Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zmień widoczność Domowy wyrób wędlin Domowy wyrób wędlin

  Forum Podsumowanie Ostatni post

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 209 tematów
  • 7504 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez śniegol

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 928 tematów
  • 21886 odpowiedzi
Peklowanie prosiaka - ostatni post przez MlKl

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci


  1. Wykład nr I: Rozbiór tuszy wieprzowej,
  2. Wykład nr II: Rozbiór ćwierci wołowych,
  3. Wykład nr III: Osłonki, jelita i przyprawy,
  4. Wykład nr IV: Peklowanie,
  5. Wykład nr V: Wyrób wędzonek,
  6. Wykład nr VI: Wyrób kiełbas,
  7. Wykład nr VII: Wytwarzanie wyrobów podrobowych,
  8. Wykład nr VIII: Wyroby drobiowe,
  9. Wykład nr IX: Wyrób konserw,
  10. Wykład nr X: Wyroby z praski i szynkowaru,
  11. Wykład nr XI: Wędzenie ryb

  • 130 tematów
  • 540 odpowiedzi
[Film] "Kiełbasa szczęś... - ostatni post przez paweljack

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 284 tematów
  • 3074 odpowiedzi
[Rok 1966] Tucz gęsi na wąt... - ostatni post przez Maxell

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 201 tematów
  • 2401 odpowiedzi
Świeże mięso z kaczki - ostatni post przez nestor

Jelita i Dodatki

  • 188 tematów
  • 4020 odpowiedzi
Kątnice wieprzowe. - ostatni post przez arkadiusz

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 903 tematów
  • 41319 odpowiedzi
Wentylator promieniowy zami... - ostatni post przez MlKl

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 745 tematów
  • 17580 odpowiedzi
Peklowanie na sucho w worec... - ostatni post przez wróbel75

Technologia dla zaawansowanych

  • 66 tematów
  • 1056 odpowiedzi
Zagadka technologiczna - ostatni post przez wróbel75

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne,
  4. WWA,
  5. I Ogólnopolski Konkurs Amatorskich Wędzarni Tradycyjnych

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1910 tematów
  • 59741 odpowiedzi
Moja wędzarnia elektryczna... - ostatni post przez Muski

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 870 tematów
  • 23085 odpowiedzi
Kiełbasa wieprzowa z porem - ostatni post przez nestor

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 389 tematów
  • 9950 odpowiedzi
SZYNKA STAROPOLSKA - ostatni post przez Woytas

Wędliny dojrzewające

  • 154 tematów
  • 8735 odpowiedzi
Polędwiczki - ostatni post przez EAnna

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 213 tematów
  • 6306 odpowiedzi
Kaszanka - kilka pytań - ostatni post przez EAnna

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 277 tematów
  • 7124 odpowiedzi
Juraszkowe wyroby z szynkow... - ostatni post przez quadro555

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 240 tematów
  • 6774 odpowiedzi
Puszkarka do konserw - zaku... - ostatni post przez Voldar

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 484 tematów
  • 9860 odpowiedzi
Zalewajka - ostatni post przez sverige2

Drób

  • 159 tematów
  • 3298 odpowiedzi
Wędzenie kurczaka - ostatni post przez Belizariusz

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 322 tematów
  • 6757 odpowiedzi
Problem z wędzeniem ryby - ostatni post przez Grzewlod

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 210 tematów
  • 2775 odpowiedzi
Bażant - ostatni post przez EAnna

Grill

  • 82 tematów
  • 1539 odpowiedzi
Szaszłykowa marynata - ostatni post przez Jadlana

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 78 tematów
  • 1705 odpowiedzi
Chleby na zakwasie (przepys... - ostatni post przez EAnna

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 56 tematów
  • 281 odpowiedzi
Piwo (psiwo) kozicowe - ostatni post przez Henio

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 19 tematów
  • 644 odpowiedzi
Parówki i serdelki dla wnuków - ostatni post przez sobol

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 168 tematów
  • 4750 odpowiedzi
Golonka jakiś sprawdzony pr... - ostatni post przez beatag

Przepisy z różnych stron świata

  • 123 tematów
  • 3106 odpowiedzi
Kasseler (Kasler) - ostatni post przez Maxell

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 172 tematów
  • 7594 odpowiedzi
Deski drewniane do krojenia - ostatni post przez Muski

Książki i Filmy


  1. [Książki rekomendowane przez WB] Atlas rozbioru półtuszy wieprzowej krok po kroku

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 101 tematów
  • 2485 odpowiedzi
Atlas rozbioru półtuszy wie... - ostatni post przez Grzewlod

Zmień widoczność O wszystkim O wszystkim

  Forum Podsumowanie Ostatni post

... w kuchni


  1. Tutaj dobrze zjesz

Tutaj można dzielić się wiedzą na temat przygotowywania potraw z wykorzystaniem naszych wyrobów.

