Skocz do zawartości

Produkcja konserw mięsnych - T.Straszewski 1955 r


lesniak

Rekomendowane odpowiedzi

Super. Jeśli możesz, zrób skany i podeślij, to wrzucę na Rapida.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam własnie zakończyłem skanowanie książki, bo to potrzebna wiedza i wiele wnosi do domowej produkcji konserw...Skany oczywiście w wysokiej rozdzielczości już są na poczcie u Maxella. Niestety są to skany nieobrobione z braku wolnego czasu...Pozdrawiam i życzę miłej lektury.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Książka nie posiada spisu treści, przynajmniej mój egzemplarz a działy ma takie:

1 Ogólna charakterystyka produkcji konserw mięsnych.

2 Żywiec, mięso, puszki i przyprawy.

3 Konserwy pasteryzowane.

4 Konserwy sterylizowane.

5 Zdolność produkcyjna i mechanizacja produkcji.

6 Zasady organizacji i podziału pracy.

7 Normowanie pracy.

8 Bezpieczeństwo i higiena pracy.

9 Wykaz piśmiennictwa

Receptury omówione w książce

- Polędwica w puszkach

- Wieprzowina mielona

- Ozorki wieprzowe i cielęce w puszce

- Cielęcina w puszkach

- Szynki i łopatki w puszkach

- Słonina w puszce 

- Łopatka mielona

- Szynka mielona

- Wieprzowina we własnym sosie 

- Wieprzowina krajana

- Wołowina we własnym sosie 

- Wieprzowina z cielęciną

- Konserwa turystyczna

- Gulasz wieprzowy podsmażany

- Pasztet luksusowy

- Gulasz wołowy podsmażany.

- Boczek wędzony w puszkach.

- Gulasz angielski

 

Nakład książki 960 egz, 1955 r, 156 str 

Edytowane przez lesniak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.