Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zmień widoczność Domowy wyrób wędlin Domowy wyrób wędlin

  Forum Podsumowanie Ostatni post

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 211 tematów
  • 7577 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez Maxell

Akademia Grillowania, BBQ i Wędzenia SMOKER

  • 6 tematów
  • 1 odpowiedzi
Konkurs kulinarny- "Woł... - ostatni post przez Muski

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 994 tematów
  • 23294 odpowiedzi
Twarde skórki - ostatni post przez EAnna

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci


  1. Wykład nr I: Rozbiór tuszy wieprzowej,
  2. Wykład nr II: Rozbiór ćwierci wołowych,
  3. Wykład nr III: Osłonki, jelita i przyprawy,
  4. Wykład nr IV: Peklowanie,
  5. Wykład nr V: Wyrób wędzonek,
  6. Wykład nr VI: Wyrób kiełbas,
  7. Wykład nr VII: Wytwarzanie wyrobów podrobowych,
  8. Wykład nr VIII: Wyroby drobiowe,
  9. Wykład nr IX: Wyrób konserw,
  10. Wykład nr X: Wyroby z praski i szynkowaru,
  11. Wykład nr XI: Wędzenie ryb

  • 137 tematów
  • 572 odpowiedzi
Odcinek 4. Kiszki pasztetowe: - ostatni post przez paweljack

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 308 tematów
  • 3121 odpowiedzi
Wymagania weterynaryjne prz... - ostatni post przez Maxell

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 255 tematów
  • 2438 odpowiedzi
Technologia rozbioru półtus... - ostatni post przez Maxell

Jelita i Dodatki

  • 208 tematów
  • 4163 odpowiedzi
Jelita baranie 18-20mm BROW... - ostatni post przez Yerba

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Sterylizatory,
  12. Szynkowary,
  13. Termometry,
  14. Wagi,
  15. Zamykarki do puszek

  • 982 tematów
  • 44540 odpowiedzi
Czy można przerobić maszynk... - ostatni post przez Obelixxxxx

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 790 tematów
  • 18028 odpowiedzi
[Ciekawe] Technologiczne as... - ostatni post przez Maxell

Technologia dla zaawansowanych

  • 89 tematów
  • 1067 odpowiedzi
Możliwości wykorzystania au... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne,
  4. WWA,
  5. I Ogólnopolski Konkurs Amatorskich Wędzarni Tradycyjnych

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1997 tematów
  • 62053 odpowiedzi
Wylot dymu - ostatni post przez roger

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 931 tematów
  • 24040 odpowiedzi
Kiełbasa sucha o zbyt tward... - ostatni post przez Maxell

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 404 tematów
  • 10352 odpowiedzi
Boczek wedzony parzony - So... - ostatni post przez marekwyspa

Wędliny dojrzewające

  • 176 tematów
  • 9312 odpowiedzi
Wędliny dojrzewające - pyta... - ostatni post przez EAnna

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 224 tematów
  • 6430 odpowiedzi
Charakterystyka i zagospoda... - ostatni post przez Maxell

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 281 tematów
  • 7188 odpowiedzi
transglutaminaza - ostatni post przez Booohigh

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw,
  2. Przepisy na konserwy w szklanych słojach,
  3. Przepisy na konserwy w puszkach blaszanych,
  4. Przetwórstwo owoców i warzyw

  • 274 tematów
  • 6492 odpowiedzi
Konserwa świateczna - ostatni post przez Todek

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 503 tematów
  • 10190 odpowiedzi
Kiszenie kapusty - ostatni post przez Maxell

Drób

  • 165 tematów
  • 3475 odpowiedzi
Choroby drobiu - ostatni post przez Martyńka

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb,
  2. Branżowe receptury na konserwy i przetwory rybne

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 425 tematów
  • 8167 odpowiedzi
Śledzie po kaszubsku wg. Henia - ostatni post przez MIRKON

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 221 tematów
  • 2950 odpowiedzi
Czy znacie zastosowania tłu... - ostatni post przez EAnna

Grill

  • 93 tematów
  • 1611 odpowiedzi
Mięso grillowane - ostatni post przez Olka88

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 87 tematów
  • 1813 odpowiedzi
Piec TANDOOR / TANDOORI - ostatni post przez sverige2

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 64 tematów
  • 315 odpowiedzi
SMAKI WARMII, MAZUR ORAZ PO... - ostatni post przez BazylWidzew

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 20 tematów
  • 644 odpowiedzi
Mięso w żywieniu dzieci. - ostatni post przez Maxell

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 173 tematów
  • 4865 odpowiedzi
Zna ktoś ten przepis? - ostatni post przez Morfeusz

Przepisy z różnych stron świata

  • 129 tematów
  • 3158 odpowiedzi
Schwarzwurst - ostatni post przez Todek

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 182 tematów
  • 7982 odpowiedzi
Mam i ja czyli jak zrobiłem... - ostatni post przez filemonek

Książki i Filmy


  1. [Książki rekomendowane przez WB] Atlas rozbioru półtuszy wieprzowej krok po kroku

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 108 tematów
  • 2522 odpowiedzi
Atlas rozbioru półtuszy wie... - ostatni post przez Muski

Zmień widoczność O wszystkim O wszystkim

  Forum Podsumowanie Ostatni post

... w kuchni


  1. Tutaj dobrze zjesz

Tutaj można dzielić się wiedzą na temat przygotowywania potraw z wykorzystaniem naszych wyrobów.

