Panie i Panowie przedstawiam wam kwas chlebowy [emoji16] Do sporządzenia tego napitku będziemy potrzebowali: •400g chleba ciemnego (najlepiej pełnożytniego na zakwasie) •3 litry gorącej wody •130 g cukru •4 łyżki miodu •płaska łyżka zakwasu żytniego lub 5 g drożdży instant •kilka rodzynek Chleb kroimy na kromki i mocno zarumieniamy w piekarniku. Następnie zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na noc. Na drugi dzień wywar należy przecedzić przez gazę i po podgrzaniu do 37°C dodajemy cukier, miód, rodzynki i zakwas (ewentualnie drożdże). Dorzucamy kilka rodzynek i przykryty odstawiamy do przefermentowania w ciepłe miejsce na dzień lub dwa . Po tym czasie zalewamy do butelek, zakręcamy i wstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce. Po schłodzeniu rozlewamy do szklaneczek i cieszymy się naturalnym napitkiem znanym naszym przodkom od pokoleń ???? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka