Romeo Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Marca 2007 witam was wszystkich mam prośbe moze mi ktoś opisze proces smarowania wedzonek jajkiem dla uzyskania ładnego wygladu , a dokładnie chodzi mi o to kiedy mam posmarowac wędzonki : - jak są osuszone - czy jak uzyskają temperature - czy w innym momecie Cytuj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1551 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Marca 2007 A po co :question: One i tak mają być przepięknej urody. :lol: :lol: :lol: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Marca 2007 Ta, a z tego co pamiętam z płytki pani technolog radziła zamiast żółtka dawać cukier, jak skarmelizuje będzie kolorek.Co do żółtka musisz poczekać na osoby które go używają, albo na samego pomysłodawce, czyli Maxella.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Marca 2007 Witam Myślę że bez Jajka to i tak źle nie wyglądają. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Marca 2007 Robię schab a`la łososiowy i zawsze smaruję go żółtkiem (ale tyko schab!),czynie to po ocieknięciu i lekkim osuszeniu, następnie jeszcze podsycha przed wędzeniem,zółtko nadaje lekko błyszczącej powierzchni (poza odrobiną koloru) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Marca 2007 Witamabratku. Piszę tego posta z lekkim uśmiechem ale na pewno z szacunkiem do Twojej osoby . Na moich szyneczkach bez żółtka widzę połysk a na Twoim schabie ? Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Marca 2007 I tu Andrzeju K. masz 100 procent racji :!: :!: :!: :!: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Marca 2007 A ja tez smaruje schabik żółtkiem...i jest super a poza tym jeszcze z białka +jajka robię wyżerkę na czas wedzenia dla gawiedzi( mąz :grin: +reszta). Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Marca 2007 Małgoś tylko ostrożnie z tymi jajkami :grin: podczas smarowania. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Marca 2007 czy próbował ktoś schab wedzony (poledwica surowa) nacierać zamiast żółtkiem to zanużuyć w 10% roztwór cukru tak jak poleca to Pani technolog na filmie rozbiór półtuszy wieprzowych Jak tak to jak wam to wyszło czyczuc słodkawy smak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Marca 2007 Smarowanie schabu żóltkiem z jajka to bardzo stary sposób. Głównym jego zadaniem jest nadanie pięknego kolorku wędzonce (dotyczy tylko schabu). Kiedys było to w technologii obowiązkowym procesem przy produkcji schabu polskiego pieczonego. Teraz byłby to zbyt drogi i pracochłonny zabieg., no i to ryzyko, przy wielotonowej produkcji, trafienia na zepsute jajo lub możliwośc zarażenia salmonellą. Drugim zadaniem żółtka jest ochrona delikatnego schabu przed powstaniem tzw. drugiej skórki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeo Opublikowano 29 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Marca 2007 no i wszystko jasne dziękuje za pomoc pozdrawiam :smile: Cytuj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1551 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Lipca 2009 WitamPierwszy raz zabieram sie do wędzenia schabiku-poledwicy, leża przedemną przepisy, z których wynika, że po peklowaniu i osuszeniu - schab jest pokrywany żółtkiem jajka.Jaki jest cel smarowania schabu żółtkiem jajka ??Czy chodzi o uzyskanie odpowiedniej barwy wędzonki ??, czy też ma to jakieś znaczenie technologiczne np. blokowanie wypływu soku (białka) ??? I przy okazji pytanie ? Czy parzyć schabik (polędwice) tak samo długo jak np. baleron (50 min/1kg mięsa) - czy jednak krócej ? (mięsko jest jednak delikatniejsze).... w przepisach podany jest krótszy czas... Acha... na próbę mam do dyspozycji schab-poledwicę o masie 1 kg... na tyle zgodziła sie żona :wink: Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Lipca 2009 Witam Troszkę jest tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1005&highlight=smarowanie+jajkiem Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Lipca 2009 Ja jajka smarowałem o przepraszam ja schab żółtkiem smarowałem i się świeci jak psu jajka po glancowaniu :grin: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Lipca 2009 Ła... dzięki - gapa ze mnie ... :blush: A co napisał Maxell http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1005&highlight=smarowanie+jajkiem i co wyjaśnia cały proces: "Smarowanie schabu żóltkiem z jajka to bardzo stary sposób. Głównym jego zadaniem jest nadanie pięknego kolorku wędzonce (dotyczy tylko schabu). Kiedys było to w technologii obowiązkowym procesem przy produkcji schabu polskiego pieczonego. Teraz byłby to zbyt drogi i pracochłonny zabieg., no i to ryzyko, przy wielotonowej produkcji, trafienia na zepsute jajo lub możliwośc zarażenia salmonellą. Drugim zadaniem żółtka jest ochrona delikatnego schabu przed powstaniem tzw. drugiej skórki." Pozwoliłem sobie na wyróznienie kolorem tego co jest najbardziej istotne dla wyjasnienia sprawy smarowania żółtkiem schabiku. Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Lipca 2009 W sprawie temperatury polecam wypobowac sposob Dziadka. Ja sprawdzilem i jest super, to tylko okolo 20 minut w 80 C. 50 min to zdcydowanie za dlugo na poledwice. Ostatnie do wody wędrują polędwice również powiązane, ponieważ będą najkrócej parzone do temp. 60 st. st C wewnątrz batonu z doświadczenia najbardziej soczyste. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3034 Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Lipca 2009 Jaki jest cel smarowania schabu żółtkiem jajka ??. bez sensu...też kombinowałem ... ale nic to nie daje... polędwica odpowiednio uwędzona też się świeci :P Czy parzyć schabik (polędwice) tak samo długo jak np. baleron (50 min/1kg mięsa)- polędwica długo wędzona w " średnim " dymie nie musi być parzona . Robię tak polędwiczkę ( schab ) od wielu lat i jest OK. pozdrowionka Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Lipca 2009 A po co to smarowanie .Nie lepiej zrobić jajecznicę z kurkami.Pozdrawiam :wink: P.S Ostatni schab parzyłem do uzyskania temp.60 C w środku i wyszedł super. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 4 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Lipca 2009 Jajkami mozna smarowac rozne rzeczy ale dlaczego akurat wedliny . Bez jajek tez sie blyszcza ,wystarczy tylko prawidlowo je wedzic. Na forum na temat wedzenia napisano juz wiele. Oto moj wczorajszy boczek i schinkenspeck. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Lipca 2009 A ja zawsze jak robię polędwice wp. to po ocieknięciu i po osuszeniu smaruję bardzo dokładnie polędwice roztrzepanym jajem, która to musi jeszcze obsychać koło 1 godz.Po uzyskaniu suchej powłoki ,wkładam do wędzarni i tam jeszcze obsuszam w ciepłym powietrzu z nad żaru około 0,5 godz. Potem dokładam drewna i wędzę w temp. do 55 stopni, do uzyskania zadawalajcego mnie koloru. Jak kolor jest odpowiedni to zawijam poledwice w folie alu, wsadzam ją na powrót do wędzarni i podpiekam 15 -20 min.Smaruję żółtkiem nie dla koloru ani błysku, bo tego na pokrojonej w cienkie plastry i ułożonej na pólmisku polędwicy nie będzie widać, ale dla soczystości którą nie chwaląc się polędwica posiada. Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.