Wędliny Domowe
Drukuj

Podgrzewamy mleko (najlepiej świeże prosto od krowy) do temp. ok 30-40 st.C, następnie dodajemy podpuszczkę rozrobioną w wodzie (ok 1 małej łyżeczki na 20 l mleka). Czekamy aż mleko zacznie się ścinać


Cedzimy mleko na sitku i ścierce do czasu aż wszystko ładnie ścieknie (najlepiej calą dobę) ja odczekałem tylko godzinę.



Następnie kroimy ser na mniejsze porcje i moczymy go w cieplej wodzie aby nabrał plastyczności, delikatnie formując kształt wyciskamy resztki wody. Później wkładamy do drewnianej formy i formujemy oscypki.
Po odformowaniu wkładamy nasz ser do solanki (soli powinno być tyle aby serki sobie pływały, ja dodałem nieco mniej i odstawiłem na 24h)
Po tym czasie, zapakowałem sery do siatki wędliniarskiej i odłożyłem do
lodówki na kilka godzin.



Wędzenie w zimnym dymie 30-35 stopni, do 5 godzin.
Drugi etap wędzenia, po 3-4 godzinach w czasie 1.5 godziny, przed drugim wędzeniem serki powiesiłem druga strona (z dołu były trochę białe).



Po owędzeniu czekamy aż swobodnie przestygną i wkładamy do lodówki,
najlepiej smakują po 2 dniach, wtedy robią się bardziej kremowe.






Autor: tier

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież