kalif75 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Witam wszystkich Moją przygodę z wędzeniem rozpocząłem pół roku temu.Myślałem że to buła z masłem.Załatwiłem beczkę opaliłem z farby kupiłem rurę termometr kolanko,kolega w pracy pospawał mi solidne palenisko...i ....wędzonki masakra obkopcone i surowe w związku z tym zaczynam budowę od nowai krótkie pytanie:Kanał czy palenisko bezpośrednie. Z góry dziękuje za pomoc a jeszcze jedno mój syn cierpi na autyzm i w związku z tym jeżeli ktoś może to proszę o 1 % podatkuZ góry bardzo dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Stycznia 2015 wędzarnie masz całkiem przyzwoitą tylko musisz nauczyć sie wędzić czyli peklowanie, ociekanie, rozgrzanie wędzarni, OSUSZANIE, dymienie a na koniec podpiekanie lub parzenieZ tego wszystkiego pewnie pominąłeś osuszanie, jeśli masz mokre wędzonki wszystko sie do nich klei dlatego są okopcone od sadzy i popiołów zanim puścisz gęsty dym musisz wysuszyć wyroby w wędzarni ciepłym powietrzem w otwartej wędzarni (masz worek na beczce to jej nie przykrywaj) zabieg ten trwa ponad godzinę możesz sie wspomóc papierowym ręcznikiem lub lnianą ściereczką gdy wszystko jest już suche zaczynasz dymić i przykrywasz beczkę workiem jutowymCo do surowości wędzonek to przecież w wędzarni wędzisz w temperaturze 40 -50 stopni w porywach max 60 to jakie chcesz mieć szynki ugotowane. Po wędzeniu trzeba parzyć w wodzie w temperaturze 85 stopni około godziny na 1kg wyrobu. Lub podpiekasz w wędzarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalif75 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Bardzo dziękuję za wyczerpująca odpowiedź faktycznie chyba pominąłem proces osuszania zacząłem wedzic obrazu z zakryta beczka.Jak długo ma trwać proces dymienia co rozumiesz przez opiekanie. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Stycznia 2015 widzę że nie bardzo Ci sie chce szukać wolisz mieć wszystko podane na tacy niema tak łatwo no dobra masz http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1141-wedzenie-wedzonek-kilka-praktycznych-porad-dla-nie-wtajemniczonych na prawdę warto poczytać ze strony głównej dział artykuły i ogólnie zapoznaj sie ze stroną główną (akademia dziadka, dla początkujących) a forum to tylko dyskursie z ludźmi o których nic nie wiesz może być tak że ja wciskam ci kit bo mam dziś zły dzień albo kompletnie sie nie znam na wędzeniu tego nie możesz być pewien kto jest po drugiej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Gosmaan - dobry tekst ...wciskam ci kit... Kalif75 Tak jak napisali przedmówcy. Czytać stronę główna...tam jest wszystko napisane...zanim zacząłem pytać czytałem, czytałem...jeszcze czasy oliwki dopiero dłuuugo później zarejestrowałem się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.