Cześć wszystkim Jako, że wiosna zbliża się wielkimi krokami wziąłem się za projektowanie przydomowej wędzarni z grilem. W tym celu przeczytałem artykuł Andyandy'iego oraz wiele wątków z tego forum, które dały mi wiele do myślenia. Korzystając z okazji chciałbym pogratulować i podziękować założycielom, bo jest to nieocenione źródło wiedzy oraz inspiracji. Mając pomysł w głowie przerzuciłem go na papier, a następnie malowałem prosty rysunek w paincie by móc zoobrazować Wam mój zamysł i poprosić o komentarze, sugestie oraz pokazanie błędnego rozumowania. Generalnie, całość konstrukcji chciałbym wykoncać z cegły klinkierowej "dziurawki", komorę wędzarniczą o wymiarach 3,5 x 3,5 cegły (wyłożona wewnątrz drewnem), palenisko 2,5 x 2,5 oraz całość połączoną kanałem dymnym o długości ok 135 cm wykonanej z rury o przekroju 200mm, zaizolowanej wełną oraz keramzytem. Poniżej wrzucam rysunek, który ma za zadanie zwizualizowanie mojego pomysłu. Całośc będzie miała długość 10,5 cegły, z czego 3,5 to komora, 5,5 blat, 2,5 palenisko. A tutaj rzut z góry, Są to moje założenia, lecz obawiam się, że palenisko może okazać się za małe, a kanał zbyt długi, ponieważ w artykule Andyandy opisuje, by nie był dłuższy niż 1 m. Czy gdzieś na formu jest post, gdzie porównujecie wady i zalety wędzarni z pośrednim oraz bezpośrednim paleniskiem? Chciałbym stworzyć coś, co nie tylko będzie cieszyło oko ale przede wszystkim będzie funkcjonalne oraz pozwoli mi przygotować smaczne i zdrowe wędzonki ;] dla tego też zaczynam o projektu, przemyśleń oraz Waszej opinii jako ekspertów. Dziękuje i pozdrawiam