Skocz do zawartości

Leandros

Użytkownicy
  • Postów

    19
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Lask

Osiągnięcia Leandros

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Jednakowoz chciałem pomoc
  2. Cześć. Jeśli chodzi o spawanie to pierwsze pytanie jak chcesz spawać. Jeśli będziesz spawał elektrycznie elektrodą to do domowego spawania polecam DEDRE albo BESTERA. Obydwie to rząd wielkości ceny okolo 300-500 złotych w zależności od prądu spawania. Dobrze jest kupić spawarkę przynajmniej o prądzie 180A. Pisze specjalnie o spawarkami inwertorowych, gdyż nalwatwiej się nimi sprawa osobom nie posiadających dużej praktyki w spawalnictwie. Jeśli potrzebujesz bardziej profesjonalnego sprzętu to zdecydowanie polecam KEMPI.
  3. Dzień dzobry . Zgodnie z obietnica odzywam się w temacie. Zgodnie z zaleceniami Naszego głównego technologa przekręciłem ponownie farsz. Po dluegim namyśle wbreW wszystkim dialogom wykasowałem ten urobek i wsadziłem do szynkowarow. Temperatura 80 stopni warzenia do osiągnięcia 75 stopni w mięsie . Okolo 4 godzin parzenia. Efekt konserwa o smaku krakowskiej/szynkowej . Oczywiście koserwa wedzona. No i galaretka tez się zrobiła bez żelatyny. 1,3 kg zjedzone na śniadanie.
  4. Dobry wieczór. A raczej dzień dobry. Podsumowując wszystkie wady i zalety tego postu, pragnę poinformować ze przyczyna została namierzona. Otóż namoczyliśmy osłonkę białkowa (pozostała po poprzednim nadziewaniu) 15 minut w 10 procentowym roztworze soli woda 20 stopni Celsjusza. Związałem koniec sznurkiem . Napełniłem farszem zdjętym z poprzedniej kiełbasy. Złapałem drugi koniec do zwiazania i osłonka rozpruła się w rękach. Owszem nie zmienia to całego postu o pozostałych błędach wędliniarskich. Ale przynajmniej znamy przyczynę pękania. Robię wiec za porada Maxella konserwy którymi podzielę sie z wami jutro.
  5. Hehe. Przyjąłem tez trzecia przyczynę na klatę. Dzięki tej brawurze trafiłem w końcu do Was.
  6. Maxell. Czy w obecnej sytuacji szynkowar to dobre wyjście na ratowanie ?
  7. Stawiam na dwie przyczyny; slaba oslonka brak nakłucia [Dodano: 30 kwi 2020 - 22:24] Jeszcze raz. Doprawiony farsz, który był jakiś czas mieszany, osiąga pewną temperaturę. Jeśli nabijesz go ściśle w osłonki to jakiś czas ją jeszcze zachowuje. Batony szynkowej są grube. To idealne warunki do rozwoju bakterii. Miały aż 10 godzin na rozwój. Założę się, że to wyłącznie wina działalności bakterii wewnątrz batonów. Nie widzę jakichkolwiek innych przyczyn. OK. Ja tez nie widzę potrzeby 10mgodzin na osadzanie.
  8. Maxell. Przepis prawie identyczny . Ja dodałem frakcji tluste (boczek) w moim przypadku podgardle. Nogi te 10mgodzin na osadzanie.
  9. Czytałeś przepis na szynkową zamieszczony w przepisach branżowych? Jeśli nie, to polecam: sznkowa.jpg Pomijając rodzaj osłonki, napisz mi, co ma dać przetrzymywanie nabitego batona, z przyprawionym farszem i niskim zasoleniem, przez 10 godzin w lodówce? Jaki ma to sens? Tak jak pisałem. Moje doświadczenie jest dość krótkie. Spodobał się mi przepis z sieci. Prosty i skuteczny. O ile pamietam to chodziło o osadzenie się farszu w osłonce. A [Dodano: 30 kwi 2020 - 22:14] Jak z szynkowarem ?
