Skocz do zawartości

Marek523

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Świebodzin

Osiągnięcia Marek523

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. To już było zbyteczne. Tak jak napisała EAnna Ech. Ok. Nie słuchaj tego "ponoć". A jak chcesz "pomarszczoną kiełbasę" to ją podsuszaj Możesz już po nakłuwać lekko jelito na lejku. Ale nie nakłuwaj w trakcie wędzenia. Nie wiem co na to "ponoć" ale tego nie nakłuwaj A w przyszłości pamiętaj jeszcze że wędliny podpiekane są deko bardziej słone od parzonych co należy uwzględnić na etapie peklowania mięsa Dzięki za rady żadnego nakłuwania w trakcie wędzenia zapamiętam dziękuję wszystkim
  2. Sęk w tym że nakłułem przed osadzaniem i drugi raz w trakcie dopiekania tem w wewnątrz 70 st a to dlatego że zaniepokoił mnie stan kiełbasek kolorek był bardzo ładny lecz nie chciała się za bardzo pomarszczyć ponoć troszkę powinna .Po nakłuciu pomarszczyła się chyba za bardzo w załączniku zdjęcia część była parzona po 3 godzinach w wędzarni około 60 stopni , część dopiekana wszystkie były nakłute wykałaczką w trakcie wędzenia. Pytanie zasadnicze czy nakłuwamy w trakcie wędzenia czy przed osadzaniem . Pierwsze koty za płoty jedziemy dalej baleronik ,szyneczki w zalewie czekają . [Dodano: 04 mar 2022 - 21:06] Sęk w tym że nakłułem przed osadzaniem i drugi raz w trakcie dopiekania tem w wewnątrz 70 s a to dlatego że zaniepokoił mnie stan kiełbasek kolorek był bardzo ładny lecz nie chciała się za bardzo pomarszczyć ponoć troszkę powinna.
  3. Dzień dobry; Na w stępie pragnę podziękować za przyjęcie mnie do grupy ekspertów wędliniarskich. Jestem nowicjuszem więc wszystkie uwagi przyjmuję na klatę, choć pierwsze wędzenie już za mną, na razie tylko kiełbaska tak na próbę do przetestowania nowej wędzarni. Moje pytanie jak w tytule; Wiem że jest wymagane , ja zrobiłem to po napełnieniu jelit, po 3 godzinach kontrola stanu kiełbasek zaniepokoił mnie wygląd ,kiełbaski były bardzo nabrzmiałe jak by miały eksplodować więc postanowiłem ponakłuwać wykałaczką, pop paru minutach strasznie zaczęły obciekać czy to woda czy to tłuszcz . Część była parzona część dopiekana te parzone bardziej zwarte mniej pomarszczone te dopiekane bardziej pomarszczone i mniej zwarte oczywiście daje się kroić nie rozpadają się w smaku również extra. Nie dawałem peklo soli tydzień w lodówce stan jak po wyciągnięciu z wędzarni . Czy nakłuwanie w trakcie wędzenia wskazane ?Jeszcze raz dziękuje pozdrawiam serdecznie .
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.