EAnna Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Czerwca 2014 (edytowane) Do zamieszczenia na forum tej fotorelacji zmobilizował mnie kol. EL GREGOR i jemu ten temat dedykuję .W środę zakupiłam 4,5l wiejskiego mleka jeszcze ciepłego, z porannego udoju W piątek rano sprawdziłam, czy jest już skrzep: Została zebrana śmietana w ilości ol. o,75l. Skrzep został nacięty na krzyż i raz wokoło środka garnka i włożony do piekarnika. Temperatura na początku 45st.C. Po uzyskaniu temperatury ok 30 st.C skrzep został dodatkowo nacięty: Skrzep pięknie się obkurcza i przy temperaturze ok. 35 st. C oceniam, że skrzep jest już dostatecznie ogrzany. Ogrzewanie było bardzo wolne, przy niewielkiej różnicy temperatur i trwało kilka godzin. Zaczynamy wyciąganie skrzepu łyżką cedzakową. Żadnego merdania ! Pielucha, robiąca za chustę serowarską została zawieszona do ocieknięcia. Twaróg został poddany prasowaniu, za prasę służył garnek z 5 litrami wody. Wyszło 48 dkg dobrze odciśniętego twarogu: wydajność ok. 13% kwaśnego mleka. Edytowane 7 Czerwca 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Teraz jeszcze potrzeba fotorelacje z produkcji serów podpuszczkowych i dojrzewających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) włożony do piekarnika. Temperatura na początku 45st.C. Trzeba będzie wypróbowac ten sposób podgrzewania.Grzałki właczone obie górna i dolna czy tylko jedna Edytowane 8 Czerwca 2014 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Na pewno się przyda fotorelacja bardzo dziękuję Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Czerwca 2014 @EAnna,sposob z piekarnikiem jest mi znany czy robilas kiedys twarog zamrazajac zsiadle mleko?Ja zamrazalam ale to bylo nasze zsiadle w kartonie ,niestety nie pamietam juz czy byly jakies roznice smakowe i wydajnosciowe. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Czerwca 2014 czy robilas kiedys twarog zamrazajac zsiadle mleko? Nie znam tego sposobu.Przy najbliższej okazji wypróbuję.Czasami robię mleko skondensowane poprzez zamrażanie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Czerwca 2014 czy robilas kiedys twarog zamrazajac zsiadle mleko?Nie znam tego sposobu.Przy najbliższej okazji wypróbuję.Czasami robię mleko skondensowane poprzez zamrażanie. a jak robisz? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Czerwca 2014 a jak robisz? Wkładam naczynie z mlekiem do zamrażarki. Po jakimś czasie zamrozi się prawie sama woda z mleka. Wyławiam taką "krę" a to, co pozostaje to bardzo słodkie, bardzo tłuste, zagęszczone mleko.Trzeba pilnować tego momentu aby nie doszło do zamrożenia całości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Czerwca 2014 super dzięki za relację, mam pytanie; gdyby chcieć uzyskać wersję słoną to kiedy solić, czy wkładać do solanki, na ile czasu, jakie średnie stęrzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Czerwca 2014 dziekuje bede musiala sie kiedy pobawic Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Fajna relacja. Sam robię podobnie, tylko ogrzewam pomału w kąpieli wodnej do ok40^C i nie sciagam śmietany.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Czerwca 2014 gdyby chcieć uzyskać wersję słoną to kiedy solić, czy wkładać do solanki, Twarogi solę z ręki, na sucho.Najlepiej już w plastach, na talerzu Do salanki nadają się sery podpuszczkowe i to te, które mają zwięzły skrzep. nie sciagam śmietany. W zasadzie robisz ser śmietankowy, o ilości tłuszczu w suchej masie min. 50%.Mimo zebrania śmietany podstojowej i tak dostajemy ser o wiele tłustszy niż tzw. "tłusty" z mleczarni, który zawiera 15% tłuszczu w suchej masie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Czerwca 2014 EAnna brakuje temp w jakiej 3-małaś mleko na 1-2 fotach? