Skocz do zawartości

Gringo

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Głębokie ....upie

Osiągnięcia Gringo

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dziękuję za szybkie wskazówki i pomoc .Jako myśliwy bym powiedział Kolegom Darz Bór!, a czego się życzy Serowarom,bo nie mam pojęcia?
  2. Dobra,już nie będę filozofował, ,bo się na tym nie znam..Zrobię według Twojej metody na sucho i zobaczę ,jak mi to wyjdzie.Na eksperymenty mam jeszcze czas.Ten Twój ser wygląda na dość duży,ile dni taki serek musi poleżeć po soleniu?
  3. Fajny ten Twój serek wyszedł! Ja nie mogąc spokojnie spać przez to solenie ,zacząłem drążyć temat poprzez przeglądanie neta i czytanie .Spodobała mi się jedna z metod solenia,a mianowicie solenie w ziarnie, tak opisane "Solenie w zakładach mleczarskich może odbywać się na dwa sposoby: pierwszym z nich jest solenie w ziarnie a drugim solenie w solance. Solenie w ziarnie występuje jeszcze przed nadawaniem kształtu serom, ale już po usunięciu z wanny serwatki. Tego typu solenie stosuje się przy produkcji sera Cheddar natomiast w przypadku innych serów jak Tylżycki, Edamski lub Gouda, sól przeciwdziała wzdęciom serów. '' Wprawdzie nie wiem ,czy można to zastosować do mojego sera,ale jeśli tak to by była prosta metoda,solę ,mieszam ,nie muszę czekać aż to się powoli wysoli i po kłopocie?Chyba,że może znów coś pokręciłem?
  4. Dzięki Kolego za te cenne informacje i porady!Jestem w tym temacie zielony i nie wpadło mi nawet do pustego łba,że po soleniu będę musiał czekać parę dni na spróbowanie tego mojego pierwszego wynalazku.Toż to tortury jakieś chyba są!?? Jak piszesz ''Solenie bezpieczne Korycina to 2-2.5% soli w stosunku do wagi sera. Dzielone na dwie dawki. Każda dawka na jedną ze stron sera."Nie denerwuj się ,ale jeszcze zapytam,dla pewności,te 2-2.5% soli w stosunku do wagi sera dotyczy solenia na sucho,tak?Czy są jakieś różnice w smaku lub trwałości sera solonego w solance a na sucho?Jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź!
  5. Witam!Jestem już jakiś czas na Forum,z którego korzystałem do tej pory praktycznie tylko jako czytelnik spraw związanych z wędliniarstwem.Teraz dodatkowo oprócz pieczenia chleba na zakwasie,wyrobów swoich wędlin,''czepiłem się ''. wyrobu swojego sera .Właśnie zrobiłem swój pierwszy ser typu Korycińskiego.Zrobiłem go na podstawie filmu z YT, Jak zrobić prawdziwy ser z mleka ze sklepu? W sumie to mi wszystko szło w miarę dobrze i porównywalnie do filmu,aż do momentu zasolenia sera.Pod filmem zostawiłem swój komentarz,licząc na odpowiedź autora.Mam nadzieję,że się doczekam.Problem w tym,że już chciałbym robić ser następny,ale mam sporo pytań i wątpliwości i zwracam się do Was Koleżanki i Koledzy z prośbą o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.Może po prostu ja gdzieś czegoś nie zrozumiałem i stąd ten mój błąd .Aby już nie przedłużać i Was nie nudzić zbytnim gadaniem,zacytuję mój post spod filmu. "Witam!Zrobiłem ten mój pierwszy ser dokładnie według tego przepisu.Wszystko szło bardzo dobrze i prawie jak na filmie ,ale do momentu włożenia sera do solanki.Ja nie bardzo lubię słone jedzenie,więc zacząłem lekko '' kombinować" z ilością soli.Zamiast dać 200 gr na litr wody,co by dało około 20 % stężenia dałem na litr 100 gramów soli.,czyli miałem 10 % stężenie.Pokombinowałem tez z czasem solenia,wyjąłem ser po 1,5 godziny.No i ..szok,dla mnie i dla rodziny, ser nie do zjedzenia ,tak był słony!!Aby uratować jakoś ten ser wymoczyłem go ponownie ,ale w czystej wodzie i zrobił się ,jak dla mnie zjadliwy.Następny ser zrobię z minimalną ilością soli i będzie pewno ok,ale problem jest jeszcze inny.Sól oprócz walorów smakowych też jest konserwantem. Czy jak będę chciał taki ser, z taką małą ilością soli dojrzewać,to czy mi się on po prostu z braku odpowiedniej i tak znikomej ilości soli nie zepsuje?Jeśli można to proszę o odpowiedź,pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.