Witajcie koledzy i koleżanki! Właśnie zabieram się za budowę mojej pierwszej wędzarni. Moje doświadczenie w temacie to kilka obszernych artykułów, także wiecie jak jest. Niestety pojawiło sie tez sporo pytań, z którymi zwracam sie do was. Wędzarnia będzie murowana w pełni z cegły z rozbiórki. Czytałem, że w tego typu wędzarniach jest problem z utrzymaniem temperatury zimą. To jak to z tym jest? Ma to wyglądać mniej wiecej tak: Chodzi o to chce zrobić dwa paleniska pośrednie z tym, że jedno do bezpośrednio nad komorą (do wędzenia na ciepło, gorąco) i drugie z kanałem dymowym (do wędzenia na zimno). Czy moge to zrobić tak jak na rysunku, że jeżeli chce korzystać z jedynki to dym wpada bezpośrednio do dwójki i dalej leci do komory? Jedni piszą, zeby nie uzywać cegły szamotowej do wnetrza, inni że koniecznie musi być. Co robić? Jak bardzo ważny jest spadek kanału dymowego? Tutaj planuje zrobić 6-8 cm na 1,5m. To na razie tyle. Jak tylko otrzymam odpowiednie wsparcie to odwdzieczę sie relacją z budowy. Pozdrowionka