  • 210 tematów
  • 7296 odpowiedzi
Steki z wołowiny - na jakim... - ostatni post przez quadro555

Kluby i Grupy Dyskusyjne


  1. Dyskusyjny Klub Absolwentów SDM,
  2. Dyskusyjny Klub Zadymiaczy Mundurowych,
  3. Dyskusyjny Klub Zdrowia,
  4. Klub Miłośników Fotografii,
  5. Kącik piekarniczo-cukierniczy,
  6. Grupa Miłośników Domowych Trunków,
  7. Sery i inne wyroby nabiałowe,
  8. Klub Miłośników Ogrodów,
  9. Grzyby hodowlane,
  10. Klub Miłośników Wędkarstwa,
  11. Motocykliści WB

  • 1092 tematów
  • 54343 odpowiedzi
Pytanie - ostatni post przez Zofintal

Ludzie


  1. Kącik przydatnych porad,
  2. Nigdy o Was nie zapomnimy

Czyli o nas samych. Chcesz się przedstawić, porozmawiać o zainteresowaniach - to miejsce jest dla Ciebie.

  • 381 tematów
  • 54773 odpowiedzi
Kalendarz WB 2023 - ostatni post przez jędrek12

Moje wyroby


  1. Kąciki Kuchenne,
  2. Nasze Spółdzielnie Koleżeńskie

Miejsce na galerie prezentujące nasze wyroby

  • 814 tematów
  • 95965 odpowiedzi
Kuchenne Przygody wg Zbója - ostatni post przez sverige2

Zloty i spotkania


  1. VI Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  2. V Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  3. IV Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem ,
  4. III Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem ,
  5. II Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  6. I Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  7. V Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  8. IV Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  9. III Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  10. II Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci,
  11. I Ogólnopolskie Mistrzostwa Masarzy Amatorów,
  12. XIII OLZWB,
  13. XII OLZWB ,
  14. XI OLZWB,
  15. X OLZWB,
  16. IX OZWB,
  17. VIII OZWB,
  18. VII OZWB,
  19. VI OZWB,
  20. V OZWB,
  21. IV OZWB,
  22. III OZWB,
  23. II OZWB,
  24. I OZWB,
  25. Zloty Regionalne,
  26. Spotkania towarzyskie,
  27. Wycieczki,
  28. Miejsca naszych zlotów i spotkań

Sprawy związane z naszymi zlotami

  • 1151 tematów
  • 57512 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez Zofintal

Ogólnopolska Giełda Wyrobów Domowych


  1. Giełda

Kupię, sprzedam, zamienię... Sprzęt, akcesoria, surowce do wyrobu wędlin.

  • 794 tematów
  • 13993 odpowiedzi
Kupię rozpierak do półtusz - ostatni post przez Maxell

Hyde-Park

Wszystkie sprawy, które nie mieszczą się w innych kategoriach.

  • 1205 tematów
  • 54351 odpowiedzi
Znalezione w sieci - ostatni post przez tytan58

Zmień widoczność Sprawy techniczne i organizacyjne Sprawy techniczne i organizacyjne

  Forum Podsumowanie Ostatni post

Fundacja "Wędzarnicza Brać"

Tematy związane z naszą Fundacją

  • 12 tematów
  • 213 odpowiedzi
Reaktywacja naszej Fundacji WB - ostatni post przez Muski

Nasza historia...


  1. Kopia Czarnej Oliwki,
  2. Tematy archiwalne

Tutaj znajdują się zapisy z początków naszej działalności na forum Czarnej Oliwki oraz Tematy archiwalne.

  • 24 tematów
  • 2648 odpowiedzi
[DC++] Nasz hub w DC++ - ostatni post przez roger

Sprawy związane ze stroną główną wedlinydomowe.pl

Tu piszcie o swoich problemach i uwagach związanych ze stroną główną.

  • 189 tematów
  • 5013 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez Maxell

Sprawy związane z Forum


  1. Produkty rekomendowane przez Wędzarniczą Brać

Tu piszcie o problemach w funkcjonowaniu Forum i o swoich pomysłach na zmiany.

  • 386 tematów
  • 17194 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez roman1957





Główna nagroda w XII edycji konkursu pomocy stronie:




Produkcja białej kiełbasy w naszej Szkole Domowego Masarstwa:



Nadchodzące wydarzenia

Brak nadchodzących wydarzeń

Najnowsze tematy


POMOC DLA STRONY:


Polecane strony:


szkoladomowegomasarstwa.pl


english







Najnowsze informacje:


certyfikat

Sklepy rekomendowane przez WB:


swojskiwyrob.pl


 
  • 786976 Napisanych postów
  • 62976 Wszystkich użytkowników
  • radek1977 Najnowszy użytkownik
  • 27609 Najwięcej aktywnych

1557 aktywnych użytkowników (w ciągu ostatnich 15 minut)

2 użytkowników, 1555 gości, 0 anonimowych   (Wyświetl pełną listę)

Henio, Bing, Google, Yamato