Skocz do zawartości

Ser koryciński


SMORODINA

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dobre mleko z pewnego źródła to nie da się spr....ć. ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowy ser

No widzisz nie taki diabeł straszny.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

witam

 

na moim korycińskim po paru dniach dojrzewania pojawiła się chyba lekka pleśń zielonkawa, po obmyciu w solance wszystko wygląda mi ok, czy to może być niebezpieczne?

i jeszcze pytanie co do białego nalotu, kóry pojawia się po kilku dniach na serkach, czy to naturalne, czy coś z tym robimy?

 

sery lezakują w lodówce, temp. około 9 - 10 stopni, wilgotność 60-70 %

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Czy taki ser po zrobieniu się skórki można za parafinować i niech sobie dojrzewać...  a jeśli tak to ile czasu ma/może leżeć i w jakiej temperaturze? Jaka Podpuszczkę polecacie?

 

To jest ser miękki, który hodujemy krótko na skórkę, parafina jest zbyteczna, oprócz odpowiedniej temp. ważna jest wilgotność. Nie ma takich walorów smakowych jak sery twarde,więc spokojnie możesz teraz robić, dodając kultury bakteryjne Lactococcus Cremonis i Lactis.

Edytowane przez Biotit
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dobry kefir w nieco większej ilości i smak wychodzi miodny po 4 tygodniach leżakowania. Ja na 10 litrów mleka daje 200 ml kefiru.

Tego sera nawet nie wolno parafinować bo jest zbyt wilgotny i może łatwo się popsuć. Wystarczy go przecierać solanką pozostałą z solenia co jakiś czas.

Można też uwędzić - tylko nie za długo bo wyschnie za bardzo.

Można też pokroić w kostki i zalać olejem rzepakowym z przyprawami. Przechowujemy wtedy w lodówce do pół roku nawet. Przed podaniem proponuje wyciągnąć podobnie jak się to robi z pleśniakami bo wtedy nabiera lepszego aromatu i smaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witajcie, proszę Was o pomoc, chcę zrobić pierwszy raz ser koryciński zakupiłem na początek 5 litrów mleka w mlekomacie i podpuszczkę z chlorkiem wapnia. Jest to podpuszczka mikrobiologiczna niestety nie ma instrukcji ile tej podpuszczki i chlorku mam dodać do mleka. Opakowania 50ml firmy Milcom as z Czech. Może ktoś się orientuje?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jest to podpuszczka mikrobiologiczna niestety nie ma instrukcji

 

 Jeżeli nie zrobisz próby podpuszczki która jest opisana na forum to dla dobrego mleka daje się 4-6 kropli na litr mleka . Można założyć że mleko z mleko-matu jest dobre .

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A coś na butelce jest napisane? Stężenie podpuszczki zwykle powinno być. Sprawdź i daj znać to porównam ze swoją. Zwykle 1 kropla na litr mleka przy mikrobiologicznej. Chlorek na oko ale nie za dużo. Też sprawdzę i Ci podam. Mleko z mlekomatu go nie potrzebuje albo w bardzo małej ilości.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.