Wędliny Domowe
Drukuj

(na 3 kg surowca)
mięso wieprzowe od szynki lub łopatki - 1400 g
podgardle wieprzowe - 1400 g
skórki wieprzowe - 200 g
-------------------------------------------------------
- sól peklowa 50 g
- pieprz 2 g
- gałka muszkatołowa - szczypta
- cukier - 1 łyżeczka od herbaty
- 1 ząbek czosnku
- woda ok. 200 g

Mięso przepuszczamy przez sitko 10 mm i dokładnie mieszamy z solą peklową w ilości 25 g, ugniatamy starannie w misce, przykrywamy wilgotną ściereczką i wkładamy do lodówki na 24 godz.
Podgardle przepuszczamy również przez sitko 10 mm, mieszamy z solą peklową w ilości 25 g i również wkładamy do lodówki na 24 godz.
Skórki wieprzowe parzymy przez 10-15 min i przepuszczamy co najmniej 3 razy przez sitko o średnicy oczek 3 mm . Skórki mieszamy z łyżeczką zwykłej soli (bez saletry) i wkładamy do lodówki na 24 godz.

Po wyjęciu z lodówki przystępujemy do mieszania
Najpierw mieszamy mięso podgardlem, w trakcie mieszania dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pieprz.
Do szklanki wlewamy trochę przegotowanej gorącej wody , wsypujemy łyżeczkę cukru, łatwo się w ciepłej wodzie rozpuści, uzupełniamy szklankę zimną wodą do wysokości 3/5 (200 ml).
Do mięsa wymieszanego z podgardlem dodajemy skórki, wodę z cukrem, całość posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej i wszystko bardzo starannie mieszamy aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez mięso.

Po wymieszaniu od razu przystępujemy do załadowania szynkowarki, a szynkowarkę od razu wstawiamy do garnka z wodą i parzymy w temp. 80 stopni C przez 2 godziny. Po parzeniu wstawiamy szynkowarkę do zimnej wody celem wystudzenia przez 2 - 3 godz, a po wystudzeniu wkładamy do lodówki na noc. Rano wyjmujemy zawartość z szynkowarki, którą uzupełniamy następnym wkładem, bowiem z podanej wyżej ilości mięsa wychodzą 3 wsady.

Myślę, że tę mielonkę można również przyprawić innymi ulubionymi przyprawami, ja dodałam tylko pieprz, gałkę muszkatołową, cukier i czosnek. Mielonka bardzo smakowała moim domownikom ( i starszym i młodszym) dlatego podałam ten przepis.
Następnym razem spróbuję dodać do mielonki inne przyprawy np. paprykę, majeranek, może kminek...


Autor: Prababcia Ania

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież