie, a ja już proszę o przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Czerwca 2014 WOW zróbcie koniecznie, a ja już proszę o przepis Zapisz no sie na liste i bedziemy wszyscy razem robic.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Z czego ten popiół, czy szynka wędzona, jak długo ma dojrzewać i w jakiej temperaturze??? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zapisz no sie na liste i bedziemy wszyscy razem robic.. mówisz i masz !!oficjalnie zgłaszam swój udział w eksperymencie 1. Gregtom2. Osid 1kg. to nie majątek a akurat wędlina mi wyszła, i mus coś zrobić jutro wieczorem albo w sobotę rano będę miał surowiec do obróbki, tylko daj znaka co i jak, bo nie wiem czy mam warunki na takie dojrzewanie, z czego popiół itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Czerwca 2014 (edytowane) Z czego ten popiół, czy szynka wędzona, jak długo ma dojrzewać i w jakiej temperaturze??? Zapisz no sie na liste i bedziemy wszyscy razem robic.. mówisz i masz !!oficjalnie zgłaszam swój udział w eksperymencie 1. Gregtom2. Osid 1kg. to nie majątek a akurat wędlina mi wyszła, i mus coś zrobić jutro wieczorem albo w sobotę rano będę miał surowiec do obróbki, tylko daj znaka co i jak, bo nie wiem czy mam warunki na takie dojrzewanie, z czego popiół itd. Wiec tak.. Najtrudniejsza rzecz (przynajmniej dla mnie) to popiol. Reszta to pestka..Popiol zbieramy taki czym wedzimy albo grilujemy oprocz popiolu po weglu kamiennym albo bryketach i drzew iglastych..Najlepiej buk, olcha itp. wszystkie drzewa owocowe.. Mozna kupic tez w sklepach wegiel drzewny bukowy albo olchowy i po grilowaniu ladnie go zbierac do kartonika..Szynka nie bedzie wedzona i nie bedzie poddawana zadnym obrobkom termicznym..Nie potrzeba zadnej komory, uwazania na wilgotnosc i temperature.. Wystarczy suche miejsce. (stryszek, garaz, skrytka itp)Czas dojrzewania powinien wynosic 4-6 tygodni ale (podobno) wynik przechodzi wszystkie oczekiwania.. Co Wy na to..? -----------------------------------------Lista.. 1. Gregtom2. Osid3.4.5... Edytowane 5 Czerwca 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Czerwca 2014 -----------------------------------------Lista.. 1. Gregtom2. Osid3.Jojo4.5.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Czerwca 2014 4. michal1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Czerwca 2014 kiedy zaczynacie? ja mogę dopiero po 17 tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Popiol zbieramy taki czym wedzimy albo grilujemy oprocz popiolu po weglu kamiennym albo bryketach i drzew iglastych.. czy jest jakiś stosunek wagi popiołu do wagi szynki ?? i nie może to być popiół po grillowaniu bo przecież kapie tam sporo tłuszczu z jedzenia, a tu chyba chodzi o "czysty" popiół, na moje oko to trzeba w taki bezwietrzny dzień rozpalić ognisko najlepiej na jakimś palenisku żeby potem łatwiej wygarnąć popiół, drzew owocowych mam sporo to coś wymyślę,martwi mnie tylko miejsce do powieszenia na dojrzewanie !jaka powinna być temp. i wilgotność ? właściwie to bardziej interesuje mnie temperatura bo na wilgotność za dużego wpływu nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Czerwca 2014 A co z soleniem lub peklowaniem??? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Czerwca 2014 ...Piąty.... Nie za bardzo lubię ryzyko więc będę czynił Popielnicę w kasku i w goglach...Żeby nie być spiętym zdejmę narty wodne...Wchodzę- proszę o dalsze instrukta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Czerwca 2014 (edytowane) Lista..1. Gregtom2. Osid3. Jojo4. michal15. ziezielony6.7.8...Zaczniemy za jakis tydzien albo jak kazdy z listy nagromadzi tyle popiolu jak na fotkach powyzej..Popiol bedzie "przesiany" przez grube sito, wiec wszystkie grudki i zanieczyszczenia zostana odizolowane.. (Mozna tez przez reke).Wedlina nie bedzie nigdzie wieszana przy dojrzewaniu tylko lezala w popiole..Miesko bedzie peklowane ale bardzo szybko i metoda na sucho.. Edytowane 5 Czerwca 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Czerwca 2014 za tydzień !? hmmm, ja to już w sobotę będę hajcował ognisko na popiół drewno co prawda teścia, ale myślę że jak jutro coś z nim poczytam przy kolacji to odda kilka szczapek zwłaszcza jak mu powiem na co, a jeśli wyjdzie tak, jak ma wyjść, to próbował będzie ze mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Czerwca 2014 U nas robia sery kozie w popiele. Do tego pala po obcieciu suche pnacza winogrona. Jest ten ser robiony tylko na jesieni ,kiedy wlasnie w winiarniach oczyszczaja krzaki. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Czerwca 2014 ja wędzę w sobotę więc troche popiołu będę miał, ale potem jadę na chwilę do lontka i mięso mogę wziąć dopiero po powrocie ....najwyżej będę podążał za Wami 6. mankotom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zaloze liste chetnych i po tygodniu (jak sie ktos zglosi) zaczniemy przygode.. Ale podaj prosze cały proces technologiczny, jaki przewidujesz. Może i ja się dołączę; popiołu ci u mnie dostatek Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Widziałem, w ten sposób dojrzewające kiełbasy , szynki jeszcze nie !!!!Proszę dopisać Wujaszka. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Kurde mol skusił bym się ale popiołu brak:((ale na pewno będę robił Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Lista..1. Gregtom2. Osid3. Jojo4. michal15. ziezielony6. mankotom7. Wujaszek Tom8.9.. Narazie nie chce i nie moge zdradzic szczegolow technologicznych tego typu dojrzewania wedlin..Chce. abysmy razem wyciagneli wnioski z tej metody dojrzewania..Przeczytalem kika starych recept na ten temat i chce dzielic sie informacjami z kazdym z Was..(Podobno i jeszcze raz Podobno", w popiele mozna zrobc takie cuda: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Jadę na "łykend" na Mazury, jeśli pogoda pozwoli rozpalę ognisko, narobię popiołu i wchodzę w eksperyment.Słyszałem o chorwackiej metodzie stosowania popiołu w czasie "prac" nad prściutem, czy to ma coś wspólnego ? Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Lista.. 1. Gregtom2. Osid3. Jojo4. michal15. ziezielony6. mankotom7. Wujaszek Tom8.wiesław gil9.. Narazie nie chce i nie moge zdradzic szczegolow technologicznych tego typu dojrzewania wedlin..Chce. abysmy razem wyciagneli wnioski z tej metody dojrzewania..Przeczytalem kika starych recept na ten temat i chce dzielic sie informacjami z kazdym z Was..(Podobno i jeszcze raz Podobno", w popiele mozna zrobc takie cuda: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Popiół z wierzby może byc jak tak to wchodzę w to. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.