Wędliny Domowe
Drukuj



Dla czterech osób:

4 nóżki wieprzowe (mięsne)
3 cebule
2 marchewki
1 nać selera (no może być z pół korzenia)
źdźbło tymianku (no niech będzie suszony)
źdźbło rozmarynu
źdźbło majeranku
pęczek natki pietruszki
2 listki laurowe
10 ziarenek pieprzu
sól, pieprz mielony
125 g masła (najlepiej klarowane)
tarta bułka


Wyczyszczone nóżki (ja opalam i gole jednorazową gilette)
przecinamy wzdłuż na połowę – połówki związujemy ja to robię tak jak
Frenchmens – bandażem –nie rozpadną się w czasie gotowania.
Aha przed związaniem solimy i pie-y.
Wrzucamy do dużego gara zalewamy wodą, dokładamy jarzyny, zioła, przyprawy, ew. ze 2 ząbki czosnku i gotujemy na b. wolnym ogniu 1,5 godziny.
Studzimy, gdy płyn w garze jest letni odcedzamy nóżki
Obtaczamy w maśle i tartej bułce
Pieczemy na ruszcie lub piekarniku na złoty kolor
Bon apetit

Autor: Lachu

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież