Wiem , wiem . Nie mniej baaardzo wiele z naszych autorskich przepisów jest przewłaszczanych do celów komercyjnych jak również publikowanych jako tzw przepisy własne . Nie mniej na Twoją prośbę🥰
To jest przepis podstawowy
Czereśniowe – czyste lub faszerowane /szalotka, czosnek, feta z ziołami prowansalskimi/
3kg papryki już czystej
3,5 l wody
0,65 l octu 10 %
180 g cukru
3 łyżki płaskie soli
2 łyzeczki gorczycy
6 listków laurowych
10 -15 kulek pieprzu
10 kulek ziela ang
1-3łyżek curry
3 łodygi selera zielonego naci
2 marchewki pokrojone na ok 1 cm
/opcjonalnie olej - ,łyżka na słoik /
zalewa:
woda+cukier+sól+gorczyca+ listki+nać selera+marchew -zagotować z 10min
wyjąć nać , dodać ocet , zamieszać wyłączyć – zalać papryki
opcjonalnie zalać olejem
pasteryzacja 25 min w sterylizatorze w 85 st
pasteryzować 15-20 min w 130 st C w piekarniku
Uwaga szalotki nie większe niż moneta 2 cm zmiękną odpowiednio w pasteryzacji
Zalewa /1 litr wody
170 ml – ocet
51 g cukier
1 płaska łyżka soli
2 listki laurowe
3/4 łyżeczki gorczycy
5 kulek pieprzu
3 -4 kulki ziela ang.
opcjonalnie:
1 łodyga naci selera
1 marchewka pokrojona w plastry
curry lub bez
Po pasteryzacji schładzać w temperaturze pokojowej . Przenieść do chłodnego ciemnego miejsca