Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zmień widoczność Domowy wyrób wędlin Domowy wyrób wędlin

  Forum Podsumowanie Ostatni post

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 209 tematów
  • 7504 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez śniegol

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 868 tematów
  • 20701 odpowiedzi
Skąd wziąć mięso? - ostatni post przez EAnna

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci


  1. Wykład nr I: Rozbiór tuszy wieprzowej,
  2. Wykład nr II: Rozbiór ćwierci wołowych,
  3. Wykład nr III: Osłonki, jelita i przyprawy,
  4. Wykład nr IV: Peklowanie,
  5. Wykład nr V: Wyrób wędzonek,
  6. Wykład nr VI: Wyrób kiełbas,
  7. Wykład nr VII: Wytwarzanie wyrobów podrobowych,
  8. Wykład nr VIII: Wyroby drobiowe,
  9. Wykład nr IX: Wyrób konserw,
  10. Wykład nr X: Wyroby z praski i szynkowaru,
  11. Wykład nr XI: Wędzenie ryb

  • 90 tematów
  • 302 odpowiedzi
Filmy technologiczne - info... - ostatni post przez Maxell

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 279 tematów
  • 3053 odpowiedzi
[RDH] Rolniczy Handel Detal... - ostatni post przez Muski

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 196 tematów
  • 2333 odpowiedzi
Zrazowa dolna a biodrówka. - ostatni post przez roger

Jelita i Dodatki

  • 185 tematów
  • 3939 odpowiedzi
Osłonki/jelita klejone.. Wa... - ostatni post przez bilu72

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 859 tematów
  • 39094 odpowiedzi
Zmiana kierunku obrotów. - ostatni post przez meteorolog

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 726 tematów
  • 17095 odpowiedzi
Wyroby pakowane hermetyczni... - ostatni post przez czoper4

Technologia dla zaawansowanych

  • 64 tematów
  • 1013 odpowiedzi
Metody zabezpieczania i utr... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne,
  4. WWA

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1838 tematów
  • 57597 odpowiedzi
Jak starą wędzarnię przerob... - ostatni post przez JAPA

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 841 tematów
  • 22469 odpowiedzi
Kiełbasa z karkówki - ostatni post przez jacekw21

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 375 tematów
  • 9558 odpowiedzi
Szukam przepisu - temat zbi... - ostatni post przez Todek

Wędliny dojrzewające

  • 141 tematów
  • 8291 odpowiedzi
Osłonki do wędlin dojrzewaj... - ostatni post przez TOSHIBA

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 210 tematów
  • 6235 odpowiedzi
Kaszanka bez podrobów wg Tr... - ostatni post przez Bagno

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 272 tematów
  • 7076 odpowiedzi
[Ciekawe][Rok 1933] Patent:... - ostatni post przez Maxell

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 224 tematów
  • 6469 odpowiedzi
Konserwa turystyczna wg.JackaW - ostatni post przez witek1965

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 482 tematów
  • 9800 odpowiedzi
Domowy ocet jabłkowy - ostatni post przez arkadiusz

Drób

  • 159 tematów
  • 3297 odpowiedzi
Kurczak wędzony - ostatni post przez Bossky

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 312 tematów
  • 6533 odpowiedzi
Próbne wędzenie uklei - ostatni post przez Papcio

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 204 tematów
  • 2681 odpowiedzi
Bażant - ostatni post przez siwydymek

Grill

  • 80 tematów
  • 1515 odpowiedzi
Kiełbasa grillowa -wędzona - ostatni post przez jacekw21

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 74 tematów
  • 1584 odpowiedzi
Mój chleb na zakwasie żytni... - ostatni post przez electra

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 54 tematów
  • 275 odpowiedzi
Zupa śledziowa bez gotowania - ostatni post przez eli55

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 19 tematów
  • 640 odpowiedzi
Parówki i serdelki dla wnuków - ostatni post przez arkadiusz

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 161 tematów
  • 3988 odpowiedzi
Karkówka pasteryzowana w sł... - ostatni post przez siwydymek

Przepisy z różnych stron świata

  • 123 tematów
  • 3024 odpowiedzi
[Rosja, Ukraina] Sało - róż... - ostatni post przez arkadiusz

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 167 tematów
  • 7384 odpowiedzi
Różny materiał na zrobienie... - ostatni post przez JAPA

Książki i Filmy


  1. [Książki rekomendowane przez WB] Atlas rozbioru półtuszy wieprzowej krok po kroku

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 101 tematów
  • 2451 odpowiedzi
Atlas rozbioru półtuszy wie... - ostatni post przez chudziak

Zmień widoczność O wszystkim O wszystkim

  Forum Podsumowanie Ostatni post

... w kuchni


  1. Tutaj dobrze zjesz

Tutaj można dzielić się wiedzą na temat przygotowywania potraw z wykorzystaniem naszych wyrobów.

  • 198 tematów
  • 7000 odpowiedzi
Annam W kuchni robi.... - ostatni post przez electra

Kluby i Grupy Dyskusyjne


  1. Dyskusyjny Klub Absolwentów SDM,
  2. Dyskusyjny Klub Zadymiaczy Mundurowych,
  3. Dyskusyjny Klub Zdrowia,
  4. Klub Miłośników Fotografii,
  5. Kącik piekarniczo-cukierniczy,
  6. Grupa Miłośników Domowych Trunków,
  7. Sery i inne wyroby nabiałowe,
  8. Klub Miłośników Ogrodów,
  9. Grzyby hodowlane,
  10. Klub Miłośników Wędkarstwa,
  11. Motocykliści WB

  • 1059 tematów
  • 52849 odpowiedzi
Ser twarogowy od A do Z Cz.... - ostatni post przez piurko

Ludzie


  1. Kącik przydatnych porad,
  2. Nigdy o Was nie zapomnimy

Czyli o nas samych. Chcesz się przedstawić, porozmawiać o zainteresowaniach - to miejsce jest dla Ciebie.

  • 342 tematów
  • 50283 odpowiedzi
Życzenia urodzinowe, imieni... - ostatni post przez nestor

Moje wyroby


  1. Kąciki Kuchenne,
  2. Nasze Spółdzielnie Koleżeńskie

Miejsce na galerie prezentujące nasze wyroby

  • 768 tematów
  • 89748 odpowiedzi
Wędzenie natryskowe - ekspe... - ostatni post przez L.Przemek

Zloty i spotkania


  1. V Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  2. IV Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem ,
  3. III Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem ,
  4. II Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  5. I Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  6. V Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  7. IV Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  8. III Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  9. II Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci,
  10. I Ogólnopolskie Mistrzostwa Masarzy Amatorów,
  11. XII OLZWB ,
  12. XI OLZWB,
  13. X OLZWB,
  14. IX OZWB,
  15. VIII OZWB,
  16. VII OZWB,
  17. VI OZWB,
  18. V OZWB,
  19. IV OZWB,
  20. III OZWB,
  21. II OZWB,
  22. I OZWB,
  23. Zloty Regionalne,
  24. Spotkania towarzyskie,
  25. Wycieczki,
  26. Miejsca naszych zlotów i spotkań

Sprawy związane z naszymi zlotami

  • 1047 tematów
  • 52231 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez Maciekzbrzegu

Ogólnopolska Giełda Wyrobów Domowych


  1. Giełda

Kupię, sprzedam, zamienię... Sprzęt, akcesoria, surowce do wyrobu wędlin.

  • 759 tematów
  • 13499 odpowiedzi
Kupię zamykarkę do puszek. - ostatni post przez piurko

Hyde-Park

Wszystkie sprawy, które nie mieszczą się w innych kategoriach.

  • 1164 tematów
  • 51988 odpowiedzi
Dowcipy - ostatni post przez Henio

Zmień widoczność Sprawy techniczne i organizacyjne Sprawy techniczne i organizacyjne

  Forum Podsumowanie Ostatni post

Fundacja "Wędzarnicza Brać"

Tematy związane z naszą Fundacją

  • 12 tematów
  • 207 odpowiedzi
Reaktywacja naszej Fundacji WB - ostatni post przez Maxell

Nasza historia...


  1. Kopia Czarnej Oliwki,
  2. Tematy archiwalne

Tutaj znajdują się zapisy z początków naszej działalności na forum Czarnej Oliwki oraz Tematy archiwalne.

  • 24 tematów
  • 2640 odpowiedzi
Podziękowanie - 10 rocznica... - ostatni post przez Todek

Sprawy związane ze stroną główną wedlinydomowe.pl

Tu piszcie o swoich problemach i uwagach związanych ze stroną główną.

  • 187 tematów
  • 4934 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez bilu72

Sprawy związane z Forum

Tu piszcie o problemach w funkcjonowaniu Forum i o swoich pomysłach na zmiany.

  • 342 tematów
  • 28929 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez jarekduch





Główna nagroda w czwartej edycji konkursu pomocy stronie:




Produkcja białej kiełbasy w naszej Szkole Domowego Masarstwa:



Nadchodzące wydarzenia

Brak nadchodzących wydarzeń

Najnowsze tematy


POMOC DLA STRONY:


Polecane strony:


szkoladomowegomasarstwa.pl


english







Najnowsze informacje:


certyfikat

Sklepy rekomendowane przez WB:


wyroby-domowe.pl


swojskiwyrob.pl


wedzarnie.com.pl

 
  • 668520 Napisanych postów
  • 56542 Wszystkich użytkowników
  • Radek1979 Najnowszy użytkownik
  • 27609 Najwięcej aktywnych

342 aktywnych użytkowników (w ciągu ostatnich 15 minut)

2 użytkowników, 340 gości, 0 anonimowych   (Wyświetl pełną listę)

Google, shed-smoker, misiek73