Wędliny Domowe
Drukuj

Witam
Otrzymałem od kolegi z Białegostoku kilka podlaskich przepisów. Po wypróbowaniu przesyłam na stronkę.


Palcówka



  • 5 kg wieprzowiny kl. I - szynka, lub łopatka,
  • 50 dag słoniny,
  • sól (2,5 łyżeczki na 1 kg mięsa),
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • jałowiec,
  • majeranek,
  • czosnek

wszystko według własnego smaku.

Mięso pokroić w kostkę 5x5 mm, słoninkę w paski 5x20 mm, wymieszać razem, dodać przyprawy i szklankę zimnego wywaru z kości. Dobrze wyrobić i zostawić w chłodzie na jedną dobę. Ręcznie napełniać jelita wieprzowe, poprzewiązywać i zawiesić w zimnym, przewiewnym miejscu. Po kilku tygodniach cierpliwości można konsumować.
Napełniłem eksperymentalnie jelita cienkie i jedno grube. Czas dojrzewania tej grubszej palcówki tylko dla cierpliwych.


Słonina z Podlasia I:



  • 1,5 kg słoniny,
  • 1 główka czosnku.

Wywar:

  • 1 l wody,
  • 1/2 szklanki soli,
  • garść łupin z cebuli,
  • 3 liście laurowe,
  • 15 ziaren czarnego pieprzu.

Składniki wywaru zagotować i do wrzątku włożyć słoninę. Gotować 15-30 min. (zależy to od grubości słoniny i od tego, jaką chcemy uzyskać - jędrną, czy bardziej miękką). Zdjąć z ognia, zostawić w wywarze na dobę pod przykryciem. Wyjąć, osuszyć. Czosnek przepuścić przez praskę i natrzeć słoninę. Włożyć do chłodziarki, a potem na kilka dni do zamrażarki. Sprawdzone - pycha.

Słonina z Podlasia II(solona):


Wywar:

  • ziele angielskie,
  • kminek,
  • goździki,
  • majeranek,
  • kolendra.

Po zagotowaniu ostudzić.
Słoninę natrzeć solą - 5 dag na kilo słoniny i ułożyć w glinianym naczyniu przesypując ponownie solą i przekładając listkami laurowymi i cebulą. Zalać zimnym wywarem i na 20 dni odstawić w chłodne miejsce. Wędzić w zimnym dymie.

Smacznego: Kruszynka

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież