Skocz do zawartości

sajmon0609

Użytkownicy
  • Postów

    176
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Beskidy Cieszynśkie

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia sajmon0609

Współpracownik

Współpracownik (7/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam panowie chciałbym sobie zrobić elektryka ,na temat poczytałem tylko sprawdźcie czy te linki które dałem są oki i można zamówić .Czy juz na jakieś nowsze patrzyć https://pl.aliexpress.com/item/1005005679830957.html?spm=a2g0o.cart.0.0.3190452cbbqu9R&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol https://pl.aliexpress.com/item/1005005631593112.html?spm=a2g0o.detail.0.0.3e5bOBFbOBFbBt&gps-id=pcDetailTopMoreOtherSeller&scm=1007.40000.327270.0&scm_id=1007.40000.327270.0&scm-url=1007.40000.327270.0&pvid=56ff45e2-4fec-4f93-aa3f-94d187ab6651&_t=gps-id:pcDetailTopMoreOtherSeller,scm-url:1007.40000.327270.0,pvid:56ff45e2-4fec-4f93-aa3f-94d187ab6651,tpp_buckets:668%232846%238109%231935&pdp_npi=4%40dis!PLN!46.23!48.82!!!11.43!!%402103854017035014763317376e2fa7!12000033817720226!rec!PL!901089809!&search_p4p_id=202312250251163635702616538901871108_3
  2. Tak wygląda po stracie odpowiedniej masy i obmyciu ,teraz do próżni smak obiecujący
  3. Kultury startowe to nie kultury pleśni.Dwie różne rzeczy.Jak masz w naturalnej osłonce to zostaw a jak Ci to przeszkadza to przemyj 5 %- towym roztworem sorbinianu potasu. Czy po przemyciu ,można zaszczepić prawidłową pleśnia.
  4. Po miesiącu raczej do śmieci ? po kolorze pleśni, pachnie ładnie ale .... własnie to ale, ten kolor co robić zostawić,poczekać nie wiem
  5. Kupiłem w sklepie mira "Kultury starterowe WBX-87 z przeznaczeniem do produkcji wyrobów dojrzewających, całomięśniowych takich jak breasola, coppa, pancetta, szynka podsuszana oraz kiełbas typu metka." To co teraz mam zrobić
  6. Mam pytanie po zaszczepieniu czekałem tydzień ,zaczęło pokrywać się pleśnią ,temperaturę utrzymuje miedzy 12 a 13 stopni ,wilgotność w dojrzewalni miedzy 80 a 85, raczej nie wiem czy tu nie popełniam błędu ale lekko uchylone drzwiczki ze względu ze wilgotność skakała do 90 %w zamkniętej dojrzewalni a w pomieszczeniu mam około 80 do 85 % wilgotności , wiec dlatego uchylone i meritum sprawy ,oprócz pleśni białej widzę zieloną.Kultur jakie uzyłem to wbx87 Kompozycja kultur Staphylococcus carnosus, Staphylococcus xylosus, Carnobacterium i Lactobacillus. Doradzicie mi czy panikuje czy to naturalne.
  7. Zbóju powiedz mi bo 3 dałem coope 4 popsikałem pleśnią, i cisza nawet jednej kropki, po jakim czasie zacząć się martwic ze nic nie rośnie dobrego. Temperatura utrzymuje miedzy 12 a 13 stopni wilgotność 80 do 87 procent.
  8. Według standardów do 60 c do koloru i potem dopiekanie 90 c
  9. A powiedzcie mi czy kątnice przed włożeniem mięska moczycie, czy bezpośrednio wkładacie.
  10. Jumbo na twoim lejku z mieleniem 3.godz 30 minut 21 kg.Super dzęki
  11. Jumbo, potrzebował bym lejeczek do kabanosów na hendi z odpowietrznikiem jak byś miał to proszę o info.
  12. Skorki były z boczku i podgardla, boczku dostałem 2,6 kg a podgardla 1 kg wiec po obliczeniu wyszło mi ze około 0,8 kg skorek ,oczywiście jest to na całość wkradł się czeski błąd ale nie mogę go redagować .Dzień prędzej ugotować wywar jest możliwość skorygowania poprzez żelatynę czy rosół nam stężał ja tak zrobiłem ale trzymałem w temperaturze pokojowej i nie byłem pewny dlatego dodałem żelatyny.
  13. Znalazłem tą recepturę na blogu smakijacka ale tam się nie udała wiec zmodyfikowałem przepis i się udała SUROWIEC: Szynka kl.I 2,5 kg Boczek 2 kg Podgardle 0,5 kg PRZYPRAWY na kg surowca sól kamienna 17/18 g gorczyca 2 g pieprz czarny mielony 2 g pieprz zielony gnieciony w moździerzu 1 g czosnek 8 g majeranek 0,3 g woda 50 ml rosół 700 ml na 5 kg = 140ml/kg jelita Wykonanie: Dzień wcześniej stawiamy rosół ze skorek i gotujemy około 2 godzin ,po ostygnięciu ściągamy wierzchnia warstwę tłuszczu. Mięso tniemy na kawałki do trzech osobnych pojemników i dodajemy przyprawy i sól zgodnie z gramaturą poszczególnych mięs i na 1 godzinę do lodówki. Mielenie zelmerek szynka szarpak ja nie mając pokroiłem w drobną kostkę boczek 10 podgardle 8 Podgrzewamy rosół do 82 stopni dla spokoju dodałem 2 łyżeczki żelatyny i wymieszałem. Do Boczku i podgardla dodajemy 50ml wody i lekko wyrabiamy do połączenia się tych dwóch mięs około 1 minuty, następnie dolewamy rosół cały czas mieszamy około 1 minuty aż będziemy widzieć ze rosół wymieszał się z mięsem dodajemy szynkę i mieszamy też krotko około 2 minut ,napełniamy jelita bez osadzania dajemy do wędzarni osuszamy wędzimy do koloru który nas satysfakcjonuje i dopiekamy do 68 stopni w środku.Zaraz po wyjęciu z wędzarni kiełbasę chłodzimy w zimnej wodzie około 10 minut i do lodówki spożywamy na drugi dzień. Uwagi: Przy drugim wyrobie szynkę bym raczej zmielił szarpakiem i soli dodałem 18 mogłem dać mniejszą dawkę ale to już zależy od słonolubnosći .Kiełbasa jest krucha galaretka też jest pewnie przepis można będzie zmodyfikować może dodać więcej rosołu?.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.