  10. Właśnie opróżniłem i oskrobalem osłonki. Muszę dodać ze te osłonki podczas oskrobywane dość łatwo się rozdzierały. Ale są już po obróbce wędzarnicze i trochę sparzone. Wiec ciężko ocenić czy są rzeczywiście wadliwe. Natomiast nurtuje mnie pytanie. Jak z powrotem uzyskać spoistość farszu? W tej chwili mam frakcje mieszana trochę surowego farszu po wędzeniu zmieszana z podpatrzony częścią farszu zeskrobanego z osłonek. Pachnie zacnie smakuje wzorcowo (choć smaki to personalizacyjna sprawa) ale suche to jakieś trochę.
  11. A może to wyjaśnisz . Moim zdaniem dość długo trwała produkcja tej kiełbasy i nie wiemy jaki był reżim temperaturowy w lodówce i podczas produkcji . W moim przypadku ,jak ja robię , to od mielenia mięsa do włożenia kiełbasy do wędzarni to trwa około 4 godzin . Może był jakiś zbieg okoliczności że ten farsz w osłonkach zaczął fermentować . Jeżeli by tak było , to mogło to być przyczyną . Zastanawiające to , że pękły wszystkie batony . W przepisie na szynkowa kiełbasę jest wyraźnie tak napisane. W ubiegłym tygodniu robiłem w podobny sposób krakowska kiełbasę i wyszło idealnie. Według przepisu na ten rodzaj kiełbas to farsz we frakcjach odpowiednio zmielony/pokrojony zapeklowac i na 48 godzin odstawić do Lodowki. Nie ma tam podanej temperatury. Ale rzeczywiście była w lodowce. Po czym farsz znowu mieszany doprawiony zielem odpowiednim zmieszany z dodatkiem bardzo zimnej wody lub lodu. Mieszamy do pełnej kleistosci mięsa i nadziewamy w osłonkach. Potem osiem godzin do odstawia do Lodowki i powrót do pokojowej temperatury na jakieś 2-3 godziny. Potem osuszanie . [Dodano: 30 kwi 2020 - 21:45] Masz racje napisałem doba w lodowce. Błąd i przepraszam to z emocji. Kiełbasa stała w osłonkach w lodowce jakieś 10 godzin.
  12. Nie chce oskarżać sprzedawcy. Lubię szukać najpierw błędów u siebie. Właśnie wypróżniam osłonki kiełbasa wyszła super w smaku. Przynajmniej to co się sparzyło z wierzchu. Temperatury podałem uczciwie. Nie jestem super znawca, ale wiem już z doświadczenia ze receptury podawane w przepisach, dane dotyczące wędzenia, czasu, temperatur maja ogromne znaczenie. Z duża cierpliwością trzymałem się temperatur i czasów. Wyszło niestety jak na zdjęciach. [Dodano: 30 kwi 2020 - 21:10] Zapomniałem się przywitać. Dzień dobry ! Cieszę się ze mogę uczestniczyć w forum i klubie bractwa. Mocno wierze ze mogę nauczyć się wielu mądrych czynności a także przekazać cześć swoich doświadczeń. Dziękuje wszystkim za zaangażowanie i pomoc. Idę ratować wybuchy. O sytuacji jaka nastąpi napisze w późniejszych postach.
  13. Ja tym razem nie nakłuwanem.
  14. Dajesz mi trochę nadziei. [Dodano: 30 kwi 2020 - 20:44] Dajesz mi trochę nadziei. Jednak jakie procesy trzeba powtórzyć ? 1. Rozdrobnic 2. Nadziać. 3. Osuszyć 4. Nakłuć. 5. Wędzić. 6. Parzyć . Czy któryś z procesów pominąć.?
  15. Drugie zdjęcie. [Dodano: 30 kwi 2020 - 20:37] Mogę jeszcze raz wrzucić w osłonki ? Lub w jelita ? [Dodano: 30 kwi 2020 - 20:39] Mam wrażenie ze tutaj nawaliłem. Głowa w mur !
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.