PAPRYKA PIECZONA - Konkursowa
Składniki:
3 kg papryki
pół. główki czosnku
2 cytryny
pół szklanki oleju lub oliwy
4 łyżki miodu
4 ziarenka ziela angielskiego
4 małe liście laurowe
2 łyżeczki vegety
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka pieprzy białego mielonego
3 łyżeczki gorczycy białej
Wykonanie:
Umytą paprykę pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne.
Blachę z piekarnika wyłożyć folią aluminiową a następnie układać paprykę skórką do góry.
W piekarniku włączyć górną spirale (200 stopni) i włożyć blachę do piekarnika na wyższą półkę. Zapiekać paprykę aż skórka zacznie czernieć a nawet się przypali.
Upieczoną paprykę przełożyć do garnka i przykryć pokrywką , aby się jeszcze doparzyła.
Gdy papryka ostygnie obrać ze skóry. Sok, który się wytworzy z papryki zostawiam i dodaję do marynaty. Pokroić na mniejsze kawałki według uznania. Czosnek obrać i pokroić w plastry, z cytryn wycisnąć sok. Miód połączyć z sokiem z cytryny. Do miski z papryką dodajemy wszystkie przyprawy i dolewamy mieszankę soku z miodem oraz olej.
Wszystko razem mieszamy. Paprykę zostawiam na misce na noc w lodówce, aby się przegryzła.
Tak przygotowaną paprykę można już zajadać. Jeśli chcemy zrobić sobie zapasy na zimę to paprykę wkładamy do słoików i pasteryzujemy około 20 min.
Życzę wszystkim smacznego !!!
kaszubka33 - Hania