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Czerwca 2014 brakuje temp w jakiej 3-małaś mleko na 1-2 fotach? W temperaturze pokojowej a raczej kuchennej 21 st w dzień, 20 w nocy.Mleka niczym nie zakwaszałam bo nie było po udoju chłodzone.Jak je wlewałam do garnka to było jeszcze letnie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Czerwca 2014 :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Czerwca 2014 mnie taki wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Jaki wyszedł interesuje mnie zapach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Czerwca 2014 hmmm ... nie jestem dobry w te klocki, dla mnie pachnie jak świerzy i zdrowy twaróg, nie wyczuwam zapachu łąki o zachodzie słońca czy owocowej nuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Lipca 2014 piękna fotoleracja, Pozdrawiam Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Skrzep został nacięty na krzyż i raz wokoło środka garnka i włożony do piekarnika. Temperatura na początku 45st.C. Dziś włożyłem zsiadłe mleko do piekarnika, nastawiłem 60 stopni i po 2-óch godzinach temperatura 27 stopni - nie wytrzymałem i włożyłem słój do gara z ciepłą wodą. Jutro zobaczę co będzie, bo w sobotę mleko zaszczepiłem żywym jogurtem i kefirem i tak smak tego mleka zsiadłego był jogurtowy.... A teraz na chuście twaróg ocieka.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafelek Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Stycznia 2015 ja ser twarogowy robię inaczej ,mianowicie do 4 litrów zsiadłego mleka wlewam 4 litry zagotowanego mleka sklepowego i mieszam całość i już jest twaróg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Robie podobnie, z tego przepisu, wykonanie bardzo proste a smakuje wysmienicie. Mozliwe ze ser od EAnny jest jeszcze lepszy, nie wiem nie probowalem ale sam wyrob jest lekko skomplikowany.Pozdrawiam yogi Edytowane 20 Stycznia 2015 przez yogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Stycznia 2015 wykonanie bardzo proste a smakuje wysmienicie. Skuszę się i wypróbuję ... wygląda Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Marca 2015 Hej, to mój pierwszy wpis na tym forum Mam nadzieję, że mnie nie wygonicie za dodanie własnego przepisu na ser biały, a myślę, że potrafię go wykonywać, bo z mężem mamy krowy i sprzedajemy ser biały Może komuś się przyda, metodę produkcji przekazała mi babcia Dzielę się przepisem, bo uważam, że fajnie się dzielić, a chyba nikt nie kupi 10 krów, żeby mi konkurencję robić Mleko zsiadłe wstawiam na mały ogień, nie tnę na kawałki po prostu mieszam czymś jak łyżka cedzakowa albo chochlą i powoli ser sam się rozpada. Cały czas trzeba mieszać powoli, żeby nie rozerwać skrzepu na za małe kawałki. Jak mam mało czasu to zwiększam trochę temperaturę i mieszam dokładnie. Od czasu do czasu trzeba przemieszać od spodu, zwłaszcza w dużych garnkach, żeby się tam mleko nie przypaliło.Dogrzewam do temp. około 37 - 38 stopni, wtedy wychodzi jeszcze lekko kremowy, im większa temp. tym bardziej suchy, mak. w jakieś jeszcze mi smakuje to 43 - 45 stopni. Ważne, żeby nie sprawdzać temp przy dnie, ani brzegu, tylko na środku.Potem biorę sito albo durszlak i wyławiam serek, przekładam na pieluchę tetrową i odciskam. Na raz robię zazwyczaj 3 kg, więc nie mam za bardzo miejsca wieszać pieluch na samodzielne odciekanie, poza tym wolę trochę bardziej mokry ser, a taki odciekany samodzielnie wychodzi dużo bardziej suchy. Odciskam aż do momentu, kiedy po położeniu pieluchy z serem na dół nie wycieka z niego dużo serwatki. Biorę miseczkę i przewracam ser do niej. Miseczkę stawiam na talerzu i zostawiam jakieś 10 godzin do odciekania samodzielnie.Innym sposobem jest posiadanie trójkąta do twarogu i można chochelką sobie nalewać serwatkę z serem do środku i od razu powoli sobie odciskać. Ale w tym przypadku potrzebna jest zazwyczaj pomoc innej osoby do trzymania, albo wlewania. Potem też odwracam na miseczkę i zostawiam do końcowego odciekania.Ser robiony w taki sposób jest dosyć kremowy, ale daje się kroić na plastry bez problemów i się nie rozsypuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Marca 2015 taki odciekany samodzielnie wychodzi dużo bardziej suchy. Tak się dzieje, jeżeli skrzep jest nawet lekko przegrzany.Prawidłowo ogrzany twaróg, przy samoociekaniu powinien mieć konsystencję kremową. Dopiero jego doprasowanie powinno spowodować stwardnienie ale nigdy suchość.Na pewno jest sztuką dobre ogrzanie dużych ilości mleka na palniku gazowym. Miseczkę stawiam na talerzu i zostawiam jakieś 10 godzin do odciekania samodzielnie. Świadczy to o wysokiej kurczliwości skrzepu, który uzyskuje się (zbyt) wysokim dogrzaniem. Przegrzanie może dotyczyć tylko cząściowej zawartości gara z mlekiem, czyli jego dna i boków.Przy dużych, 50 litrowych garnkach najlepiej mieszać mleko ręką, wtedy wyczuje się idealnie różnice temperatur w różnych fragmentach gara. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.