Wędliny Domowe
Drukuj

Bez wątpienia Louisiana króluje jako rejon Ameryki gdzie kiełbasy są używane w większości posiłków. Louisianska sztuka gotowania o nazwie “Cajun”oparta jest na francuskiej kuchni lecz z czasem została zmieniona przez konieczność używania lokalnych przypraw i lokalnie dostępnego mięsa. Gorący i duszny klimat (bagna, moczary, ociepla woda w Zatoce Meksykanskiej, rosnące w wodzie drzewa, pływające wokół nich węże i aligatory – ciężki teren do przeżycia) powoduje, że organizm ludzki zaczyna spożywać ostre przyprawy .Ciało zaczyna się pocić a organizm nie zdając nawet sobie z tego sprawy chłodzi się – naturalna klimatyzacja. To właśnie jest wytłumaczenie popularności gorących dań spożywanych w Meksyku i innych południowych krajach. Poza tym gardło piecze i lepiej im smakuje piwo. Do tego doszły techniki lokalnych kucharzy, do których zaliczali się czarni niewolnicy, francuscy uchodźcy z Kanady (Acadians) - w 1755 roku angielski gubernator Lawrence wyrzucił ich z Acadi (dzisiejsza Nova Scotia – Kanada), Kreole, lokalni tubylcy, imigranci europejscy, uchodźcy z Haiti itp. Wpływy kuchni francuskiej są jak najbardziej zrozumiale, gdyż Louisiana była kolonia francuska do roku 1803 kiedy rząd amerykański odkupił ja od Napoleona za 15 mln dolarów, który potrzebował pieniędzy na opłacanie swoich wojen. Dzięki tym czynnikom na południu powstał nowy styl gotowania znany w USA jako Kuchnia “Cajun” - używa mnóstwa pikantnych przypraw, jarzyn oraz dodaje kiełbasę do wielu potraw i dań - dla przykładu "gumbo" czy "jambalaya". Louisiana to trudny teren lecz twardzi i weseli ludzie tam żyja – Louisiana byla znana z pędzenia bimbru w czasach prohibicji – trudno było ich wyłapać w tych bagnach i moczarach J

Najsłynniejsze ich kiełbasy to :

Andouille – pikantna, aromatyczna i mocno wędzona kiełbasa
Boudin - rodzaj kiszki z ryżem
Chaurice -Louisiańska wersja hiszpańskiego "chorizo"
Tasso – aromatyczna I ostro przyprawiona wędzona łopatka

Boudin pochodzi z Francji - rodzaj kiszki z krwią. Mamy dwa rodzaje :
Boudin Blanc (biały, bez krwi – śmietana, jajka, przyprawy, wieprzowina)
Boudin Noir (czarny, z krwią – śmietana, przyprawy, krew, wieprzowina)

Boudin Cajun – typ kiełbasy wywodzący sie z Louisiany, bardzo popularny w południowych stanach USA – Louisiana, Alabama, Mississippi, Texas, Florida.
Od francuskiego różni się swoją pikanterią spowodowaną użyciem większej dawki różnych pieprzy, szczególnie cayenne.
Następująca receptura pochodzi z książki “ 100 Najlepszych Dań Luisiany” napisanej przez Roy F. Guste Jr. i została wybrana pośród wielu innych receptur jako najbardziej typowa.

Kiełbasa Boudin - Cajun

Surowiec : Wieprzowina 1 kg
Przyprawy :
2 świeże cebule pokrojone w drobną kostkę
połowa wiązki pokrojonego szczypiorku
2 goździki zmielone
połowa wiązki pokrojonej zielonej pietruszki
połowa łyżeczki tymianku
2 liście bobkowe pokruszone
1 łyżka soli
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka cayenne
1,5 szklanki wody
1,5 szklanki ugotowanego ryżu

Większość przepisów na Boudin nie przewiduje dodatku czosnku.

Rozdrabnianie – siatka 13 mm
Kiełbaśnice - 35-38 mm
Postać gotowego produktu – surowiec zawiera 1 kg mięsa, 4 odcinki wystarcza na obiad.
Mieszanie –zmielone mięso wkłada się do garnka razem ze wszystkimi składnikami za wyjątkiem ryżu. Dodać wody aby wyrównała poziom mięsa i dodatków. Zagotować, a następnie parzyć przez 10 min na mniejszym ogniu. Zmieszać z ryżem i po wystygnięciu napchać w jelito. Jelito podzielić na wymagane indywidualne odcinki a końce związać razem.
Kiełbasa Boudin może być gotowana na parze (tradycyjna metoda), zagotowana w małej ilości wody, smażona na patelni, lub upieczona na grillu.
Kiełbasa ta bardzo często zawiera inny surowiec (kura, mięso z raków, krabów lub krewetek).
jelit w którą nadziewany jest farsz kiełbasy, na ogół się nie je. W Louisianie, oprócz restauracji, kiełbasa jest sprzedawana na gorąco na ulicach, na jarmarkach a ponieważ kiełbasa jest dość miękka, wiec ludzie ją wysysają wprost z jelita.

Nadesłał z USA: Seminole

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież