Skocz do zawartości

grzech25

Użytkownicy
  • Postów

    386
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    prawie Sochaczew

Osiągnięcia grzech25

Doświadczony

Doświadczony (10/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Ja podpiekam i zostawiam w ciepłej wędzarce do rana. Z 20 kg w misce zostało 15 kg po zdjęciu z kijów - czyli 25% - tak jakby prawie w normie?
  2. Witam, jaki powinien być albo zazwyczaj jest ubytek wagowy mięsa do gotowej kiełbasy (wędzona i upieczona). O parzoną nie pytam bo odszedłem od tego a i tu ubytek zapewne jest dużo mniejszy.
  3. Jak się w sklepie mięsnym zapytasz ekspedientki o taki nalot na kiełbasie, to miła pani zawsze odpowie że to sól wychodzi
  4. Też zakupiłem już pęcherz i się również za baleronik wezmę. Jednak we wcześniejszych przepisach nie widziałem pkt 4 (moczenia po peklowaniu) - jaki jest tego cel?
  5. Czyścić jak czyścić ale jak to ostrzyć? U mnie mielenie na 3 to katorga jest
  6. grzech25

    Termometr

    Ja taki też mam w wędzarni - szpikulec na wysokości wędzonek
  7. Fajowo by było gdyby do wiejskich sklepów zaczęły trafiać regionalne, swojskie produkty
  8. Mnie coś innego zastanawia. W jednym miejscu ustawa mówi o możliwości sprzedaży do pobliskich sklepów, a nieco niżej, że zbywanie żywności nie będzie mogło być dokonywane z udziałem pośrednika. Wg mnie sklep to pośrednik. Jak to rozumieć?
  9. grzech25

    Kiełbasa Wojskowa

    nie wiem czy ja cos inaczej moze rozumoje ale koledze chyba chodzi zeby mieso lepiej przeszlo przyprawami a nie zeby lepiej/ rownomierniej sie rozprowadzily Dokładnie
  10. grzech25

    Kiełbasa Wojskowa

    Po zapeklowaniu, mielimy dodajemy wodę i wyrabiamy, to też powoduje dobre rozprowadzenie. Wcześniejsze dodanie przypraw to wg mnie - takie marynowanie mięsa w tych przyprawach.
  11. grzech25

    Kiełbasa Wojskowa

    Mnie zawsze nurtuje kwestia przyprawiania kiełbasy. Czy nie lepiej przyprawić mięso po pokrojeniu i takie zapeklować? To chudsze - mam na myśli - by lepiej przeszło przyprawami.
  12. To po części możemy zawdzięczać wprowadzeniu obostrzeniom indywidualnej sprzedaży żywca przez rolników. Na wsi, w której od rodzinki zaopatrywałem się w "blondynki" już nikt nie hoduje świnek. Z jednej strony markety a z drugiej restrykcyjne państwo i mamy efekty. Kiedyś wystarczyło zajechać do dowolnej wsi i nie było problemów ze zdobyciem nie przemysłowego mięska.
  13. Uuu - ekologia - ale się będzie działooo
  14. A ja i tak kiedyś sobie flaczki pomoczę przed nadziewaniem
  15. Tak podczytuję temat i wciąż się łamię, jakoś zajeżdża mi to marketem. Z drugiej strony, z natury jestem leniwy i ten proces z pewnością leży bliżej niej;) Nasunęło mi się pytanie - z lenistwa ofkors;) Skoro przed nadzianiem kiełbasek jelita moczymy, to może od razu w tym liquiku? Potem tylko nadziewanko, osadzanko, piekarnik i gotowe
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.