Skocz do zawartości

esen1a

Użytkownicy
  • Postów

    36
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Legionowo

Ostatnie wizyty

501 wyświetleń profilu

Osiągnięcia esen1a

Poszukiwacz

Poszukiwacz (4/14)

  • Przyjazny Unikat
  • Współpracownik Unikat
  • Pozytywnie reagujący Unikat
  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. esen1a

    Kindziuk z dzika

    "Nadejszła wiekopomna chwila". Wszystko wyszło idealnie, w smaku i zapachu coś pięknego. Wygląd to zostawiam Wam do oceny. Słone idealnie, nie za dużo nie za mało. W sam raz. Chętnie bym porównał z jakimś kindziukiem według starych receptur. Teraz w próżnie i do leżakowania. Dzięki wszystkim za rady bez nich pewnie by nie było takie dobre.
  2. esen1a

    Kindziuk z dzika

    ok postaram się to na dniach zrobić. Teraz ciepło się zrobiło, przynajmniej u mnie ok, wyciągnę już
  3. esen1a

    Kindziuk z dzika

    tak zrobiłem, mam w planach uwędzić na zimno. Pytanie czy to zrobić na dniach czy może być pod koniec dojrzewania, czyli jakoś za niecały miesiąc? poprawiłem w swojej rozpisce i wychodzi że za 3 - 4 tygodnie będzie koniec dojrzewania - osiągnie te 40% A na chwilę obecną tak wyglądają pozostałe, już po przemyciu. Wszystkie miały ten nalot
  4. esen1a

    Kindziuk z dzika

    Po półtora miesiąca jeden z kindziuków wygląda jak na zdjęciach. Nie wygląda to na żółtą czy zieloną pleśń. Zapach jest ok, nic nie śmierdzi, czuć wędzonkę. Pytanie czy coś z tym robić? Wędzić, zmyć, zostawić? Ogólnie to kindziuki były wędzone na zimno już dwa razy. Finalnie kupiłem ph metr i przeprowadziłem fermentację do zalecanego ph czyli 4.9 Założyłem spadek wagi 40% i teraz pytanie od której wartości liczyć? 1. Waga przed fermentacją była 2070g 2. Waga po fermentacji przed wędzeniem 1983 3. Waga po fermentacji i pierwszym wędzeniu 1901 Obecna waga 1375g Przyznam, że 40% założyłem od wagi po fermentacji i pierwszym wędzeniu czyli docelowo będzie to 1141g
  5. esen1a

    Kindziuk z dzika

    ok, dzięki to trochę mi to wyjaśniło wiele rzeczy.
  6. esen1a

    Kindziuk z dzika

    to też tak sobie ustawię
  7. esen1a

    Kindziuk z dzika

    U mnie jest trochę mniej - 1 stopień. Tyle, że teraz podgrzewa bo mam dojrzewalnię na strychu i sama lodówka nie pracuje. Natomiast to się zmieni jak przyjdą ciepłe dni. U Ciebie są takie skoki 11-13-15? Podejrzewam że nie lata 11-15 ale 11-13?
  8. esen1a

    Kindziuk z dzika

    mi chodziło o to co tam jest w tej specyfikacji jak na załączonym zdjęciu. O temperaturze fermentacji rozmawialiśmy i wszystko jest jasne 19 stopni, pisałeś nawet o 20. Jasne. Natomiast temperatura 12 stopni w dojrzewalni. Czy w momencie jak fermentacja rozpoczęła się tych 19 - 20 stopniach, nie będzie to przeszkadzało jeśli w dojrzewalni jest 12? Byłem przekonany, że w dojrzewalni najlepiej mieć te 15 stopni. Dlatego napisałem to w przepisie. Znowu też w drugą stronę, że nie mogę mieć więcej niż 45 stopni bo zabiję bakterie? To sytuacja, gdzie np. podczas wędzenia skoczyła by mi temperatura
  9. esen1a

    Kindziuk z dzika

    to jeszcze dopytam o te kultury. Jeśli w specyfikacji jest dla jednej 15 to chodzi o temperaturę podczas fermentacji czy całego procesu dojrzewania?
  10. esen1a

    Kindziuk z dzika

    Finalna wersja przepisu: Kindziuk z dzika Składniki: Chude mięso z dzika 4kg Boczek wieprzowy 4kg Pręga wołowa 2kg Przyprawy: peklosól 35g / 1kg dwie główki czosnku pieprz 2g / 1kg Glukoza 2g / kg Kultury bakterii do wędlin dojrzewających SBL-48 2g/10kg Pęcherz wieprzowy - do jednego wchodzi ok. 1.5kg farszu Etap 1 przygotowanie i peklowanie/solenie: Tłuste kawałki oddzielić od chudego i skroić razem z boczkiem Szynkę kroić w kostkę max 2cm x 2cm a boczek i tłuste w kostkę 1cm x 1cm Mięso wołowe zmielić na sitku 2mm Do przygotowanego mięsa dodać peklosól, przyprawy i zostawić na 48h Po zapeklowaniu dodać glukozę i bakterię po czym mieszamy i nabijamy w pęcherze. Pamiętając aby zostawić trochę farszu do kontroli. Pęcherze moczyć 30-60 minut, dokładnie umyć. Odwrócić na lewą stronę. Powoli przez niewielki otwór napychać mięsem. Nie za mocno bo pęknie. Nakłuwamy pęcherze w kilku miejscach Tak napełnione pęcherze obwiązać, zapisać wagę początkową i włożyć w prasę. Etap 2 dojrzewanie: Po przygotowaniu wieszamy na jeden dzień w miejscu (np. beczka, pojemnik) gdzie jest 90% wilgotności i temperatura 19 st. C. Na podstawie farszu, kontrolujemy proces fermentacji. Jeśli farsz po naciśnięciu będzie przypominał "sprężystą piłeczkę" lub będzie miał pH 4,98-5,1 to przerywamy fermentację i wędzimy pierwszy raz na zimno przez 6h. Na czas wędzenia wyjmujemy z prasy. Po wędzeniu wieszamy w dojrzewalni - 75% wilgotności i temperaturze 15 st. C aż do spadku wagi o 40% (wyliczyć na początku). Po 48h wędzimy drugi raz (prawdopodobnie ostatni) zimnym dymem około 6h i w dyby do dojrzewania. Na czas wędzenia wyjmujemy z prasy. Jeśli na kindziuku pojawi się coś niepokojącego, np. biały nalot to wędzimy kolejny raz. Po okresie dojrzewania, spadku wagi, wędzeniach wkładamy do worka próżniowego
  11. esen1a

    Kindziuk z dzika

    ok, to już wszystko jasne. Jeszcze tylko dopytam o ten docisk. Czy trzymać ściśnięte w dybach od początku czyli od momentu rozpoczęcia fermentacji, czy może po tym pierwszym wędzeniu? Jak będzie wędzone do pod klepką będzie blade. Znowu wędzenie i docisk uformuje wyrób poprzez ten spadek wagi.
  12. esen1a

    Kindziuk z dzika

    ok pierwsze dwa są jasne. A czy kolejne dwa nie mogę wykonać jako dodatkowe, żeby otrzymać ciemniejszy wyrób?
  13. esen1a

    Kindziuk z dzika

    i tutaj chciałbym jeszcze wrócić. Myślałem o 3-4 wędzeniach na zimno przez 6h. Czy tak to zostawić, czy więcej a może mniej? A może jedno ciągiem? Tradycyjnie było wiele tych wędzeń.
  14. esen1a

    Kindziuk z dzika

    to gotowe zamówione ze sklepu Swojski Wyrób Niestety nie posiadam więcej
  15. esen1a

    Kindziuk z dzika

    Dzięki, tak zrobię. Czyli fermentację przerwać jak próbka będzie jak sprężysta piłka?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.