Skocz do zawartości

Inne wyroby mięsne


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Arku skąd masz taką słoninkę?   

 

 

 Ta prezentowana to ze świniaka. :D.Mam zaprzyjaźnioną budkę z ubojem gospodarczym na jednym z bazarów w W-wie. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Roladki z udźca indyka peklowane i pieczone.

 

post-41296-0-56878700-1408638365_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Bekon zwijany gotowany, zapakowany próżniowo i parzony w temp. 66 C przez 36h.

 

post-41296-0-10949700-1417373087_thumb.jpg

post-41296-0-48039500-1417373095_thumb.jpg

post-41296-0-23900600-1417373106_thumb.jpg

post-41296-0-68213700-1417373123_thumb.jpg

post-41296-0-63410700-1417373135_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czemu aż tak ????

 

Taki przepis.Za pierwszym razem staram się robić wg. podanego przepisu.

 

 

 

Też jestem ciekaw i jak temp. w nocy pilnowałeś

 

To proste.Garnek elektryczny z termostatem i po sprawie. :tongue:  

 

 

 

... a przepis na nie gdzie znajde?

 

Przepis jest prosty.Kupujesz środek, trybujesz.Dalej z przygotowaniem mięsa postępujesz jak w przepisie na bekon zwijany gotowany z 16 - stki . Ponieważ robiłem na szybko ( dwa dni) to polędwicę nastrzyknąłem solanką 8%  a resztę zapeklowałem na sucho  i dodatkowo natarłem , majerankiem, czosnkiem i cebulką suszoną.Zawijasz,sznurujesz i pakujesz próżniowo i do gara.Po parzeniu ja dodatkowo zdjąłem skórę choć jest bardzo miękka, ale co do niej to mam jeszcze inne plany.Przepis podsunął mi Rav choć on dodaje inne przyprawy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Sous vide

 

Bekon zwijany i boczek

 

post-41296-0-14215700-1422204366_thumb.jpg

 

post-41296-0-88384300-1422204375_thumb.jpg

 

 

i boczek zwijany z wolnowaru.

 

post-41296-0-24662300-1422204402_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

CZy peklowales mieso?

 

Tak wszystkie mięsa były peklowane. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Jeszcze ciepły. :).Pieczony, niepeklowany.

 

post-41296-0-02166600-1441645710_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Hit naszego wielkanocnego stołu.Polędwiczka peklowana zawinięta w boczek. :)

 

Po parzeniu

 

post-41296-0-09291000-1459159981_thumb.jpg

 

w przekroju

 

post-41296-0-40893500-1459159988_thumb.jpg

 

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Za 36 h będzie można już jeść.

post-41296-0-48734600-1542386433_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz powiedzieć coś więcej o tej polędwicy lub jak kto woli bekonie? bo chyba tak jest wykrojony?.

 

To jest polędwica zawinięta w boczek ,peklowana 4 dni częściowo na mokro ,częściowo na sucho , natarta czosnkiem granulowanym  i majerankiem,zapakowana próżniowo i parzona metoda sous vide przez 36 h w temp. 66º C .

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu a jak sie kroi ? nie rozdziela sie boczek od poledwicy ? ja robilam co prawda wolowine w otoczce sloniny ale niestety oddzielala sie i ciezko bylo ukroic cienki plasterek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.