SMORODINA Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Jutro zaczynam robić pierwszy raz ser koryciński ciekawe jak wyjdzie? Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Jak dobre mleko z pewnego źródła to nie da się spr....ć. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Wstaw zdjęcia z produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Są na FB wedlindomowych. Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Gotowy ser Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Gotowy ser Dzięki za fotkę Ja na FB nie zaglądam . Ser optycznie super , wzorek wzorcowy Gorąco pozdrawiam i dużo zdrówka życzę Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Gotowy serNo widzisz nie taki diabeł straszny. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Witam Andrzejku Wziąłem się za sery planuję robić żòłte.Będę człowiekiem renesansu. Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel1983 Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Września 2014 witam na moim korycińskim po paru dniach dojrzewania pojawiła się chyba lekka pleśń zielonkawa, po obmyciu w solance wszystko wygląda mi ok, czy to może być niebezpieczne?i jeszcze pytanie co do białego nalotu, kóry pojawia się po kilku dniach na serkach, czy to naturalne, czy coś z tym robimy? sery lezakują w lodówce, temp. około 9 - 10 stopni, wilgotność 60-70 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Września 2014 Przecieraj co jakiś czas słabą solanką i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Lutego 2015 Czy taki ser po zrobieniu się skórki można za parafinować i niech sobie dojrzewać... a jeśli tak to ile czasu ma/może leżeć i w jakiej temperaturze? Jaka Podpuszczkę polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Lutego 2015 Myślę, że tego sera nie trzeba parafinować, najlepiej dojrzewa na suchą skórkę w temperaturze ok. 13-14 stopni. Podpuszczkę polecam z agrovis.eu . Jest to bardzo sprawdzona firma przez iluś forowiczów i zawsze działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Lutego 2015 Ja ostatnio zrobiłam ten ser i wyszedł gorzkawy...Masło ze śmietany kupionej również na targu też jakieś gorzkawe...,aż się boję kupować teraz mleka [bo chyba to jego wina?] Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Lutego 2015 W zimie może być tak z mlekiem, ponieważ ma mało bakterii kwasu mlekowego, trzeba dodać więcej zakwasu do mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Lutego 2015 Chyba wolę poczekać do wiosny z tymi serami i masełkiem,aż krówki wyjdą na trawkę. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) Czy taki ser po zrobieniu się skórki można za parafinować i niech sobie dojrzewać... a jeśli tak to ile czasu ma/może leżeć i w jakiej temperaturze? Jaka Podpuszczkę polecacie? To jest ser miękki, który hodujemy krótko na skórkę, parafina jest zbyteczna, oprócz odpowiedniej temp. ważna jest wilgotność. Nie ma takich walorów smakowych jak sery twarde,więc spokojnie możesz teraz robić, dodając kultury bakteryjne Lactococcus Cremonis i Lactis. Edytowane 7 Lutego 2015 przez Biotit Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Marca 2015 Dobry kefir w nieco większej ilości i smak wychodzi miodny po 4 tygodniach leżakowania. Ja na 10 litrów mleka daje 200 ml kefiru.Tego sera nawet nie wolno parafinować bo jest zbyt wilgotny i może łatwo się popsuć. Wystarczy go przecierać solanką pozostałą z solenia co jakiś czas.Można też uwędzić - tylko nie za długo bo wyschnie za bardzo.Można też pokroić w kostki i zalać olejem rzepakowym z przyprawami. Przechowujemy wtedy w lodówce do pół roku nawet. Przed podaniem proponuje wyciągnąć podobnie jak się to robi z pleśniakami bo wtedy nabiera lepszego aromatu i smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Marca 2015 Witajcie, proszę Was o pomoc, chcę zrobić pierwszy raz ser koryciński zakupiłem na początek 5 litrów mleka w mlekomacie i podpuszczkę z chlorkiem wapnia. Jest to podpuszczka mikrobiologiczna niestety nie ma instrukcji ile tej podpuszczki i chlorku mam dodać do mleka. Opakowania 50ml firmy Milcom as z Czech. Może ktoś się orientuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Marca 2015 Niestety nie znam tej podpuszczki,. A nie masz może możliwości zapytać sprzedawcy o sposób dawkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Marca 2015 Niestety nie ma tam sprzedawcy jak pisałem obok mlekomatu jest automat z butelkami i między innymi z kompletem podpuszczka+chlorek wapnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Marca 2015 Normalnie full wypas czysty biznes czego to Polak nie wymyśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Marca 2015 Jest to podpuszczka mikrobiologiczna niestety nie ma instrukcji Jeżeli nie zrobisz próby podpuszczki która jest opisana na forum to dla dobrego mleka daje się 4-6 kropli na litr mleka . Można założyć że mleko z mleko-matu jest dobre . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Marca 2015 Aha. Rozumiem. A na opakowaniu nic nie ma? Może znajdziesz jakieś informacje na stronie mlekomatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Marca 2015 A coś na butelce jest napisane? Stężenie podpuszczki zwykle powinno być. Sprawdź i daj znać to porównam ze swoją. Zwykle 1 kropla na litr mleka przy mikrobiologicznej. Chlorek na oko ale nie za dużo. Też sprawdzę i Ci podam. Mleko z mlekomatu go nie potrzebuje albo w bardzo małej ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 31 Marca 2015 @zenza, czy to nie z tej firmy Twoja podpuszczka?http://eshop.milcom-as.cz/syridla-chlorid-vapenaty Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.