Wędliny Domowe
Drukuj



Składniki:

3 kg chudego mostka wołowego
250 g gruboziarnistej soli
6 utartych ząbków czosnku
4 łyżki brązowego cukru
4 łyżki grubo zmielonego pieprzu
2 łyżki grubo zmielonych nasion kolendry
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżeczka saletry

Mięsko natrzeć 100 g soli i odstawić na 2-3 godz.
Przykryte w szklanym naczyniu
Następnie opłukać i dokładnie osuszyć

Pozostałą sól wymieszać z resztą składników i dokładnie wetrzeć w mięsko
Położyć w naczyniu przykryć i do lodówki na 1,5 do 2 tygodni (codziennie odwracać)

Następnie wytrzeć do sucha, powiesić w przewiewnym miejscu na 1 dzień
Wędzić na zimno ( poniżej 50 st.) 4-6 godz.

Parzyć w wodzie (bez soli) przez 2,5 – 3 godz. (do miękkości)
Może być na ciepło lub na zimno wtedy osączyć , obciążyć i wystudzić
Przechowywanie do 4 tygodni w lodówce.
(oczywiście wg kanonu bo zżera się to w jakieś 3 (góra 4 dni)

Moje uwagi
Ja to robię nie koniecznie z mostka ale ze zrazówki.
Wędzę trochę dłużej (jak dotrzymamy to tak do 10 godz.)
najlepiej drewnem śłiwkowym ( jak mam -ale bywa) wtedy jest ładnie ciemne i pachnące

Autor: Lachu

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież