Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ser twarogowy od A do Z Cz.1. Twaróg


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#1 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9264 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 07 cze 2014 - 21:30

Do zamieszczenia na forum tej fotorelacji zmobilizował mnie kol. EL GREGOR i jemu ten temat dedykuję :D.

W środę zakupiłam 4,5l wiejskiego mleka jeszcze ciepłego, z porannego udoju

Załączony plik  DSC01522.JPG   63,52 KB   32 Ilość pobrań

 

W piątek rano sprawdziłam, czy jest już skrzep:

Załączony plik  DSC01523.JPG   47,93 KB   26 Ilość pobrań

 

Została zebrana śmietana w ilości ol. o,75l.
Załączony plik  DSC01524.JPG   58,28 KB   24 Ilość pobrań

 

Skrzep został nacięty na krzyż i raz wokoło środka garnka i włożony do piekarnika. Temperatura na początku 45st.C.

Załączony plik  DSC01525.JPG   38,36 KB   25 Ilość pobrań Załączony plik  DSC01526.JPG   47,78 KB   20 Ilość pobrań

 

Po uzyskaniu temperatury ok 30 st.C skrzep został dodatkowo nacięty:

Załączony plik  DSC01527.JPG   46,59 KB   22 Ilość pobrań Załączony plik  DSC01529.JPG   53,49 KB   22 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC01530.JPG   44,79 KB   22 Ilość pobrań

 

Skrzep pięknie się obkurcza i przy temperaturze ok. 35 st. C oceniam, że skrzep jest już dostatecznie ogrzany. Ogrzewanie było bardzo wolne, przy niewielkiej różnicy temperatur i trwało kilka godzin. Zaczynamy wyciąganie skrzepu łyżką cedzakową. Żadnego merdania !

Załączony plik  DSC01531.JPG   50,43 KB   24 Ilość pobrań Załączony plik  DSC01534.JPG   56,39 KB   19 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC01535.JPG   56,15 KB   20 Ilość pobrań Załączony plik  DSC01536.JPG   48,77 KB   20 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC01537.JPG   53,01 KB   21 Ilość pobrań

 

Pielucha, robiąca za chustę serowarską została zawieszona do ocieknięcia.

Załączony plik  DSC01539.JPG   84,31 KB   21 Ilość pobrań

 

Twaróg został poddany prasowaniu, za prasę służył garnek z 5 litrami wody.

Załączony plik  DSC01543.JPG   50,86 KB   19 Ilość pobrań

 

Wyszło 48 dkg dobrze odciśniętego twarogu: wydajność ok. 13% kwaśnego mleka.

Załączony plik  DSC01544.JPG   118,64 KB   19 Ilość pobrań


Użytkownik EAnna edytował ten post 07 cze 2014 - 22:06


#2 Jan30

Jan30

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 181 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 cze 2014 - 09:29

 Teraz jeszcze     potrzeba fotorelacje z produkcji serów podpuszczkowych  i dojrzewających.



#3 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 08 cze 2014 - 10:02

włożony do piekarnika. Temperatura na początku 45st.C.

 

Trzeba będzie wypróbowac ten sposób podgrzewania.

Grzałki właczone obie górna i dolna  czy tylko jedna :question:


Użytkownik BazylWidzew edytował ten post 08 cze 2014 - 10:05


#4 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 08 cze 2014 - 11:03

Na pewno się przyda fotorelacja bardzo dziękuję;)

#5 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 cze 2014 - 14:17

@EAnna,sposob z piekarnikiem jest mi znany czy robilas kiedys twarog zamrazajac zsiadle mleko?

Ja zamrazalam ale to bylo nasze zsiadle w kartonie ,niestety nie pamietam juz czy byly jakies roznice smakowe i wydajnosciowe. 



#6 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9264 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 cze 2014 - 14:25

czy robilas kiedys twarog zamrazajac zsiadle mleko?

Nie znam tego sposobu.

Przy najbliższej okazji wypróbuję.

Czasami robię mleko skondensowane poprzez zamrażanie.



