Skocz do zawartości

JakubKr

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Kraków

Osiągnięcia JakubKr

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Używałem takiej wędzarni jak na zdjęciu , a kiełbasa po wyciągnięciu wyglądała jak na zdjęciu.
  2. Witam odgrzewam temat, gdyż popełniłem błąd ( tak myślałem ) wrzuciłem mięso na kiełbasę do solanki razem z mięsem na wędzonki dodam ze pokroiłem je na kawałki 0,5 kg. Po 5 dniach wyciągnąłem, skosztowałem i było dość słone. Wystraszyłem się ze kiełbasa będzie przesolona, zacząłem czytać szukać informacji co będzie z mięsem, i wszędzie pisali ze będzie przesolone trochę zaryzykowałem wypłukałem i nabilem kiełbaski. Suszyłem 16h wiem trochę za długo, ale nie dałem rady wcześniej potem rozgrzałem wędzarnie 20 min, osadzanie 60stopni 40 min i wędzenie w temperaturze 80-85 stopni 2,5h + podpiekanie 110stopni 20 minut. Teoretycznie temperatura była zdecydowanie za wysoka (albo mam termometr walnięty )ale chciałem zrobić to szybko na srednio gęstym dymie żeby sól mniej się wybiła. No i niby mięso z solanki powinno być za słone a kiełbasa wyszła idealna I jest pyszna, osłonka niby za bardzo wyschła a idealnie odchodzi od mięsa i nie jest twarda. Udało się pomimo solanki. Pisze to, ponieważ nie mogłem znaleźć żadnej informacji czy komuś udało się uratować takie mięso, da się. ( Jestem początkujący )
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.