Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zmień widoczność Domowy wyrób wędlin Domowy wyrób wędlin

  Forum Podsumowanie Ostatni post

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 210 tematów
  • 7520 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez Muski

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 934 tematów
  • 22236 odpowiedzi
Szukam przepisu (temat doty... - ostatni post przez Alinka

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci


  1. Wykład nr I: Rozbiór tuszy wieprzowej,
  2. Wykład nr II: Rozbiór ćwierci wołowych,
  3. Wykład nr III: Osłonki, jelita i przyprawy,
  4. Wykład nr IV: Peklowanie,
  5. Wykład nr V: Wyrób wędzonek,
  6. Wykład nr VI: Wyrób kiełbas,
  7. Wykład nr VII: Wytwarzanie wyrobów podrobowych,
  8. Wykład nr VIII: Wyroby drobiowe,
  9. Wykład nr IX: Wyrób konserw,
  10. Wykład nr X: Wyroby z praski i szynkowaru,
  11. Wykład nr XI: Wędzenie ryb

  • 130 tematów
  • 541 odpowiedzi
[Film] "Kiełbasa szczęś... - ostatni post przez wróbel75

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 285 tematów
  • 3087 odpowiedzi
[Rok 1938/39] Cennik konser... - ostatni post przez jacekw21

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 201 tematów
  • 2401 odpowiedzi
Świeże mięso z kaczki - ostatni post przez nestor

Jelita i Dodatki

  • 188 tematów
  • 4028 odpowiedzi
Jelita i osłonki - pytania... - ostatni post przez siwydymek

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 914 tematów
  • 41697 odpowiedzi
Napęd do nadziewarki - ostatni post przez Grzes7908

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 747 tematów
  • 17679 odpowiedzi
Parzenie w woreczku próżniowym - ostatni post przez grim_reefer

Technologia dla zaawansowanych

  • 66 tematów
  • 1056 odpowiedzi
Zagadka technologiczna - ostatni post przez wróbel75

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne,
  4. WWA,
  5. I Ogólnopolski Konkurs Amatorskich Wędzarni Tradycyjnych

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1921 tematów
  • 60155 odpowiedzi
Mistrz improwizacji buduje... - ostatni post przez Zmora

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 873 tematów
  • 23138 odpowiedzi
Szukam i nie mogę znaleźć -... - ostatni post przez EAnna

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 389 tematów
  • 9979 odpowiedzi
Trzecie wędzenie i totalna... - ostatni post przez arkadiusz

Wędliny dojrzewające

  • 154 tematów
  • 8756 odpowiedzi
Miedzykontynentalne wyroby... - ostatni post przez EAnna

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 215 tematów
  • 6357 odpowiedzi
Kaszanka Łódzka wg. krystia... - ostatni post przez Grzewlod

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 277 tematów
  • 7124 odpowiedzi
Juraszkowe wyroby z szynkow... - ostatni post przez quadro555

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 242 tematów
  • 6812 odpowiedzi
Receptury na konserwy z aut... - ostatni post przez Drilling1

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 486 tematów
  • 9867 odpowiedzi
Kociołek czyli męska zabawa... - ostatni post przez krzysio59

Drób

  • 159 tematów
  • 3298 odpowiedzi
Wędzenie kurczaka - ostatni post przez Belizariusz

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 325 tematów
  • 6771 odpowiedzi
Wędzenie ryb. - ostatni post przez MariuszB

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 210 tematów
  • 2824 odpowiedzi
Moje zmagania z dzikiem - ostatni post przez electra

Grill

  • 83 tematów
  • 1545 odpowiedzi
Cukier - ostatni post przez Adam8008

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 81 tematów
  • 1742 odpowiedzi
Four a pizza (przybudówka d... - ostatni post przez yorki

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 56 tematów
  • 281 odpowiedzi
Piwo (psiwo) kozicowe - ostatni post przez Henio

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 19 tematów
  • 644 odpowiedzi
Parówki i serdelki dla wnuków - ostatni post przez sobol

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 168 tematów
  • 4765 odpowiedzi
Pastrami EAnny wg Tusiaczka - ostatni post przez tusiaczek

Przepisy z różnych stron świata

  • 125 tematów
  • 3111 odpowiedzi
[Rosja] Polędwica wieprzowa... - ostatni post przez Maxell

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 175 tematów
  • 7644 odpowiedzi
Feniksowe dłubanie - ostatni post przez januszfeniks

Książki i Filmy


  1. [Książki rekomendowane przez WB] Atlas rozbioru półtuszy wieprzowej krok po kroku

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 101 tematów
  • 2488 odpowiedzi
Album "Rozbiór półtuszy... - ostatni post przez karolszymczak

Zmień widoczność O wszystkim O wszystkim

  Forum Podsumowanie Ostatni post

... w kuchni


  1. Tutaj dobrze zjesz

Tutaj można dzielić się wiedzą na temat przygotowywania potraw z wykorzystaniem naszych wyrobów.

