Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 27.02.2024 w Odpowiedzi

  1. SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -1,25 kg łopatki 1 kl -13 mm -1,25 kg łopatki 2 kl- 13 mm -3 kg ścinki z rozbioru w/p 2 klasa - 13 mm -2 kg ścinki z rozbioru 3 klasa – 2,5-3 mm Rozdrabnianie maszynka nr.8 PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19 g/kg -czosnek 4-5 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -majeranek 0,5 g/kg -gorczyca mielona 2 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -jelita wieprzowe do parzonej 26/28 mm -jelita wieprzowe do podpiekanej 30/32 mm -woda 400 mil dodana podczas mieszania z przyprawami -woda 100 mil dodana przed nabijaniem jelit WYKONANIE Przygotowane mięso na kiełbasę peklujemy 48 godzin w dwóch osobnych pojemnikach łopatkę i ścinki w jednym i ścinki klasa 3 w drugim. Następnie rozdrabniamy sitkiem 13 mm dodajemy wszystkie przyprawy, 200 ml wody i dokładnie wyrabiamy. Później mielimy 3 klasę dajemy 200 ml wody i wyrabiamy do kleistości. Łączymy mięska i bardzo dokładnie wyrabiamy. Masa mięsna ma być dobrze wyrobiona. Odstawiamy do lodówki na 8-12 godzin. Napełniamy jelita i odkręcamy pętka. Odwieszamy na kije od osadzenia 1-2 godz. Osuszanie w wędzarni 1 godz. w temp. 35-40 stopni. Powierzchnia kiełbas ma być sucha i ciepła. WĘDZENIE -kiełbasę która będzie parzona wędzimy 2-2,5 godziny w 50-60 stopniach następnie parzymy w wodzie temp.75-80 stopni do 68 w środku. -kiełbasę która będzie podpiekana wędzimy 3-3,5 godziny w 50-60 stopniach następnie podpiekamy w 80-90 stopniach do 68-70 w środku. SMACZNEGO
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.