Skocz do zawartości

Boczuś92

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Dąbrówno

Osiągnięcia Boczuś92

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dzięki za rady, przyznam że sam nie jestem za bardzo "rybowy", rybki zrobiłem na odwiedziny mamy bo jest wielbicielka. Się właśnie zastanawiałem co z tą błoną, w kilku rybach się jej pozbyłem, w kilku została. Teraz już wiem, że to błąd ale ryby zostały zjedzone w jeden dzień, przy następnych będę madrzejszy:) Co do tłuszczu to faktycznie, przy podpiekaniu już pod koniec odszedłem od wędzarni i temperatura skoczyła mi na jakieś 110 stopni na kilka minut, wystarczyło zeby wytopić z ryb parę kropli. [Dodano: 02 gru 2021 - 20:45] A co do oczu i skrzeli usunąłem je dokładnie we wszystkich rybach, gdzieś przeczytałem dokładnie to co napisałes plus to, że oczy psują się w pierwszej kolejności.
  2. Myślę, że to wynika z jakiejś takiej tradycji. Gdybym nie znalazł forum to pewnie zrobiłbym wedzarke taką jak miał mój dziadek i reszta ludzi z wioski, czyli beczka przykryta mokrym workiem jutowym z dwumetrowym kanalem w ziemi przykrytym blachą. I pewnie dalej myślalbym, że wędzonki dziadka były najlepsze na świecie, mimo że faktycznie to były czarne z zewnątrz i z szarym okiem w środku
  3. W beczce robilem jeszcze raz wędzonki i raz kiełbasę z przepisu forumowego dziadka z fajnym rezultatem. W beczce wędzi się całkiem sprawnie, przynajmniej póki temperatury są plusowe. Jednak ciężko mi się w niej operowało i była "nieustawna". Dlatego wziąłem się za konstrukcję swojego kibelka i na pierwszy ogień poszły pstrągi. Teraz nie mogę się doczekać wielkiego świątecznego wędzenia i już planuje powoli co będę robił po pierwszych próbach mam tyle zamówień od rodziny i znajomych, że chyba będę musiał wziąć wolne przed świętami ???? też tak macie, doświadczeni zadymiarze?
  4. Działam na dwa, na którymś ze zdjęć widać kabelek, wieszam sondę takiego elektronicznego termometru z Ikea. Ten wkręcany który widać na zdjęciu na froncie beczki zaniża temperaturę o prawie 10 stopni
  5. Dzień dobry wszystkim, Cieszę się, że znalazłem w sieci to forum, mam w życiu zasadę, że niepotrzebnych błędów nie warto popełniać. Od początku mojej przygody z wędzeniem kieruję się wiedzą z forum, a samo przygotowywanie w ten sposób jedzenia daje mi dużo frajdy będę tutaj zamieszczał zdjęcia swoich wyrobów, głównie dla siebie żeby zrobić sobie taki mały pamiętnik, a jeśli ktoś sobie popatrzy i rzuci dobrym albo złym słowem, będzie mi tym bardziej miło. [Dodano: 02 gru 2021 - 08:35] Zgodnie z zaleceniami z forum postanowiłem zbudować wędzarnie typu kibelek Pierwsze murowanie w życiu i pierwsze wędzenie w beczce bo nie mogłem się doczekać zanim powstanie drewniana konstrukcja.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.