  • 200 tematów
  • 7053 odpowiedzi
[Rok 1904] Kuchnia koszerna - ostatni post przez Maxell

Kluby i Grupy Dyskusyjne


  1. Dyskusyjny Klub Absolwentów SDM,
  2. Dyskusyjny Klub Zadymiaczy Mundurowych,
  3. Dyskusyjny Klub Zdrowia,
  4. Klub Miłośników Fotografii,
  5. Kącik piekarniczo-cukierniczy,
  6. Grupa Miłośników Domowych Trunków,
  7. Sery i inne wyroby nabiałowe,
  8. Klub Miłośników Ogrodów,
  9. Grzyby hodowlane,
  10. Klub Miłośników Wędkarstwa,
  11. Motocykliści WB

  • 1067 tematów
  • 53272 odpowiedzi
Sezon ogródkowy-działkowy 2... - ostatni post przez Todek

Ludzie


  1. Kącik przydatnych porad,
  2. Nigdy o Was nie zapomnimy

Czyli o nas samych. Chcesz się przedstawić, porozmawiać o zainteresowaniach - to miejsce jest dla Ciebie.

  • 360 tematów
  • 52007 odpowiedzi
Przywitanie - ostatni post przez karolszymczak

Moje wyroby


  1. Kąciki Kuchenne,
  2. Nasze Spółdzielnie Koleżeńskie

Miejsce na galerie prezentujące nasze wyroby

  • 784 tematów
  • 91740 odpowiedzi
Wariacje bila72 - ostatni post przez bilu72

Zloty i spotkania


  1. V Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  2. IV Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem ,
  3. III Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem ,
  4. II Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  5. I Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  6. V Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  7. IV Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  8. III Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  9. II Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci,
  10. I Ogólnopolskie Mistrzostwa Masarzy Amatorów,
  11. XII OLZWB ,
  12. XI OLZWB,
  13. X OLZWB,
  14. IX OZWB,
  15. VIII OZWB,
  16. VII OZWB,
  17. VI OZWB,
  18. V OZWB,
  19. IV OZWB,
  20. III OZWB,
  21. II OZWB,
  22. I OZWB,
  23. Zloty Regionalne,
  24. Spotkania towarzyskie,
  25. Wycieczki,
  26. Miejsca naszych zlotów i spotkań

Sprawy związane z naszymi zlotami

  • 1061 tematów
  • 55526 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez Muski

Ogólnopolska Giełda Wyrobów Domowych


  1. Giełda

Kupię, sprzedam, zamienię... Sprzęt, akcesoria, surowce do wyrobu wędlin.

  • 779 tematów
  • 13750 odpowiedzi
Sprzedam zamykarkę do puszek - ostatni post przez sverige2

Hyde-Park

Wszystkie sprawy, które nie mieszczą się w innych kategoriach.

  • 1178 tematów
  • 52745 odpowiedzi
Dowcipy - ostatni post przez paweljack

Zmień widoczność Sprawy techniczne i organizacyjne Sprawy techniczne i organizacyjne

  Forum Podsumowanie Ostatni post

Fundacja "Wędzarnicza Brać"

Tematy związane z naszą Fundacją

  • 12 tematów
  • 213 odpowiedzi
Reaktywacja naszej Fundacji WB - ostatni post przez Muski

Nasza historia...


  1. Kopia Czarnej Oliwki,
  2. Tematy archiwalne

Tutaj znajdują się zapisy z początków naszej działalności na forum Czarnej Oliwki oraz Tematy archiwalne.

  • 24 tematów
  • 2640 odpowiedzi
Podziękowanie - 10 rocznica... - ostatni post przez Todek

Sprawy związane ze stroną główną wedlinydomowe.pl

Tu piszcie o swoich problemach i uwagach związanych ze stroną główną.

  • 189 tematów
  • 5007 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez Viszna

Sprawy związane z Forum


  1. Produkty rekomendowane przez Wędzarniczą Brać

Tu piszcie o problemach w funkcjonowaniu Forum i o swoich pomysłach na zmiany.

  • 378 tematów
  • 21668 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez L.Przemek





Główna nagroda w XII edycji konkursu pomocy stronie:




Produkcja białej kiełbasy w naszej Szkole Domowego Masarstwa:



Nadchodzące wydarzenia

Brak nadchodzących wydarzeń

Najnowsze tematy


POMOC DLA STRONY:


Polecane strony:


szkoladomowegomasarstwa.pl


english







Najnowsze informacje:


certyfikat

Sklepy rekomendowane przez WB:


wyroby-domowe.pl


swojskiwyrob.pl


wedzarnie.com.pl

 
  • 696479 Napisanych postów
  • 59461 Wszystkich użytkowników
  • jaro61 Najnowszy użytkownik
  • 27609 Najwięcej aktywnych

396 aktywnych użytkowników (w ciągu ostatnich 15 minut)

2 użytkowników, 394 gości, 0 anonimowych   (Wyświetl pełną listę)

misiek.b, Bing, zgoda, Google