Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zmień widoczność Domowy wyrób wędlin Domowy wyrób wędlin

  Forum Podsumowanie Ostatni post

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 211 tematów
  • 7577 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez Maxell

Akademia Grillowania, BBQ i Wędzenia SMOKER

  • 6 tematów
  • 1 odpowiedzi
Konkurs kulinarny- "Woł... - ostatni post przez Muski

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 983 tematów
  • 23176 odpowiedzi
Polędwica- przebarwienie. - ostatni post przez mucza0108

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci


  1. Wykład nr I: Rozbiór tuszy wieprzowej,
  2. Wykład nr II: Rozbiór ćwierci wołowych,
  3. Wykład nr III: Osłonki, jelita i przyprawy,
  4. Wykład nr IV: Peklowanie,
  5. Wykład nr V: Wyrób wędzonek,
  6. Wykład nr VI: Wyrób kiełbas,
  7. Wykład nr VII: Wytwarzanie wyrobów podrobowych,
  8. Wykład nr VIII: Wyroby drobiowe,
  9. Wykład nr IX: Wyrób konserw,
  10. Wykład nr X: Wyroby z praski i szynkowaru,
  11. Wykład nr XI: Wędzenie ryb

  • 137 tematów
  • 569 odpowiedzi
Tyndalizacja konserw słoiko... - ostatni post przez Frog

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 306 tematów
  • 3116 odpowiedzi
[Unikat][Rok 1935] Trzoda c... - ostatni post przez Oli000

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 247 tematów
  • 2417 odpowiedzi
Mikroorganizmy w procesie p... - ostatni post przez Maxell

Jelita i Dodatki

  • 207 tematów
  • 4130 odpowiedzi
Folie "Jan Niezbędny... - ostatni post przez soliera

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Sterylizatory,
  12. Szynkowary,
  13. Termometry,
  14. Wagi,
  15. Zamykarki do puszek

  • 972 tematów
  • 44377 odpowiedzi
Generator Smoke Master - op... - ostatni post przez MlKl

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 784 tematów
  • 17987 odpowiedzi
Peklowanie - pytania!! - ostatni post przez gontek

Technologia dla zaawansowanych

  • 82 tematów
  • 1064 odpowiedzi
Produkcja wyrobów mięsnych... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne,
  4. WWA,
  5. I Ogólnopolski Konkurs Amatorskich Wędzarni Tradycyjnych

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1990 tematów
  • 61887 odpowiedzi
BORNIAK - zakup/problemy/py... - ostatni post przez bero

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 923 tematów
  • 23870 odpowiedzi
Kiełbasa żywiecka podsuszan... - ostatni post przez paweljack

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 404 tematów
  • 10337 odpowiedzi
Szukam przepisu - temat zbi... - ostatni post przez Bossky

Wędliny dojrzewające

  • 174 tematów
  • 9080 odpowiedzi
Polędwica suszona a`la wędl... - ostatni post przez sverige2

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 223 tematów
  • 6421 odpowiedzi
Wątrobianka o grubej granul... - ostatni post przez electra

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 280 tematów
  • 7181 odpowiedzi
Pierwsze kroki z szynkoware... - ostatni post przez Bossky

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw,
  2. Przepisy na konserwy w szklanych słojach,
  3. Przepisy na konserwy w puszkach blaszanych,
  4. Przetwórstwo owoców i warzyw

  • 270 tematów
  • 6440 odpowiedzi
Konserwa z wątróbki drobiow... - ostatni post przez Switala18

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 502 tematów
  • 10126 odpowiedzi
Galaretka z białej lub czer... - ostatni post przez EAnna

Drób

  • 164 tematów
  • 3465 odpowiedzi
Poszukuje przepisu na kurcz... - ostatni post przez garage

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb,
  2. Branżowe receptury na konserwy i przetwory rybne

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 424 tematów
  • 8067 odpowiedzi
Wyniki realizacji receptur... - ostatni post przez Maxell

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 219 tematów
  • 2946 odpowiedzi
Szynka z dzika dla oszczędn... - ostatni post przez RafaCoralowa

Grill

  • 93 tematów
  • 1611 odpowiedzi
Mięso grillowane - ostatni post przez Olka88

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 87 tematów
  • 1813 odpowiedzi
Piec TANDOOR / TANDOORI - ostatni post przez sverige2

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 64 tematów
  • 315 odpowiedzi
SMAKI WARMII, MAZUR ORAZ PO... - ostatni post przez BazylWidzew

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 20 tematów
  • 644 odpowiedzi
Mięso w żywieniu dzieci. - ostatni post przez Maxell

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 170 tematów
  • 4822 odpowiedzi
Pastrami wg Tusiaczka w wyk... - ostatni post przez wróbel75

Przepisy z różnych stron świata

  • 126 tematów
  • 3132 odpowiedzi
Wędliny po żydowsku - ostatni post przez Pacan Wojciech

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 180 tematów
  • 7970 odpowiedzi
Rex C100 - C900 a może CH102 - ostatni post przez MlKl

Książki i Filmy


  1. [Książki rekomendowane przez WB] Atlas rozbioru półtuszy wieprzowej krok po kroku

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 105 tematów
  • 2519 odpowiedzi
Atlas rozbioru półtuszy wie... - ostatni post przez Muski

Zmień widoczność O wszystkim O wszystkim

  Forum Podsumowanie Ostatni post

... w kuchni


  1. Tutaj dobrze zjesz

Tutaj można dzielić się wiedzą na temat przygotowywania potraw z wykorzystaniem naszych wyrobów.

