Straszny Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Witajcie ! Mam możliwość wędzenia u znajomego ale tylko w poniedziałki od godz 16:00 (w tym czasie wędzi wędzonki i ma troche wolnego miejsca) i teraz mam kłopot czy zrobione kiełbaski w niedziele ok 23:00 mogą sobie wisieć aż do poniedziałku do 16:00 jeżeli tak to czy w temp. pokojowej czy niższej. No i jeszcze kwestia transportu (drugi koniec miasta) czy kiełbaski muszą "podróżować" na kijkach czy luzem w pojemniku? Pozdrawiam Jeszcze nie dymiący Straszny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Cześć Straszny !! Kiełbaski mogą osadzać się tak długo jednak w temp. przewidzianej w instrukcji tj. ok. 4-8 °C. W temp. pokojowej dopuszcza sie osadzanie 2-3 godz. Osobiście osadzałem kiełbaski ok. 10 godz. w temp. pokojowej (latem) i nic się nie stało. Musisz pamiętać, że podczas osadzania cały czas trwa proces peklowania. I jeszcze trzeba uważać w tej temperaturze na muchy, które mogą coś "podrzucić" na powierzchnię kiełbas. Reasumując można zaryzykować. Moim zdaniem nie powinno się nic stać. Co do transportu, to na pewno wygodniej przewozić w pojemniku, ale jeśli założysz na kije i tak uda Ci się przewieźć to masz później mniej roboty z nakładaniem. Ponadto po zdjęciu z kijów kiełbaski po tak długim osadzaniu są już dość dobrze osuszone i należy uważać aby w pojemniku nie zamokły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Dziękuję Pedro za szybką i fachową odpowiedż.Na początek nie będzie tej kiełbaski zbyt dużo więc powinna się zmieścić w lodówce na kijkach ( usune czasowo wszystkie pólki - żona będzie zachwycona) Więc moje pierwsze wędzenie zapowiada się na następny poniedziałek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Straszny, jak nie będziesz miał gdzie wędzić odezwij się, wspólnie coś pomyślimy ;-) Co do osadzania ja osadzam nawet i 20-24h w temperaturze około 12-14°C. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 jaka jest cena za uwedzenie od 1-go kawałka????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 jaka jest cena za uwedzenie od 1-go kawałka????? Za co cena? Za wędzenie? :-) Wspólne wędzenie jest bezcenne za resztę zapłacisz… :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.