Wędliny Domowe
Drukuj

Śledzie Małgoś po kaszubsku z wariacjami (z wariatami. jak kto woli)

Składniki:

  • 60 dag filetów śledziowych matias
  • 6-8 dużych cebul
  • 5 dag rodzynek
  • 10 śliwek suszonych
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 słoiczek pieczarek marynowanych
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • sól, cukier, papryka słodka w proszku, pieprz

Sposób wykonania:

Cebulkę pokroić w ćwierć krążki, dodać sparzone uprzednio rodzynki, śliwki pokroić w paseczki. Smażyć na oliwie lub oleju aż cebula będzie szklista a śliwki miękkie. Dodać do tego pokrojone w paski pieczarki i ogórka (w kostkę). Smażyć około 2-3 min. Dodać majeranek i przyprawy.
Jeżeli powstały sos będzie za bardzo kwaskowy - dosypać więcej cukru.
Śledzie (pokrojone na kawałeczki)układać w naczyniu i przekładać wystudzonym sosem. Do lodówki na 1 dobę.

Uwaga!
Przedobrzyłam w tym roku i najpierw zamarynowałam śledzie i potem je poukładałam w słoju wraz z sosem. Nie popełniać tego błędu gdyż ze śledzi zrobi się pasztet...Po prostu się rozleciały.

Autorka: Małgoś

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież