Wędliny Domowe
Drukuj

Na jerky używa się chuda wołowinę, bez ścięgien, żył, węzłów lub tłuszczu - nie przezujesz tego bracie, nawet sztuczna szczeka nie pomoże. Jeleń jest na jerky super.
1. Zmiel mięso drobna siatka, dopraw przyprawami i zapekluj. Możesz dodać dymku w płynie (jerky oszukańcze). Jeżeli chcesz później puścić dymek, to dodaj saletrę. Jerky nie musi być wędzone.
2. Potrzeba foremkę do pieczenia o wymiarach : 20 cm (długość jerky) na 10, 20, czy 30 cm (ten wymiar mniej istotny). Wysokość foremki około 5 cm będzie decydować o szerokości jerky. Grubość zostanie ustalone podczas krojenia nożem.
3. Na dno foremki połóż przezroczysty, plastykowy celofan. Potrzeba wystarczający arkusz aby przykrył później z wierzchu mięso. Wypełnij nim szczelnie rogi foremki a naddatek celofanu niech wychodzi z foremki na stół. Zacznij wkładać do niej mięso, ugniatając je dłonią. Nie chcemy powietrza. Nie zapominaj o rogach. Od czasu do czasu stuknij dnem foremki o stół aby mięso się lepiej ułożyło. Spiesz się powoli. Jak dojdziesz mięsem do poziomu foremki to zakryj szczelnie mięso nadmiarem wystającego z foremki celofanu. Przewróć foremkę do góry dnem, mięso zostanie na stole. Foremkę daj żonie do umycia zaś mięso zawinięte celofanem włóż do zamrażalnika na 24 godziny.
4. Wyjmij z zamrażalnika i wyrzuć celofan. Masz teraz na stole twardy kawałek mięsa i będziesz go kroić nożem z ząbkami na grubość około 7 mm. Możesz grubiej - będzie się dłużej suszyć. Paseczki jerky kładziemy na siateczkę i suszymy przy 50 C. Ostateczny produkt to kawałeczki suchej kiełbasy o nazwie Jerky.
5. Można puścić dymek na 30 min - są tak cienkie, że wystarczy.

Dlaczego ta mielonka się trzyma razem ? Sól i przyprawy ją wiążą. Tego typu jerky można rozpoznać po jednakowym wymiarze wszystkich
paseczków.
W sprzedaży są lejki do napychania ze spłaszczonym końcem i wychodzi jeden długi paseczek.

Autor: Seminole

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież