BoyLer Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Października 2010 Witam. Wczoraj "popełniłem" swoją pierwszą kiełbasę w życiu (o czym pochwaliłem się w wątku o kiełbasie chłopskiej ), a dzisiaj mam za sobą pierwszą wędzonkę w postaci polędwiczek wieprzowych. Teraz wiem już na pewno, że domowy wyrób wędlin stanie się u mnie normą A o to wspomniane polędwiczki: http://img100.imageshack.us/img100/4363/69526670.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Października 2010 Nad kiełbasą musisz jeszcze popracować ,ale polędwiczki :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Października 2010 Piękne !! Palce lizać Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Października 2010 Bardzo ładne wyroby :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Października 2010 Bardzo, bardzo :clap: :clap: . Moje już zjedzone Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Października 2010 Bardzo ładne polędwiczki. :clap: :thumbsup: Wczoraj "popełniłem" może bardziej pasuje zrobiłem. : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Października 2010 Witam Boyler ! Wędlinka niczego sobie :thumbsup: :clap: , ale nie pisz''popełniłem''- no chyba, że chcesz 'zdrażnić' Naszego DZIADKA... :???: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Października 2010 ale polędwiczki :clap:Superaśne :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 15 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Października 2010 Dziękuję wszystkim za słowa uznania "Popełniłem" bo uznałem, że "zrobiłem" to za duże słowo :lol: Ale na przyszłość będę już pamiętał Na pewno na tych polędwiczkach i kiełbasie się nie skończy, kolejne wyroby już się peklują (boczki i schab), a w planach cała masa wyrobów chodzi mi po głowie Dlatego w luźniejszy dzień muszę wybrać się na polowanie za jakąś starą, ale sprawną, lodówką do interkomisu Może przy okazji znacie marki starszych lodówek, które nie mają problemów z uzyskaniem 4-6 stopni w środku? Bo jak sobie przypomnę starszą amice, którą ochrzciłem mianem "kompostownik" (temperatura minimalna to 8 stopni, wilgotność tak kosmiczna, że puszki metalowe rdzewiały!), to mam wątpliwości czy każda lodówka podoła temu zadaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Października 2010 Ja miałam 'SILESIĘ' , ale działo się to samo co u Ciebie :sad: Poszła na złom...Może znajdziesz lepszy model-moja miała 'wygniecioną' uszczelke i przypuszczalnie to było przyczyną... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 15 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Października 2010 Czyli trzeba będzie uważać, by nie kupić kota w worku... Mam jeszcze dodatkowe pytania, bo zabieram się za złożenie zamówienia na siatki wędliniarskie, nastrzykiwarkę, osłonki itp i chciał bym rozwiać kilka wątpliwości. 1. Jakie osłonki najlepiej pasują na metkę? Poliamidowe, białkowe? (bardzo spodobał mi się przepis pis67 na metkę luksusową ) 2. Czy kupowanie na odległość naturalnych jelit ma sens (brak warunków chłodniczych podczas transportu)3. Czy jest duża różnica pomiędzy naturalnymi jelitami (np. baranimi) a osłonkami kolagenowymi? (uwielbiam frankfurterki i kabanosy i chciał bym zmierzyć się z przygotowaniem takowych)i to chyba na razie tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Października 2010 Czy kupowanie na odległość naturalnych jelit ma sensTeraz to spoko, poza tym by były odpowiednio oczyszczone i zasolone. Ja ostatnio wysłałem jelita świeże do czyszczenia i co było na drugi dzień... Czy jest duża różnica pomiędzy naturalnymi jelitami (np. baranimi) a osłonkami kolagenowymiWybieram te pierwsze. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 15 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Października 2010 Dzięki za odpowiedź.A w jakich osłonkach robisz metkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Października 2010 A w jakich osłonkach robisz metkę?http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=17 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Października 2010 A w jakich osłonkach robisz metkę? W białkowych 45mm, ważne - boczek miękki z dolnej części tuszy i najlepiej ze starszego zwierza, mniej wody w mięsie, wyrazistszy kolor. Ale mi sie napisało :shock: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 15 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Października 2010 Tak, przeglądałem przepisy, ale w sklepach spotykam się z określeniami osłonki "poliamidowe", "białkowe", "kolagenowe" i nie wiem, które autor miał na myśli pisząc "sztuczne". edit:O dzięki pis67, teraz już wątpliwości rozwiane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 16 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Października 2010 Dzisiaj przyszła kolej na wędzenie boczku Tylko jak to zwykle bywa do ostatniej chwili nie mogę się zdecydować jak go uwędzić Ogólnie lubię wędzoną surowiznę więc raczej nie będę chciał parzyć, ani podpiekać (chociaż może jedną sztukę bym sparzył lub podpiekł...). Z powodu braku miejsca w lodówce (co mam zamiar na dniach rozwiązać) ilość boczku jest na tyle mała, że typowe wędzenie na zimno mija się z celem, więc pozostaje wędzenie zimno/ciepłe. Co myślicie o takim wędzeniu (przepis wzięty z amerykańskiej strony bradleya): 3h w około 30 stopniach + 2 godziny w 65 stopniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Października 2010 Wędzę boczek z innymi wędzonkami 4 godziny w 50-55°C. Jem część na surowo część parzę. Znika w 2-3 dni. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 16 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Października 2010 Dzięki RaV22, dobrze znać sprawdzone metody wędzenia A oto mój dzisiejszy wyrób 1,5h wędzenia na zimno + 3,5h wędzenia w 50-60 stopniach. *Na dole wersja parzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Października 2010 Pamiętaj żeby boczek przeparzyć. Jest wtedy mięciutki jak masło * Parzę beczek ok 2 godzin. *patent poznany na kursie SDM Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 16 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Października 2010 A to ciekawa informacja, bo parzyłem tylko tyle by osiągnąć ~72 stopnie wewnątrz i trwało to na pewno poniżej godziny. Następnym razem będę pamiętał, bo w tej chwili już za późno na jakąś reakcję (prawie nic nie zostało z wersji parzonej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 17 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Października 2010 Na początku wędziłem rzeczy, które nie wymagały dodatkowych akcesoriów poza tymi, w których posiadaniu już byłem. Teraz mam zamiar zabrać się za balerony, szynki, metki itp. co wiąże się z koniecznością zrobienia małych zakupów (osłonki białkowe, siatki wędliniarskie, nastrzykiwarka itp). Pierwszą trudnością było znalezienie sklepu, który posiada to wszystko w rozsądnej cenie, tak aby nie płacić kilka razy kosztów przesyłek. Sprawa nie za prosta, ale najbliższy ideałowi okazał się sklep forumowicza Miro Teraz pozostaje podjęcie decyzji co do samego zakupu, a wątpliwości mam np przy wyborze siatki wędliniarskiej. Zastanawiam się, który rozmiar jest najbardziej uniwersalny do szynek i baleronów około kilogramowych, może ktoś poradzi (jedne sklepy twierdzą że 12, a inne że 16...)? I jaka by pasowała do szynek robionych z drobiu (piersi kurze lub indycze)?Chętnie też bym się zmierzył ze smakiem z dzieciństwa, czyli tzw polędwicą bosmańską (kawałki dość mocno słonych filetów rybnych zapakowanych w siatkę i uwędzonych na zimno). ps.Czy metka w osłonce 55mm a nie 45mm uszła by? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Października 2010 Wyjściem z Twojej sytuacji jest zakup siatek o różnych rozmiarach po kilka metrów..Ja ten problem rozwiązałem w ten sposób ,że wędliny wieprzowe i drobiowe wieszam na pętelce a jeśli coś daję do siatki to mam 16 i nie ma problemu.Jeśli coś jest za małe do siatki to albo sznuruję albo wieszam j/w.Do szerszaj siatki łatwiej się pakuję. [ Dodano: Nie 17 Paź, 2010 14:47 ] Czy metka w osłonce 55mm a nie 45mm uszła by?Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.Pewnie ,że by uszła. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 18 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Października 2010 A oto moje dzisiejsze wyroby wersja parzona: wersja nieparzona: ps. Wielkie dzięki RaV22 za pomoc w doborze metody wędzenia, Twoje sugestie okazały się trafem w 10! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Października 2010 Bardzo ładne Gratulacje :thumbsup: Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.