Wędliny Domowe
Drukuj



Jest to wędlina na bazie mięsa wieprzowego - karkówki. Występuje w formie cylindrycznej lekko spłaszczonej. Charakteryzuje się pełnym i zrównoważonym smakiem. Łatwo rozpoznać jej plastry po charakterystycznym żywym czerwonym kolorze, poprzecinanym nieregularnie częściami tłustymi, stanowiącymi około 25% całości mięsa.
Pochodzenie pierwotnego produktu wywodziło się z Piancezy i Parmy (miasta w północnych Włoszech). W dzisiejszych czasach Coppa produkowana jest na terenie całych Włoszech. Można ją również spotkać pod nazwami „Lonza” lub „Capocollo”.
Karkówka jest rozbierana i leżakuje na specjalnych tacach przez 24 godziny. Następnie mięso jest formowane na odpowiedni okrągły kształt. Po tym następuje proces solenia mieszaniną: soli kuchennej, mielonego pieprzu, czosnku, goździków, czasami również innych przypraw z odrobiną wina. Proces ten trwa od 8 do 15 dni, po czym Coppa wkładana jest do naturalnej osłonki ściskanej sznurem, dzięki czemu otrzymuje ostateczny kształt. W dalszej kolejności jest ona wieszana na jedną noc w celu odsączenia płynów, a następnie wędruje na okres jednego tygodnia do dobrze wentylowanego pomieszczenia celem obsuszenia.
Proces dojrzewania odbywa się w komorze o odpowiedniej wilgotności i temperaturze, co sprzyja rozwojowi charakterystycznej flory w postaci białego nalotu. Podczas 4 lub 5 miesięcy następuje zmiana białek zawartych w wędlinie, dających Coppie konsystencję i smak tak bardzo cenione.

Autor: Kapsel

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież