Dzień dobry; Na w stępie pragnę podziękować za przyjęcie mnie do grupy ekspertów wędliniarskich. Jestem nowicjuszem więc wszystkie uwagi przyjmuję na klatę, choć pierwsze wędzenie już za mną, na razie tylko kiełbaska tak na próbę do przetestowania nowej wędzarni. Moje pytanie jak w tytule; Wiem że jest wymagane , ja zrobiłem to po napełnieniu jelit, po 3 godzinach kontrola stanu kiełbasek zaniepokoił mnie wygląd ,kiełbaski były bardzo nabrzmiałe jak by miały eksplodować więc postanowiłem ponakłuwać wykałaczką, pop paru minutach strasznie zaczęły obciekać czy to woda czy to tłuszcz . Część była parzona część dopiekana te parzone bardziej zwarte mniej pomarszczone te dopiekane bardziej pomarszczone i mniej zwarte oczywiście daje się kroić nie rozpadają się w smaku również extra. Nie dawałem peklo soli tydzień w lodówce stan jak po wyciągnięciu z wędzarni . Czy nakłuwanie w trakcie wędzenia wskazane ?Jeszcze raz dziękuje pozdrawiam serdecznie .