Skocz do zawartości

[Pieczywo] Chleb i bułki BonAir`a


Rekomendowane odpowiedzi

no to melduje wyczyny o bulkach :

ciasto nastawilem i zasnalem teraz mam chlebek pszenny

moj autmat nie ma funkcji samo ciasto (chyba nie ma)

a teraz ide na grzyby :grin:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piekę chleb co tydzień, ale niestety w piekarniku, bo piec chlebowy w planie. Ale i tak wszystkim smakuje i robi furorę w okolicy sąsiedzkiej. Piekę w keksówkach nie mam jeszcze kamienie. Piekąc w keksówkach trochę oszczędzam na prądzie, ponieważ zmieszczą się trzy naraz. Zdjęcia nie ma.

 

Przepis:

 

400g zakwasu

300 g mąki pszennej wyższy numer

100 g mąki żytniej od 720 wzwyż

150 ml mleka ciepłego

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

 

może być jeszcze olej ale ja nie dodaję

 

To jest nie wielka porcja . Ciasto zakwaszone przygotowuję z 1 kg mąki żytniej.

i wychodzi mi 7-mio krotność podanych przeze mnie proporcji. Wychodzi mi cztery duże keksówki.

 

Przepisy można znaleźć na stronie www.cincin.cc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no buleczki super , a roboty przy nich co wcale , jutro znow bede robil:-)

Polecam wszystkim Tomku wymysl jakies kolaczyki :tongue:

 

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaję przepis na 1 kg mąki:

 

1 kg mąki

20 dag masła (margaryny)

20 dag cukru

8 dag drożdży

1 łyżeczka soli

4 jaja

2 żółtka

0,3 l mleka

 

Najlepiej udające sie ciasto drożdżowe (w maszynie też)

 

Oczywiście można czynić cuda; nadziewać, splatać (strucle, chałki) albo upiec z bakaliami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Bardzo dobrze sie tez piecze chlebki w takich ciezkich stalowych garnkach najlepiej z pokrywa.Ja mam taki w domu pokryty w srodku teflonem.Dawno nie uzywany a przydal sie.zobaczcie sami roznice

O TU

ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

BonAir`a

kupiłem sobie podobną płytę granitową do piekarnika. próbowałeś piec na niej kiedy leży ona na samym dole? może się szybciej nagrzeje. ja terez pieke c dwa chlebki ale w keksownikach 1 położe na płycie granitowej na dole a drugi na ruszczcie na 1 pietrze ja mam kuchenke gazową

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

eeeeeee z tą płyta na samym dole i pieczenie na niej w keksowniku to porażka bynajmniej u mnie Cały spód się zjarał :grin:

temperatura na granicie była 200 a piętro wyżej 160

jakoś nie mam na razie w tym doświadczenia i ta kuchenka gazowa w nerwia mnie z utzrymaniem temperatury :devil:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Składniki:

- mąka pszenna - 500g

- woda - 320ml

- drożdże (blok) 5g

Czy niema to bys 50 g ? chce zrobic ta buleczki i tak sie zastanawiam czy aby na 0,5 kg maki 5 g drozdzy niejest zamalo?

Prosze o odpowiedz bo mam wszystko juz przygotowane a jeszcze kielbaski musze robic.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy niema to bys 50 g ?

Obawiam się, że przy 50 g drożdzy bułki mogłyby nieco "waniać" drożdżami.

Wszystko zależy od mocy drożdży. Jeśli się obawiasz, to daj ich więcej.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.