Mamut Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Lipca 2007 Witam. Czy macie jakieś doświadczenia związane z grillowaniem poprzez warstwę "nieprzepuszczającą" dla ognia. Czyli licząc od góry: 1. ruszt 2. kratownica z wysypaną warstwą 3 - 5 cm żwirku, który nagrzewając się daje wystarczające ciepło do grilowania, a jednocześnie nie przepuszcza ognia. Kapiący tłuszcz nie pali się. Podobno można stosować jakieś kamienie pochodzenia wulkanicznego - wchłaniają tłuszcz. Taką słyszałem opinię i chciałbym to zweryfikować. 3. palenisko Czy ktoś stosuje coś takiego? Może jakiś inny sprytny sposób? Rozważam zastosowanie takiego rozwiązania w budowanym grilo-wędzarniku. Cytuj Pozdrawiam serdecznie Mamut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Lipca 2007 Griluje codziennie na nim ale nic nie wchłania , po prostu tłuszcz się wypala.Lawa wulkaniczna nabiera tak wysokiej temperatury , że można na niej (na ruszcie)grilować.Trzyma dłużej ciepło . :grin: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Lipca 2007 Słyszałeś o czymś takim czy widziałeś to gdzieś.Ciekawa forma grilowania tylko zastanawia mnie czym podgrzać warstwę 3-5 cm kamienia ?.Kamienie muszą być rozgrzane do czerwoności a węgiel drzewny to chyba nie uciągnie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamut Opublikowano 1 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Lipca 2007 Usłyszałem od osoby, która zna tą metodę jako stosowaną przez znajomych.Fakt, trzeba chyba zrobić spory ogień, a nie tylko trochę żaru z węgla drzewnego...Tym niemniej pomysł z "odfiltrowaniem ognia" uważam za bardzo dobry.Po co zjadać "podtrute" mięso ;-) skoro (chyba) można inaczej. Cytuj Pozdrawiam serdecznie Mamut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Lipca 2007 Po co zjadać "podtrute" mięso ;-) skoro (chyba) można inaczej. No to chyba trochę nie tak, bo niby czym podtrute ?. Węgiel drzewny jest wypalony i daje żar. Co innego świeże drewno pewnie bardziej szkodzi ale może to przesada słowo "szkodzi". Jeśli by zas miało być tak że podgrzewamy kamienie i układamy pod rusztem to nie widzę mozliwości podtrzymywania żaru a kamienie same w sobie nie zatrzymią dymu. Jeśli już to kamienie moża by nagrzać grzałką elektryczną ale wtedy mamy grill elktryczny i kamienie były by zbyteczne. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Lipca 2007 stosują to w grillach gazowych :grin: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Lipca 2007 No to sory jak w gazowych to ja wolę tradycyjny grill oparty na węglu drzewnym.Jaki sens ma zastosowanie kamieni przy gazie ?.Gaz to dopiero jest trucizna i nie ma takich kamieni które zastosowane jako filtr i żarnik zarazem zatrzymią szkodliwe substancje. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Lipca 2007 a zobacz miro jak ci ludzie te kebaby jedzą :wink: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Lipca 2007 Jaki sens ma zastosowanie kamieni przy gazie ?zapewne ogólnie chodzi o to aby w warunkach handlowych (zazwyczaj) utrzymywać stałą temperaturę paleniska oraz zmniejszyć koszty i wyeliminować straty czasu na dokładanie, od strony klienta wygląda to ładnie bo kamienie imitują prawdziwy węgiel. Co do szkodliwości, to uważa się że dym powstający ze spalania tłuszczu na rozżarzonych węglach zawiera szkodliwe substancje, dlatego dobrze jest tak opiekać aby tego dymu było jak najmniej Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamut Opublikowano 2 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Lipca 2007 Właśnie o to mi chodziło.Aby uniknąć palenia kapiącego tłuszczu.Oczywiście grilowanie drzewem jest najlepsze.Jak twierdzi mój teść: węgiel drzewny lub brykiety robione są ze starych podkładów kolejowych ;-)Może przesadził, jednak zdecydowanie wolę zrobić żar z drewna. Czyli póki co to nie znalazł się nikt kto potwierdza zasadność takiego rozwiązania... Cytuj Pozdrawiam serdecznie Mamut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.