Skocz do zawartości

wojs40

Użytkownicy
  • Postów

    634
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Opolskie

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia wojs40

Doświadczony

Doświadczony (10/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Aktywny rozmówca Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. trudno. Tak poważnie nie takie było moje zamierzenie. Jak wiemy peklosól jest generalnie mniej zdrowa niż sól, używamy jej jak Paweljack słusznie zauważył w celu zabezpieczenia bakteriologicznego, ale jak robimy typową kiełbasę do natychmiastowego spożycia możemy zastąpić peklosól solą. Nie chce mi się szukać (czyt. czepiać) ale podobnie jak Ty korzystam z wielu przepisów Pawła i tak mi się wydaje, że w kilku przepisach podaje stosunek peklosoli do soli 50/50, a nawet 20/80.
  2. A to ciekawe że: A jeśli chodzi o peklosól to używam 100%. W przepisie podajesz co innego:
  3. Tak myślę, że jak do bezpośredniego spożycia (może nie takie ilości) to peklsól w całości zastąpić solą (bardziej zdrowo). Nawet może bym nie wędził tylko prosto na grill. Paweł, Twoje kiełbaski wyglądają super i pewnie tak samo smakują.
  4. wojs40

    Taboret gazowy

    Pisałem o palniku tu: /topic/16622-taborety-gazowe/ Swój odesłałem po tym gdy sprzedawca /czego nie było w opisie w sklepie internetowym/ napisał, że dla swojego bezpieczeństwa palnik powinno używać się w otwartych, dobrze wietrzonych pomieszczeniach. Moim zdaniem, zaznaczam moim to mała bomba.
  5. Chyba prostsze niż kalkulator: https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego
  6. wojs40

    paweljack w kuchni

    Poczytaj, może tu znajdziesz odpowiedź: https://haps.pl/Haps/7,167709,24886822,dlaczego-zabki-czosnku-robia-sie-czasem-zielone-lub-niebieskie.html
  7. Dlaczego do Rogera? Robert jest autorem całkiem innej sprawdzonej konstrukcji. Może ktoś z forumowiczów użytkuje podobną konstrukcję. Może Miro ?
  8. Gdy byłem młodym człowiekiem był jeden rodzaj chleba i jeden rodzaj bułek. Ci starsi pewnie wiedzą o czym piszę, chleb podejrzewam z mieszanki mąki pszennej i żytniej, bułki prawdopodobnie tylko z pszennej. Dzisiaj jest tyle rodzajów wypieków, że raczej każdy ma swoje racje w dyskusji. Dla mnie, zaznaczam dla mnie chleb jest duży, a bułka mała bez względu na rodzaj mąki, zakwasu czy sposobu wypieku .
  9. wojs40

    Wojs40 - wyroby

    750 g obranych ziemniaków2 średnie cebule150 g wędzonego boczku lub kiełbasy150 g mąki pszennejSól, pieprz, majeranekSmalec lub olejJelita kiełbasiane 28-30Boczek /kiełbasę/ podsmażyć dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Ziemniaki zetrzeć na średnich oczkach tarki. Wszystkie składniki z listy razem wymieszać, i nadziać luźno w jelita. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kiszkę w "ślimaka" , wysmarować smalcem lub olejem i ponakłuwać igłą aby kiszka nie popękała. Nagrzać piekarnik do 180C i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160C i piec jeszcze ok 30-35 minut. Na ostatnie 5 minut zwiększyłem temp. do 240C z opcją grilowania w celu zarumienienia kiszki.
  10. wojs40

    Wojs40 - wyroby

    No to lipa, zżarłem całą
  11. wojs40

    Wojs40 - wyroby

    No cóż, moja pierwsza kiszka ziemniaczana, jestem pozytywnie zaskoczony smakiem.
  12. wojs40

    Wojs40 - wyroby

    Mały zlocik towarzyski ? Dzisiaj robię kiszkę ziemniaczaną, ciekawe czy też będą chętni
  13. wojs40

    Wojs40 - wyroby

    Miło słyszeć takie opinie Dziękuję. Co do smaku, to zależy kto co lubi, a co za tym idzie jakich przypraw użyjemy. Ja dałem paprykę słodką i ostrą, granulowany czosnek i kolendrę. Dla mnie to takie optimum, nie za dużo aby przyprawy nie zdominowały smaku mięsa które samo w sobie ma to coś. Wybrałem karkówkę, po prostu lubię jak mięso miesza się w buzi z tłuszczykiem, który w końcu jest nośnikiem smaku. p.s. Robiłem wg przepisu sverige2 /czasookresy dojrzewania/.
  14. wojs40

    Wojs40 - wyroby

    Karczek po 6 tygodniach dojrzewania:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.