Wędliny Domowe
Drukuj

Pierwszy poważny rozbiór półtuszy wieprzowej.

Narzędzia potrzebne do rozbioru to minimum dwa noże, nóż trybownik twardy, nóż do klasowania mięsa, toporek lub siekiera do rozrąbywania kości, fartuch i pojemniki na kości i mięsa. Ja miałem taki zestaw:

Obraz_143

 

Rozbiór rozpocząłem do wycięcia przepony i polędwiczki. Następnie odciąłem głowę wkładając nóż w staw potyliczny:

Obraz_137

 

Po odcięciu głowy odcinam nóżki: przednią w miejscu gdzie jest kość nadgarstka, a tylną zaczynam ciąć za guzem piętowym i odcinam w stawie:

Obraz_141

 

Następnie golonki: przednią odcinam między kością promieniową i łokciową a kością ramieniową, tylną w stawie poniżej kości udowej:

Obraz_138

 

Po odcięciu golonek odciąłem i wytrybowałem szynkę. Szynkę odcinam między ostatnim, a przedostatnim kręgiem lędźwiowym. Ja pomyliłem się o jeden krąg, ale nic się nie stało, kawałek schabiku zostało przy biodrówce:

Obraz_127   Obraz_128

Obraz_129   Obraz_130

Obraz_131



Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież