Skocz do zawartości

Grilowanie "na żwirku"


Mamut

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy macie jakieś doświadczenia związane z grillowaniem poprzez warstwę "nieprzepuszczającą" dla ognia.

Czyli licząc od góry:

1. ruszt

2. kratownica z wysypaną warstwą 3 - 5 cm żwirku, który nagrzewając się daje wystarczające ciepło do grilowania, a jednocześnie nie przepuszcza ognia. Kapiący tłuszcz nie pali się. Podobno można stosować jakieś kamienie pochodzenia wulkanicznego - wchłaniają tłuszcz.

Taką słyszałem opinię i chciałbym to zweryfikować.

3. palenisko

 

Czy ktoś stosuje coś takiego? Może jakiś inny sprytny sposób?

Rozważam zastosowanie takiego rozwiązania w budowanym grilo-wędzarniku.

Pozdrawiam serdecznie

 

Mamut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Griluje codziennie na nim ale nic nie wchłania , po prostu tłuszcz się wypala.

Lawa wulkaniczna nabiera tak wysokiej temperatury , że można na niej (na ruszcie)grilować.

Trzyma dłużej ciepło . :grin:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słyszałeś o czymś takim czy widziałeś to gdzieś.

Ciekawa forma grilowania tylko zastanawia mnie czym podgrzać warstwę 3-5 cm kamienia ?.

Kamienie muszą być rozgrzane do czerwoności a węgiel drzewny to chyba nie uciągnie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Usłyszałem od osoby, która zna tą metodę jako stosowaną przez znajomych.

Fakt, trzeba chyba zrobić spory ogień, a nie tylko trochę żaru z węgla drzewnego...

Tym niemniej pomysł z "odfiltrowaniem ognia" uważam za bardzo dobry.

Po co zjadać "podtrute" mięso ;-) skoro (chyba) można inaczej.

Pozdrawiam serdecznie

 

Mamut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po co zjadać "podtrute" mięso ;-) skoro (chyba) można inaczej.

No to chyba trochę nie tak, bo niby czym podtrute ?.

Węgiel drzewny jest wypalony i daje żar.

Co innego świeże drewno pewnie bardziej szkodzi ale może to przesada słowo "szkodzi".

 

Jeśli by zas miało być tak że podgrzewamy kamienie i układamy pod rusztem to nie widzę mozliwości podtrzymywania żaru a kamienie same w sobie nie zatrzymią dymu.

 

Jeśli już to kamienie moża by nagrzać grzałką elektryczną ale wtedy mamy grill elktryczny i kamienie były by zbyteczne.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to sory jak w gazowych to ja wolę tradycyjny grill oparty na węglu drzewnym.

Jaki sens ma zastosowanie kamieni przy gazie ?.

Gaz to dopiero jest trucizna i nie ma takich kamieni które zastosowane jako filtr i żarnik zarazem zatrzymią szkodliwe substancje.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaki sens ma zastosowanie kamieni przy gazie ?

zapewne ogólnie chodzi o to aby w warunkach handlowych (zazwyczaj) utrzymywać stałą temperaturę paleniska oraz zmniejszyć koszty i wyeliminować straty czasu na dokładanie,

od strony klienta wygląda to ładnie bo kamienie imitują prawdziwy węgiel.

 

Co do szkodliwości, to uważa się że dym powstający ze spalania tłuszczu na rozżarzonych węglach zawiera szkodliwe substancje, dlatego dobrze jest tak opiekać aby tego dymu było jak najmniej

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie o to mi chodziło.

Aby uniknąć palenia kapiącego tłuszczu.

Oczywiście grilowanie drzewem jest najlepsze.

Jak twierdzi mój teść: węgiel drzewny lub brykiety robione są ze starych podkładów kolejowych ;-)

Może przesadził, jednak zdecydowanie wolę zrobić żar z drewna.

 

Czyli póki co to nie znalazł się nikt kto potwierdza zasadność takiego rozwiązania...

Pozdrawiam serdecznie

 

Mamut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.