  • 207 tematów
  • 7265 odpowiedzi
Fermentowany czosnek - ostatni post przez mikami

Kluby i Grupy Dyskusyjne


  1. Dyskusyjny Klub Absolwentów SDM,
  2. Dyskusyjny Klub Zadymiaczy Mundurowych,
  3. Dyskusyjny Klub Zdrowia,
  4. Klub Miłośników Fotografii,
  5. Kącik piekarniczo-cukierniczy,
  6. Grupa Miłośników Domowych Trunków,
  7. Sery i inne wyroby nabiałowe,
  8. Klub Miłośników Ogrodów,
  9. Grzyby hodowlane,
  10. Klub Miłośników Wędkarstwa,
  11. Motocykliści WB

  • 1091 tematów
  • 54286 odpowiedzi
Wino z warzyw ;) - ostatni post przez Woytas

Ludzie


  1. Kącik przydatnych porad,
  2. Nigdy o Was nie zapomnimy

Czyli o nas samych. Chcesz się przedstawić, porozmawiać o zainteresowaniach - to miejsce jest dla Ciebie.

  • 376 tematów
  • 54398 odpowiedzi
Przywitanie - ostatni post przez wróbel75

Moje wyroby


  1. Kąciki Kuchenne,
  2. Nasze Spółdzielnie Koleżeńskie

Miejsce na galerie prezentujące nasze wyroby

  • 804 tematów
  • 95346 odpowiedzi
Dyzia ciecia małe Conieco - ostatni post przez dyzio

Zloty i spotkania


  1. VI Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  2. V Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  3. IV Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem ,
  4. III Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem ,
  5. II Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  6. I Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  7. V Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  8. IV Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  9. III Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  10. II Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci,
  11. I Ogólnopolskie Mistrzostwa Masarzy Amatorów,
  12. XIII OLZWB,
  13. XII OLZWB ,
  14. XI OLZWB,
  15. X OLZWB,
  16. IX OZWB,
  17. VIII OZWB,
  18. VII OZWB,
  19. VI OZWB,
  20. V OZWB,
  21. IV OZWB,
  22. III OZWB,
  23. II OZWB,
  24. I OZWB,
  25. Zloty Regionalne,
  26. Spotkania towarzyskie,
  27. Wycieczki,
  28. Miejsca naszych zlotów i spotkań

Sprawy związane z naszymi zlotami

  • 1147 tematów
  • 57393 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez Maxell

Ogólnopolska Giełda Wyrobów Domowych


  1. Giełda

Kupię, sprzedam, zamienię... Sprzęt, akcesoria, surowce do wyrobu wędlin.

  • 791 tematów
  • 13967 odpowiedzi
Sprzedam komorę, dojrzewalnię - ostatni post przez krzychuzab

Hyde-Park

Wszystkie sprawy, które nie mieszczą się w innych kategoriach.

  • 1202 tematów
  • 54153 odpowiedzi
Co macie dziś na obiad? - ostatni post przez Muski

Zmień widoczność Sprawy techniczne i organizacyjne Sprawy techniczne i organizacyjne

  Forum Podsumowanie Ostatni post

Fundacja "Wędzarnicza Brać"

Tematy związane z naszą Fundacją

  • 12 tematów
  • 213 odpowiedzi
Reaktywacja naszej Fundacji WB - ostatni post przez Muski

Nasza historia...


  1. Kopia Czarnej Oliwki,
  2. Tematy archiwalne

Tutaj znajdują się zapisy z początków naszej działalności na forum Czarnej Oliwki oraz Tematy archiwalne.

  • 24 tematów
  • 2640 odpowiedzi
Podziękowanie - 10 rocznica... - ostatni post przez Todek

Sprawy związane ze stroną główną wedlinydomowe.pl

Tu piszcie o swoich problemach i uwagach związanych ze stroną główną.

  • 189 tematów
  • 5013 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez Maxell

Sprawy związane z Forum


  1. Produkty rekomendowane przez Wędzarniczą Brać

Tu piszcie o problemach w funkcjonowaniu Forum i o swoich pomysłach na zmiany.

  • 376 tematów
  • 15962 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez mezoter





Główna nagroda w XII edycji konkursu pomocy stronie:




Produkcja białej kiełbasy w naszej Szkole Domowego Masarstwa:



Nadchodzące wydarzenia

Brak nadchodzących wydarzeń

Najnowsze tematy


POMOC DLA STRONY:


Polecane strony:


szkoladomowegomasarstwa.pl


english







Najnowsze informacje:


certyfikat

Sklepy rekomendowane przez WB:


swojskiwyrob.pl


 
  • 775329 Napisanych postów
  • 62443 Wszystkich użytkowników
  • Przemyslaw12 Najnowszy użytkownik
  • 27609 Najwięcej aktywnych

858 aktywnych użytkowników (w ciągu ostatnich 15 minut)

8 użytkowników, 850 gości, 0 anonimowych   (Wyświetl pełną listę)

Bing, wyrwa, Google, Resal, Bart.kochal, Gen, pis67, Loll992, Lukas89xP, Bossky