Skocz do zawartości

Dym nad Jeziorem

Użytkownicy
  • Postów

    26
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Deggenhausertal

Osiągnięcia Dym nad Jeziorem

Poszukiwacz

Poszukiwacz (4/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Za mną już 6 wedzen w nowej wędzarni z Dymboxem. Działa wyśmienicie. Zrębki się nie zawieszają. Do czyszczenia nagaru w rurce kupiłem szczotkę 26mm mocowana do wkrętarki. Super rozwiązanie, polecam:) Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
  2. Sprawa się wyjaśniła. Uszkodzona sonda w wedzarni. Wyświetlacz pokazywał 100° a faktycznie było 80°. Wyroby nie wyszły źle, ale musiałem szynki sparzyć. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
  3. Miałem temperaturę 95° ustawiona i taka również w komorze. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
  4. Foto się faktycznie nie otwiera. Chodzi o to że szynka wp ma w środku 50°. Wcześniej wedzilem Thermowindem i wyroby zawsze dochodziły do 67° w środku. Czy grzałka w Booxa ma za małą moc na te kubaturę (200l), czy ustawilem za niska temperaturę czy mam za dużo wsadu? Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
  5. Dzień dobry. Wczoraj pierwszy raz odpaliłem moja nowa wędzarnie - jak w tytule. 20kg mięsa jako tako uwedzone, muszę się oswoić z Dymboxem. Wędzarnia jest wyłożona nierdzewki i ocieploną. Po 8h zapiekania w 95° sytuacja wygląda jak na zdjęciu. Mam za niska temperaturę na te pojemność i ilość wsadu czy wędzarnia jest nieszczelna? Komin zamkniety. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
  6. Wnioski z kolejnych wedzen: Parzenie w temp 72-75st przez 25min daje doskonałe efekty. Odrobinę tlusciejsza frakcja polepszyła właściwości gotowego wyrobu. W efekcie kiełbasa jest wyśmienita ale nadal nie da się jej porównać ze sklepową z jednego prostego powodu - obecnie jest dużo lepsza! Dziękuję za porady i pozdrawiam;))) Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
  7. Dziękuję za rady. W takim razie trochę zmienię proporcje i będę parzył w niższej temperaturze. Powinno być trochę lepiej;) Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
  8. Proces produkcji i wygląd mięsa praktycznie identyczny. W przekroju również podobna, pomimo że spodziewałem się grubszej konsystencji po mieleniu szarpakiem. W takim razie domowa nie będzie wyglądać jak sklepowa. Trudno, ważne że wiem co jem a i smak jest odpowiedni:) Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
  9. Dokładnie z tego przepisu na zdjęciu. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
  10. Dlatego kiełbasę parze, jak napisałem powyżej. Raz podpieklem w wędzarni na wzór boczków i szynek, to straciła prawie 50% wagi. Kiełbasa sklepowa jest z pewnością parzona, prawda? Moja po parzeniu również nie przypomina za bardzo tej sklepowej... Może mięso mam za chude? Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
  11. Kiełbasę robię z boczku, szynki i karkówki z przepisu na śląska kiełbasę. Wieprzowina rasy Iberico. Wędzenie na zrebkach z winorośli. Parzenie w temp. 80st przez 40 min Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
  12. Dzień dobry. Wedze kiełbasę od jakiegoś czasu. Jest ładnie uwedzona, ma kolor i aromat. Obróbka termiczna w temperaturze 70 st przez 3-5h. Niestety po przekrojeniu jest w środku miękka i mam wrażenie że polsurowa. Nie ma takiego efektu kruchości że da się ją przełamać na zimno jak że sklepowa kiełbasa. Po sparzeniu jest o.k ale kiełbasa się kurczy, wysusza i staje się zbita. Czy robię coś nie tak? Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
  13. [emoji106] Miejmy tylko nadzieje ze Dym nad Jeziorem, doszedł do tego samego wniosku Prędzej czy później skończy się na zakupie większej wędzarni[emoji16] A na razie trzeba dojść do ładu z tą co jest Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
  14. Wrzuciłem na dowedzenie na 1-1,5h z większym przepływem. Powinn0 być o.k:) Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
  15. Przy suszeniu mam otwarty szyber na dole i na górze. Wilgoć ma dobre ujście. Myślę że zamiana kijów też przy suszeniu nie będzie konieczna bo w wędzarniach Thermowind dolot i komin są mniej więcej po przekątnej więc powietrze omiata w miarę równomiernie całość wsadu. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.