W weekend udało się zrobić smaczną kiełbasę Miałem: szynkę, ok 11 kg, boczek jakieś 3kg, karkówki około 3kg, dwie golonki jakieś 3 kg po klasyfikacji wyszło: 7,5 kg klasy I mielone na szarpaku 4,5 kg klasy IIa mielone 8mm 4,7 kg klasy IIb mielone 6mm 3,5 kg klasy III mielone 3mm po policzeniu tłustości dokupiłem jeszcze kilogram podgardla, Wyszło jakieś 18-20% tłuszczu, jak dla mnie w sam raz. Przyprawy: pieprz 25g kolendra mielona 10g kminek mielony 10g majeranek 10g cukier 30g czosnek 25g woda 3% masy mięsa Wędzone w 40-50 stopni, większość parzona w 72-75 stopni, a trochę podpiekane w wędzarni w 85 stopniach. Wyszło myślę całkiem dobrze. Kiełbasa smaczna, domownicy zadowoleni