Skocz do zawartości

Ranking

  1. Viszna

    Viszna

    **VIP**


    • Punkty

      3

    • Postów

      5 484


  2. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      1

    • Postów

      45 545


  3. Kazik55

    Kazik55

    **VIP-Organizator**


    • Punkty

      1

    • Postów

      871


  4. Pacan Wojciech

    Pacan Wojciech

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      3 118


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 05.09.2024 w Odpowiedzi

  1. Wnętrze komory wędzarni , proponuję uzupełnić fugi na gładko zwykła zaprawą do murowania do lica cegły , nie stosować zaprawy szamotowej , z wielu powodów trudna w obróbce , będzie chłonąć wilgoć etc. Z ociepleniem komory nie da się już nic zrobić , gdyż trzeba by to zrobić na zewnątrz , wtedy całość straci swój wygląd . Trzeba po prostu wypraktykować kiedy i jak się " poci " dłużej wygrzewać, by wnętrze było suche. Jeśli ma tam być wyjmowany grill może przed wędzeniem wygrzać wnętrze na tacy grilla żarem , po nagrzaniu komory wyjąć i kontynuować w palenisku , ale to chyba to za dużo roboty . Proponuję by po zakończeniu całości i wyschnięciu zapraw, rozpalić palenisko i przy otwartym szybrze sprawdzić do jakiej maksymalnej temperatury nagrzewa sie komora i jak reaguje .Koniecznie zaizolować komin w przejściu przez poszycie dachu. ja to bym ocieplił komin na całej długości od sklepienia komory po wylot ponad dachem poprawi to sprawność wędzarni .Osobiście rury zamiast 120 mm , zastosowałbym minimum 150 mm , ale jak tak już jest to musi zastać W książce Technika Kominowa - poradnik firmy Schiedel dla najmniejszych mocy palenisk na pellet to średnica komina 140 mm ( rura ceramiczna ) a dla spalania drewna to zalecana śednica 160 mm . Nie ma już nad czym się rozwodzić , trzeba dążyć do zakończenia i prób.
    1 punkt
  2. To już lepiej dodać do miodu, będzie Porto miodowe🍾albo miód Bazylowy Mazurski
    1 punkt
  3. Serki wędzone Serki typu włoskiego zanurzamy w 8% solance, na 12 h. Przetrzymujemy je w chłodziarce. Po tym czasie wyciągamy serki z solanki i odciskamy delikatnie w ściereczkę. Układamy serki na ręczniku papierowym, przykrywamy ręcznikiem papierowym i dociskamy np. deskami do krojenia celem osuszenia i odciśnięcia nadmiaru solanki. Ja pozostawiam tak serki na całą noc. Na drugi dzień serki obtaczam w ulubionych przyprawach i wkładam do wygrzanej wędzarni celem osuszenia w temperaturze około 45 stopni. Następnie wędzę do uzyskania koloru w temperaturze około 55 stopni, przez około 3-4 h. Po uwędzeniu odstawiam do wystygnięcia. Można już próbować. Smacznego Bogumił Sztuczka
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.