#7 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 cze 2014 - 14:28

 

czy robilas kiedys twarog zamrazajac zsiadle mleko?

Nie znam tego sposobu.

Przy najbliższej okazji wypróbuję.

Czasami robię mleko skondensowane poprzez zamrażanie.

 

a jak robisz? 



#8 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9264 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 cze 2014 - 14:33

a jak robisz? 

Wkładam naczynie z mlekiem do zamrażarki. Po jakimś czasie zamrozi się prawie sama woda z mleka. Wyławiam taką "krę" a to, co pozostaje to bardzo słodkie, bardzo tłuste, zagęszczone mleko.

Trzeba pilnować tego momentu aby nie doszło do zamrożenia całości.



#9 mankotom

mankotom

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 220 postów
  • MiejscowośćLegionowo

Napisano 08 cze 2014 - 15:25

super dzięki za relację, mam pytanie; gdyby chcieć uzyskać wersję słoną to kiedy solić, czy wkładać do solanki, na ile czasu, jakie średnie stęrzenie?

#10 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 cze 2014 - 15:49

dziekuje  :) bede musiala sie kiedy pobawic  :cool:



#11 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 289 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 08 cze 2014 - 20:40

Fajna relacja. Sam robię podobnie, tylko ogrzewam pomału w kąpieli wodnej do ok40^C  i nie sciagam śmietany.

pozdrawiam



#12 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9264 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 10 cze 2014 - 03:25

gdyby chcieć uzyskać wersję słoną to kiedy solić, czy wkładać do solanki,

Twarogi solę z ręki, na sucho.

Najlepiej już w plastach, na talerzu :D 

Do salanki nadają się sery podpuszczkowe i to te, które mają zwięzły skrzep.

nie sciagam śmietany.

W zasadzie robisz ser śmietankowy, o ilości tłuszczu w suchej masie min. 50%.

Mimo zebrania śmietany podstojowej i tak dostajemy ser o wiele tłustszy niż tzw. "tłusty" z mleczarni, który zawiera 15% tłuszczu w suchej masie.



#13 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1576 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 14 cze 2014 - 11:02

EAnna brakuje temp w jakiej 3-małaś mleko na 1-2 fotach?



#14 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9264 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 14 cze 2014 - 17:58

brakuje temp w jakiej 3-małaś mleko na 1-2 fotach?

W temperaturze pokojowej a raczej kuchennej :D

21 st w dzień, 20 w nocy.

Mleka niczym nie zakwaszałam bo nie było po udoju chłodzone.

Jak je wlewałam do garnka to było jeszcze letnie.



#15 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2298 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 14 cze 2014 - 18:08

:clap: :clap: :clap:



#16 mankotom

mankotom

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 220 postów
  • MiejscowośćLegionowo

Napisano 16 cze 2014 - 20:51

mnie taki wyszedł :)

Załączone pliki



#17 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 17 cze 2014 - 14:17

Jaki wyszedł interesuje mnie zapach?



#18 mankotom

mankotom

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 220 postów
  • MiejscowośćLegionowo

Napisano 17 cze 2014 - 15:09

hmmm ... nie jestem dobry w te klocki, dla mnie pachnie jak świerzy i zdrowy twaróg, nie wyczuwam zapachu łąki o zachodzie słońca czy owocowej nuty

#19 filemonek

filemonek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 258 postów
  • MiejscowośćCiechanów

Napisano 14 lip 2014 - 11:44

piękna fotoleracja,

 

Pozdrawiam



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6938 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 19 sty 2015 - 23:14

Skrzep został nacięty na krzyż i raz wokoło środka garnka i włożony do piekarnika. Temperatura na początku 45st.C.

 

Dziś włożyłem zsiadłe mleko do piekarnika, nastawiłem 60 stopni i po 2-óch godzinach temperatura 27 stopni - nie wytrzymałem i włożyłem słój  do gara z ciepłą wodą. Jutro zobaczę co będzie, bo w sobotę mleko zaszczepiłem żywym jogurtem i kefirem i tak smak tego mleka zsiadłego był jogurtowy.... :cool: A teraz na chuście twaróg ocieka.... 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych