DZIADEK Opublikowano 9 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 9 Lipca 2011 Mam pytanie- po co zastosowano pustaki .Wolę pionowe z paleniskiem pod produktami i z podnoszonym dachem lub dach to derka - szmata. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 9 Lipca 2011 Mam pytanie- po co zastosowano pustaki Żeby uzyskać palenisko i nie kopać kanału dymowego.Ten "sklep" obok czynny :rolleyes: :grin: Kiedyś już ta wędzarka była ale za wąskie palenisko miała i nierównomiernie się wędziło po bokach.Tym szerokim paleniskiem z pustaków zlikwidowałeś poprzedni błąd Dziadku. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 10 Lipca 2011 Rzeczywiście była ta wędzarnia. Do wad należało również że batony na dole nie dowędzały się . Pustaki -po to by podwyższyć ją i zlikwidować powyżej opisany błąd . Palenisko wycięte na całą szerokość wędzarni . I takim sposobem wędzenie jest mniej uciążliwe i daje jako taką satysfakcję . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yahoo Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Widziałem taką dużą wędzarnię (na ok. 100kg) z innym rozwiązaniem, mianowicie dwa paleniska.Temperatura i dym dostarczane z dwóch stron mieszały się, dzięki czemu nie trzeba przekładać kilka razy, aby równomiernie uwędzić kiełbaskę. :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 7 Września 2011 Najnowsza i najlepsza wędzarnia dziś zrobiona. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 7 Września 2011 :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 7 Września 2011 Poprawka ,nie wiem dlaczego zdjęcia się przewróciły . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yahoo Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 8 Września 2011 A można wiedzieć ile czasu Dziadek wędził te "słodkości" ??? :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 8 Września 2011 Biorąc pod uwagę konstrukcję wędzarni i kolor z ostatniej foty to zdjęcie po jakich 3h .... Ale znając Dziadka to nie był koniec .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 8 Września 2011 Mam pytanko odnośnie przykrycia - czym jest przykrywane te wędzarnie ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 27 Października 2011 Wędzarnia metalowa z kaloryferów plus blacha .pojemność 6 kijów po 20-22 parki . Samo w niej się wędzi . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 27 Października 2011 DZIADEK, :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteorolog Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 27 Października 2011 Witam. Od ponad roku obserwuje to forum, czytam i uczę się. W tym czasie zacząłem budowę swojej wędzarni z grillem i wreszcie pierwszy raz uwędziłem. W związku z tym że pierwszy raz, nie wiedziałem jak będzie wędzenie przebiegało, czy uda się utrzymać stała temperaturę i td. przygotowałem sobie tylko parę kawałków mięsa. Efekty wyszły nadzwyczajne, pięknie się uwędziło a jeszcze lepiej smakowało. W dwa dni ani śladu po wędzonkach. Teraz przygotowuje się do kolejnego wędzenia z trochę większą ilością mięska. Dziękuje wszystkim za opisy peklowania, przyprawiania i wędzenia. Pozdrawiamhttp://imageshack.us/photo/my-images/148/wdzarnik037.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/854/wdzarnik036.jpg/ [ Dodano: Czw 27 Paź, 2011 21:37 ]http://imageshack.us/photo/my-images/854/wdzarnik036.jpg/http://img148.imageshack.us/img148/4535/wdzarnik037.jpghttp://img854.imageshack.us/img854/9512/wdzarnik036.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 27 Października 2011 Wędzarnia metalowa z kaloryferów plus blacha .pojemność 6 kijów po 20-22 parki . Samo w niej się wędzi . No Dziadek, ja tu się naoglądałem nowoczesnych statków wędzarniczych, a Ty tu z niezatapialną tratwą wyjeżdżasz. Ja tam już foty blachy, w której wędzę nie pokażę- bo wstyd. :grin: Popatrzcie na fotę powyżej, to jest machina do wędzenia. :shock: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 28 Października 2011 a Ty tu z niezatapialną tratwą wyjeżdżasz. Ja tam już foty blachy, w której wędzę nie pokażę- bo wstyd.Zdjęcia pokazują rzeczywistość zastaną. No cóż nie są to pałace, liczą się efekty. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 28 Października 2011 liczą się efekty Witam wszystkich,też tak uważam-liczą się efekty :grin: ale jeżeli ktoś ma możliwość postawienia "pałacu" gratuluję i nie zazdroszcze :wink: Pozdrawiam :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 28 Października 2011 Nie o tratwy i o pałace! Wędzić można na wszystkim i tu Dziadek pokazał, że liczy się sposób palenia. Właściwe opalanie to właściwe i dobre wędzenie. Duże ognisko i bezpośrednie palenisko, brak otwartego ognia i duża wędzarnia i małe straty ciepła. Proste i skuteczne rozwiązanie, ale najważniejszy jest smak wyrobów i tym wiejskim wędzarniom nie podskoczy żadna "machina" Dziadek nie daj się :grin: pis67 gdybyś miał na stole wyłożone wędlinki wędzone w machinach i takich wędzarniach. To jak myślisz, które wyroby byś skasował!!! :grin: Jak na razie kompromis pomiędzy "tratwą", a "machiną" uzyskał Tim i Bogdan.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 28 Października 2011 meteorolog, zamieść zdjęcia z budowy, albo/oraz rysunki/przekroje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 28 Października 2011 Jak na razie kompromis pomiędzy "tratwą", a "machiną" uzyskał Tim i Bogdan.B Bo słuchali dobrych rad. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteorolog Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 28 Października 2011 Parę zdjęć z budowy. [ Dodano: Pią 28 Paź, 2011 16:08 ]Co do samego wędzarnia po pierwszym wędzeniu mogę powiedzieć, że:Bardzo fajnie utrzymuje stałą temperaturę i można ja w każdej chwili podnieść lub obniżyć oczywiście regulując otwarciem lub zamykaniem drzwiczek paleniska lub szybra w kominie.Wewnątrz wędzarnika jest zamontowana lampa, pomaga w ocenianiu postępu wędzenia.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 28 Października 2011 czuję się troszkę wypity jak patrze na te zdjęciahttps://wedlinydomowe.pl/forum/images/smiles/icon_mrgreen.gif Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 28 Października 2011 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 28 Października 2011 meteorolog, :wink: ...............................? ........................!!! :wink: Powodzenia i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 28 Października 2011 Jak na razie kompromis pomiędzy "tratwą", a "machiną" uzyskał Tim i Bogdan.B Bo słuchali dobrych rad. :grin: Wszystkie niezbędne informacje potrzebne do budowy wędzarni znalazłem na forum. Dzięki radom z waszej strony udało mi się pogodzić wygląd z jakością wędzenia. Fakt że jest dużo postów które wnoszą pewne zamieszanie odnośnie wędzarni, jednak czytanie ze zrozumieniem i bycie otwartym na wszelkie sugestie skutkuje tym że wędzarnia spełnia swoje zadanie i nie jest tylko "ogrodowym pomnikiem" Za wszelką pomoc podczas budowy mojej wędzarni i wyróżnienie wszystkim bardzo dziękuję. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 28 Października 2011 . Gdy patrzę na takie palenisko to mam wrażenie że palimy w piecu kaflowym . Dla mnie ruszt -lasy to nieporozumienie . Niedawno wędziłem u rodziców i wywaliłem je . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.