  • 200 tematów
  • 7052 odpowiedzi
A Wielkanoc tuż, tuż... - ostatni post przez MIRKON

Kluby i Grupy Dyskusyjne


  1. Dyskusyjny Klub Absolwentów SDM,
  2. Dyskusyjny Klub Zadymiaczy Mundurowych,
  3. Dyskusyjny Klub Zdrowia,
  4. Klub Miłośników Fotografii,
  5. Kącik piekarniczo-cukierniczy,
  6. Grupa Miłośników Domowych Trunków,
  7. Sery i inne wyroby nabiałowe,
  8. Klub Miłośników Ogrodów,
  9. Grzyby hodowlane,
  10. Klub Miłośników Wędkarstwa,
  11. Motocykliści WB

  • 1064 tematów
  • 53164 odpowiedzi
Sezon ogródkowy-działkowy 2... - ostatni post przez EAnna

Ludzie


  1. Kącik przydatnych porad,
  2. Nigdy o Was nie zapomnimy

Czyli o nas samych. Chcesz się przedstawić, porozmawiać o zainteresowaniach - to miejsce jest dla Ciebie.

  • 359 tematów
  • 51729 odpowiedzi
Życzenia urodzinowe, imieni... - ostatni post przez Alinka

Moje wyroby


  1. Kąciki Kuchenne,
  2. Nasze Spółdzielnie Koleżeńskie

Miejsce na galerie prezentujące nasze wyroby

  • 781 tematów
  • 91280 odpowiedzi
Słodko - ostatni post przez El komendante

Zloty i spotkania


  1. V Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  2. IV Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem ,
  3. III Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem ,
  4. II Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  5. I Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  6. V Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  7. IV Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  8. III Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  9. II Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci,
  10. I Ogólnopolskie Mistrzostwa Masarzy Amatorów,
  11. XII OLZWB ,
  12. XI OLZWB,
  13. X OLZWB,
  14. IX OZWB,
  15. VIII OZWB,
  16. VII OZWB,
  17. VI OZWB,
  18. V OZWB,
  19. IV OZWB,
  20. III OZWB,
  21. II OZWB,
  22. I OZWB,
  23. Zloty Regionalne,
  24. Spotkania towarzyskie,
  25. Wycieczki,
  26. Miejsca naszych zlotów i spotkań

Sprawy związane z naszymi zlotami

  • 1048 tematów
  • 52351 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez Maxell

Ogólnopolska Giełda Wyrobów Domowych


  1. Giełda

Kupię, sprzedam, zamienię... Sprzęt, akcesoria, surowce do wyrobu wędlin.

  • 777 tematów
  • 13733 odpowiedzi
Nadziewarka Victor - ostatni post przez Mariusz7

Hyde-Park

Wszystkie sprawy, które nie mieszczą się w innych kategoriach.

  • 1178 tematów
  • 52667 odpowiedzi
Dowcipy - ostatni post przez TOSHIBA

Zmień widoczność Sprawy techniczne i organizacyjne Sprawy techniczne i organizacyjne

  Forum Podsumowanie Ostatni post

Fundacja "Wędzarnicza Brać"

Tematy związane z naszą Fundacją

  • 12 tematów
  • 213 odpowiedzi
Reaktywacja naszej Fundacji WB - ostatni post przez Muski

Nasza historia...


  1. Kopia Czarnej Oliwki,
  2. Tematy archiwalne

Tutaj znajdują się zapisy z początków naszej działalności na forum Czarnej Oliwki oraz Tematy archiwalne.

  • 24 tematów
  • 2640 odpowiedzi
Podziękowanie - 10 rocznica... - ostatni post przez Todek

Sprawy związane ze stroną główną wedlinydomowe.pl

Tu piszcie o swoich problemach i uwagach związanych ze stroną główną.

  • 189 tematów
  • 5006 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez paweljack

Sprawy związane z Forum

Tu piszcie o problemach w funkcjonowaniu Forum i o swoich pomysłach na zmiany.

  • 364 tematów
  • 21818 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez grehor1





Główna nagroda w IX edycji konkursu pomocy stronie:




Produkcja białej kiełbasy w naszej Szkole Domowego Masarstwa:



Nadchodzące wydarzenia

Brak nadchodzących wydarzeń

Najnowsze tematy


POMOC DLA STRONY:


Polecane strony:


szkoladomowegomasarstwa.pl


english







Najnowsze informacje:


certyfikat

Sklepy rekomendowane przez WB:


wyroby-domowe.pl


swojskiwyrob.pl


wedzarnie.com.pl

 
  • 690195 Napisanych postów
  • 59082 Wszystkich użytkowników
  • msmich Najnowszy użytkownik
  • 27609 Najwięcej aktywnych

809 aktywnych użytkowników (w ciągu ostatnich 15 minut)

31 użytkowników, 778 gości, 0 anonimowych   (Wyświetl pełną listę)

Google, Bing, Muciek., Donkihot, L.Przemek, Prosiaczek :-), Muski, grehor1, boxer1981228, struna38, CPN, Facebook, tytan58, Maxell, kofikan, Skalar50, Maciekzbrzegu, ivanus666, El komendante, krzyzu, Grzewlod, JT79, SIVON, AndrzejQ, mietek440, Byku123, grim_reefer, ReniaS, MlKl, TOSHIBA, ArturS1967, dmirek62, bialymis81, spinka2